Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

SGD dujų žiemą importuota daugiau nei „Gazprom“

Trys ketvirtadaliai dujų pirmąjį ketvirtį į Lietuvą importuota per Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą. Dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ teigimu, tai yra pirmas kartas, kai žiemos metu SGD dominavo bendrame dujų sraute ir nukonkuravo vamzdynais tiekiamas Rusijos „Gazprom“ dujas.
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Paprastai suskystintos dujos būdavo konkurencingesnės šiltuoju metų laiku, tačiau šią žiemą dujų kaina buvo gerokai patrauklesnė”, – pranešime sakė „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

Pasaulinėje rinkoje susiformavus palankioms dujų kainoms, sausio-kovo mėnesiais iš terminalo buvo patiekta 74 proc., o vamzdynais iš Baltarusijos ir Latvijos – 26 proc. viso kiekio, skirto Lietuvos, Baltijos šalių ir Suomijos vartotojams.

Į Lietuvą per ketvirtį buvo patiekta 7,1 teravatvalandės (TWh) dujų, neskaitant jų transportavimo į Kaliningrado sritį, – 9 proc. mažiau nei pernai tuo pat metu (7,7 TWh). Per šį laiką Lietuvos poreikiams buvo suvartota 6,8 TWh dujų – 10 proc. mažiau (7,5 TWh).

„Dešimtadaliu mažesnį dujų suvartojimą Lietuvoje lėmė neįprastai šilti žiemos orai. Tai turėjo tiesioginės įtakos sumažėjusiai dujų paklausai šilumos gamyboje. Mažesnes pajamas už dujų perdavimą Lietuvos klientams iš dalies atsvėrė išaugę dujų eksporto srautai Baltijos šalių kryptimi“, – sako N.Biknius.

Palankios kainos didino dujų srautus per Lietuvą į kitas Baltijos šalis, kur perduota 73 proc. daugiau – 118 gigavatvalandžių (GWh) dujų (pernai – 68 GWh). Operatorės teigimu, dujų srautams teigiamą įtaką galėjo daryti ir naujoji jungtis tarp Estijos ir Suomijos „Balticconector“ bei nuo šių metų liberalizuota Suomijos dujų rinka.

Dujų transportavimas per Lietuvą į Kaliningrado sritį šiemet siekė 7,7 TWh ir buvo 4 proc. mažesnis nei pernai (8 TWh).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito