Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

SGD importas į Europą sausį sieks rekordines apimtis

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) importas į Europą pirmąjį šių metų mėnesį pasieks rekordines apimtis, sumažėjus jų paklausai Azijoje, o politikams, augant įtampai aplink Ukrainą, svarstant ilgalaikes SGD tiekimo Europai sutartis.
Krovinio atvykimas į Klaipėdą
Krovinio atvykimas į Klaipėdą / „Lietuvos dujų tiekimo“ nuotr.

SGD srautai į jų importo terminalus žemyne šį mėnesį tikrai pasieks naują istorinį rekordą ir užtikrintai viršys 10 mlrd. kubinių metrų, rodo „Gas Infrastructure Europe“ duomenys. Ankstesnis maksimumas buvo užfiksuotas 2019 metų lapkritį – 9,1 mlrd. kubinių metrų.

Terminalų pajėgumų panaudojimas praėjusią savaitę pasiekė rekordinį lygį – 73 proc. maksimalaus pralaidumo, o šis rodiklis Prancūzijoje, kuri yra didžiausia SGD vartotoja Europoje, pakilo iki 92 proc., Nyderlanduose – iki 90 procentų.

Laisvi terminalų pajėgumai pirmiausia stebimi šalyse, kurios SGD importuoja savo reikmėms ir yra gerai aprūpinamos vamzdynais tiekiamomis dujomis. Lietuva išdujinimo pajėgumus panaudoja tik 13 proc., Lenkija – 21 proc., Graikija – 38 procentais.

Vadinamosios „azijietiškos premijos“ – dujų kainų Azijoje perviršio, palyginti su europietiškomis – išnykimas dar praėjusio mėnesio viduryje tapo didžiuliu netikėtumu.

„S&P Global Platts“ ekspertai nustatė, kad Azijos importuotojų elgesys rodo paklausos elastingumą, reaguojant į neatidėliotinų sandorių kainų svyravimus, o atsilaisvinę SGD srautai buvo nukreipti iš Azijos į Europą. „Azijietiškos premijos“ sugrįžimas dabar prognozuojamas tik balandžio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas