Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siekiate už šildymą mokėti mažiau? Daugiabučiui pasiekus A energinio naudingumo klasę, tai padaryti bus itin lengva

Remiantis Aplinkos ministerijos užsakyta analize, paaiškėjo, jog atnaujinus gyvenamąjį daugiabutį iki A energinio naudingumo klasės, sąskaitos už šildymą sumažėja net 8 kartus. Nepaisant to, kad renovacijos išlaidos nežymiai padidėja, praėjus 20 metų laikotarpiui namo gyventojai gali džiaugtis sutaupyta didesne nei 200 tūkst. Eur suma už šildymą.
Daugiabučių renovacija Lietuvoje
Daugiabučių renovacija Lietuvoje / APVA archyvo nuotr.

„Tyrimas buvo atliktas siekiant išsklaidyti mitą, kad pasiekti aukštesnę energinio efektyvumo klasę – itin brangu, norėjome nešališkų ekspertų vertinimo ir įrodymų, jog A klasę pasiekti įmanoma ir jog tai finansiškai apsimoka. Jeigu imtume C klasės energinio efektyvumo pastatą kaip bazinį, gyventojams siekti B klasės yra 3 proc. brangiau, o A klasės – 23 proc. brangiau.

Kalbant skaičiais, jeigu gyvenate standartiniame 2 kambarių bute, kurio plotas 50,8 kv. m, už C ir žemesnės energinio efektyvumo klasės renovuotą daugiabutį kas mėnesį turėsite mokėti 71,12 Eur, B – 73,15 Eur, o A klasės – 80,85 Eur“, – pasakoja aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Skaičiuojama, kad renovavus daugiabutį iki A energinio naudingumo klasės jo šiluminės energijos per metus sutaupoma apie 8 kartus.

Skaičiuojama, kad renovavus daugiabutį iki A energinio naudingumo klasės jo šiluminės energijos per metus sutaupoma apie 8 kartus. Be to, daugiabučio modernizavimas iki A energinio naudingumo klasės, lyginant su B klase, yra pranašesnis, nes per 20 metų gyventojams leidžia sutaupyti iki 204 253 Eur, o šilumos prarandama net 1 571 176,8 kWh mažiau.

Įvertinus visus kriterijus – nuo investicijų ekonominio naudingumo, nekilnojamojo turto vertės padidėjimo iki dujų kiekio, prisidedančio prie klimato kaitos, sumažėjimo – akivaizdu, jog gyventojams neverta abejoti dėl A energinio naudingumo klasės pasirinkimo renovuojant seną daugiabutį.

Kaip užtikrinamas energijos efektyvumas?

Visoms trims – A, B ir C – energinio naudingumo klasėms renovacijos metu naudojamos šios priemonės: langų ir išorinių durų keitimas, balkonų įstiklinimas, šilumos punkto, šildymo ir karšto vandens sistemų modernizavimas, saulės kolektorių įrengimas, išorės atitvarų šiltinimas, natūralaus vėdinimo sistemos atnaujinimas ar rekuperacinės vėdinimo sistemos įrengimas, bendrojo naudojimo elektros inžinierių sistemų bei apšvietimo atnaujinimas, vėdinamas fasadas.

Be to, renkantis B ir A klases, į priemonių paketą įeina rūsio perdangos šiltinimas, paketuose skiriasi atitvarų šilumos perdavimo koeficientų vertės pagal norminius reikalavimus. Į A klasės priemones įeina ir rekuperacinės vėdinimo sistemos butuose įrengimas, padedantis užtikrinti norminius higienos reikalavimus.

„Sutaupymai priklauso nuo esamo pastato būklės, bet jie siekia apie 40-70 proc. esamų sąskaitų.“

„A energinio naudingumo klasė yra XXI amžiaus sprendimas – vėdinimas, gryno oro įtraukimas, ventiliacinės sistemos, atsinaujinantys energetiniai ištekliai (pavyzdžiui, saulės kolektoriai vandeniui šildyti ant stogų). Atlikta studija rodo, jog tai nėra žymiai brangiau, negana to – toks daugiabučio atnaujinimas sumažina šilumos sąskaitas iki 8 kartų, lyginant su B klase. Todėl, be išimties, kiekvienas daugiabutis Lietuvoje gali būti atnaujintas iki A energinio naudingumo klasės ir valstybės parama vis labiau bus kreipiama būtent į šią klasę“, – sako S.Gentvilas.

Jam pritaria ir Gediminas Šilanskas, analizę atlikusios nepriklausomos inžinerinių sistemų projektavimo ir energinio efektyvumo konsultacijų bendrovės Pastatų energetikos skyriaus vadovas: „Sutaupymai priklauso nuo esamo pastato būklės, bet jie siekia apie 40-70 proc. esamų sąskaitų.“

Tuo metu, po daugiabučio renovacijos pagerėjusia gyvenimo kokybe besidžiaugianti Vilnietė Vilūnė tikina: „Tikrai 100 proc. galiu pasakyti, jog tai yra pasiteisinęs dalykas, vien dėl to, kiek moku už šildymą – jis stipriai atpigo.“

APVA kviečia teikti paraiškas norinčius modernizuoti savo daugiabučius namus

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), administruojanti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą Lietuvoje atkreipia dėmesį, kad nuo vasario 24 d. Lietuvos gyventojai, norintys atnaujinti savo gyvenamąjį daugiabutį, gali teikti paraiškas pagal naujausią aplinkos ministerijos paskelbtą kvietimą, kurio pagrindinė sąlyga – pasiekti A energinio naudingumo klasę.

123RF.com nuotr./Radiatorius
123RF.com nuotr./Radiatorius

Per Agentūros APVIS sistemą pagal šį kvietimą paraiškas gali teikti daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, daugiabučio namo atnaujinimo projekto įgyvendinimo administratoriai, savivaldybės bei savivaldybės paskirti energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad kvietimui numatyta 410 mln. Eur, o jo metu nebus taikomas konkursinis paraiškų atrankos būdas.

Taip pat APVA primena, kad iki š. m. gegužės 31 d. yra pratęsiamas praėjusių metų pabaigoje paskelbtas kvietimas teikti paraiškas seniems daugiabučiams atnaujinti. Pagal jį, valstybės parama bus skiriama tik tiems projektams, kurie pasieks B ir aukštesnę pastato energinio naudingumo klasę. Kvietimui skirta 100 mln. Eur suma ir jei gautos paraiškos viršis lėšų sumą, bus taikomas konkursinis paraiškų atrankos metodas.

„Šis kvietimas išryškina strategines daugiabučių namų atnaujinimo programos kryptis – einame į aukštesnę energinio naudingumo klasę bei prioritetą teikiame kvartalinei daugiabučių namų renovacijai“, – tvirtina APVA Pastatų energinio taupumo departamento direktorė Gintarė Burbienė.

Daugiau informacijos apie daugiabučių renovacijos programą ir sąlygas rasite APVA tinklalapyje.

APVA_logo_2_spalvos_su_LT_pavadinimu_RGB
APVA_logo_2_spalvos_su_LT_pavadinimu_RGB
zenklas_2015 04 13

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas