Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Suomijoje ir Švedijoje elektra šiandien – mažiau nei 1 ct/kWh, bet daugiau eksportuoti į Baltijos šalis nebegali

Trečiadienio vidurdienį nuo 13 iki 15 valandos didmeninė elektros kaina „Nord Pool“ biržoje Lietuvos zonai bus vos 0,4 ct/kWh, tad vartotojai, pasirinkę su birža susijusius planus ir valandinę apskaitą, galės išlošti. Visgi suomiai ir švedai, iš kurių elektrą importuoja Baltijos šalys, panašiomis kainomis džiaugsis visą dieną.
Elektros tiekimas
Elektros tiekimas / 123RF.com nuotr.

Visose Švedijos prekybos zonose didmeninė elektros kaina nuo 4 iki 6 valandos ryte buvo 0 ct/kWh., Suomijoje tokia kaina laikėsi valanda ilgiau.

Bendra dienos kaina Suomijoje bus 6,74 euro/MWh (0,674 ct/kWh), o Švedijoje – 7,92 euro/MWh. Su ketvirtąja prekybos zona elektros kabeliu sujungta ir elektrą gali importuoti Lietuva.

Tuo tarpu Estija su Suomija sujungta dviem elektros kabeliais.

Visgi Baltijos šalyse vidutinė elektros kaina trečiadienį bus kur kas aukštesnė – Lietuvoje ir Latvijoje 71,52 euro/MWh (7,152 ct/kWh), Estijoje – 60,87 euro/MWh.

Ekrano nuotrauka, Nordpoolgroup.com/Kainos „Nord Pool“ biržoje
Ekrano nuotrauka, Nordpoolgroup.com/Kainos „Nord Pool“ biržoje

Kaip 15min komentavo „Litgrid“ Strategijos departamento vadovas Liutauras Varanavičius, Švedijoje ir Suomijoje trečiadienį susidarė elektros perteklius, kurį sukėlė ypač didelė atsinaujinančių išteklių, ypač vėjo elektrinių, gamyba.

„Šioms šalims neužtenka eksporto pajėgumų. Švedijoje net 16 valandų – t. y. du trečdalius paros laiko – elektros kainos laikosi apie 4 Eur / MWh ir žemiau. Jūrinės jungtys „NordBalt“ ir „EstLink“ veikia beveik pilnu pajėgumu perduodamos elektrą iš Švedijos ir Suomijos į Lietuvą ir Estiją“, – teigė jis.

Vis kai kuriomis konkrečiomis trečiadienio valandomis skirtumas tarp Baltijos šalių yra gana didelis – pavyzdžiui, 15 valandą Lietuvos laiku elektra Lietuvoje ir Latvijoje kainuos 60,06 euro/MWh, o Estijoje – 1,56 euro/MWh, tiek pat, kiek tuo metu Suomijoje.

Anot L.Varanavičiaus skirtumas tarp Baltijos šalių kainų susidaro dėl kai kuriomis valandomis pilnai išnaudojamo pralaidumo tarp Estijos ir Latvijos. Įprastai pralaidumas yra kiek apribotas dėl vykdomų pasiruošimo elektros tinklų sinchronizacijai projektų.

„Tuo metu „LitPol Link“ jungtimi iš Lietuvos kiekvieną valandą elektra eksportuojama į kontinentinę Europą, kur elektros kaina didesnė nei Baltijos šalyse“, – priežastis paaiškino „Litgrid“ Strategijos departamento vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas