Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomija Olkiluoto AE 3-ojo reaktoriaus pramoninio naudojimo pradžią atideda iki gruodžio

Suomijos Olkiluoto atominės elektrinės 3-ojo reaktoriaus (OL3) pramoninio naudojimo pradžia, kuri buvo numatyta rugsėjį, atidedama šių metų gruodžio mėnesio, pranešė jėgainės operatorė TVO.
Atominė elektrinė
Atominė elektrinė / 123RF.com nuotr.

Pirmasis Europoje pažangusis suslėgtojo vandens reaktorius (Evolutionary Power Reactor, EPR), pastatytas Prancūzijos vadovaujamo bendrovių „Areva“ ir „Siemens“ konsorciumo Suomijos pietvakarinėje pakrantėje, pradėjo veikti pernai gruodį bandomuoju režimu – 12 metų vėliau nei planuota.

Buvo tikimasi, kad OL3 gaminamos elektros reguliarus tiekimas prasidės šią vasarą, o jo pajėgumai patenkintų apie 15 proc. Suomijos poreikio. Tačiau balandį šio įvykio pradžia buvo nukelta iš liepos į rugsėjį dėl būtino aušinimo sistemos remonto.

Dabar TVO paskelbė, kad gamyba vėl atidedama, nes turbinos garo bloke rasta „nuo garo kreipiančiųjų plokštelių atsiskyrusių pašalinių medžiagų, kurias reikia pašalinti ir atlikti atitinkamus remonto darbus“.

1650 megavatų galios Olkiluoto 3-iasis reaktorius bus galingiausias iš veikiančių Europoje. Šioje jėgainėje veikia dar du verdančio vandens reaktoriai (VVR), kurių kiekvieno galia – 890 megavatų.

Prancūzijoje sukonstruotas EPR yra pirmasis naujo tipo reaktorius, pastatytas Europoje po 1986 metų Černobylio katastrofos. Vienintelis kitas toks jau veikiantis šio tipo reaktorius yra Kinijoje.

Jis turėjo tapti Prancūzijos ir Vokietijos pažangiųjų technologijų simboliu dėl savo didesnės galios ir didesnio saugumo. Tačiau EPR blokų statybos Suomijoje, Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje buvo persekiojamos terminų nesilaikymo ir biudžeto pereikvojimo.

Iš pradžių tikėtasi, kad OL3 statybos kainuos apie 3 mlrd. eurų, bet jo kaina išsipūtė maždaug iki 11 mlrd. eurų. Nuo pat projekto įgyvendinimo pradžios iškilo virtinė techninių ir saugos kliuvinių dėl prastos vadybos ir darbų kokybės. sakoma keliose ataskaitose, parengtose Suomijos ekonomikos ministerijos ir Radiacinės ir branduolinės saugos tarnybos (STUK).

Dėl kelis kartus atidėtų darbų pabaigos terminų tarp TVO ir „Areva“ kilo aštrių ginčų dėl kompensacijų. Prancūzijos įmonė 2018 metų kovą galiausiai sutiko sumokėti TVO 450 mln. eurų finansinę kompensaciją.

Jungtinėje Karalystėje EPR reaktoriaus projektas Hinkli Pointo jėgainėje elektros gamybos pradžios terminą atidėjo pusmečiu iki 2026 metų vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento