Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 12 10 /13:56

Sustabdyta „Sky energy group“ veiklos licencija, sprendimas bus skundžiamas

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) pirmadienį sustabdė „Sky energy group“ nepriklausomo elektros energijos tiekimo ir gamtinių dujų tiekimo licencijų galiojimą dėl finansinio nepajėgumo. Bendrovė aiškina, kad elektros kainos svyravimai rinkoje kirto visiems nepriklausomiems tiekėjams ir žada sprendimą skųsti.
Elektra
Elektra / 123rf nuotr.

VKEKK konstatavo, kad „Sky energy group“ neįvykdė Komisijos pateikti įrodymus, kad bendrasis finansinio pajėgumo rodiklis atitinka ar viršija elektros energetikos sektoriuje normatyvinio finansinio pajėgumo rodiklio žemutinę reikšmę. Licencijos sustabdymą lėmė ir tai, kad bendrovė turi skolų „Litgrid“.

VKEKK pranešime taip pat rašoma, kad bendrovės visuotiniame akcininkų susitarime buvo nuspręsta nedidinti įmonės įstatinio kapitalo, neinicijuoti bendrovės restruktūrizavimo bylos iškėlimo ar veiklos nutraukimo, taip pat siekti susitarimo su kreditoriumi „Litgrid“, o nesusitarus – parengti ir pateikti akcininkams svarstyti bendrovės restruktūrizavimo klausimą. Atsižvelgiant į tai, kad įmonė gali vykdyti veiklą nepriklausomai nuo to, ar jos nuosavas kapitalas neatitinka nustatytų reikalavimų, per Akcinių bendrovių įstatyme nustatytą terminą sušaukti visuotinį akcininkų susirinkimą, kuriame būtų sprendžiamas nuosavo kapitalo atstatymo klausimas.

Pagal tokią logiką galima sužlugdyti bet kurią įmonę, kuri susidūrė su sunkumais, – taip į Komisijos sprendimą reagavo bendrovės vadovas.

Komisija įpareigojo „Sky energy group“ iki gruodžio 11 dienos informuoti  elektros energijos ir gamtinių dujų vartotojus apie Komisijos nustatytus bendrovės vykdomos veiklos pažeidimus, numatytus įpareigojimus ir jų netinkamo įvykdymo pasekmes.

Jeigu bendrovė nevykdys reikalavimų Komisija gali panaikinti nepriklausomo elektros energijos tiekimo ir gamtinių dujų tiekimo licencijas.

Grasina teismais

Pasak „Sky Energy Group“ vadovo Evaldo Piesliako, šiais metais dirbtinai sukelta elektros krizė smogė visiems rinkos dalyviams, ypač daug nuostolių patyrė nepriklausomi elektros tiekėjai.

„Mes atlaikėme didžiausią per ketverius metus elektros kainų šuolį, užtikrinome savo klientams stabilias kainas, dabar bandome išgyventi – artėjame prie sutarimo su bendrove „Litgrid“ dėl skolų išmokėjimo grafiko suderinimo. Ir staiga išgirstame nuosprendį – jūs patyrėte nuostolius, todėl nebegalite toliau dirbti. Pagal tokią logiką galima sužlugdyti bet kurią įmonę, kuri susidūrė su sunkumais. Mūsų argumentų net nebuvo klausoma“ – teigė E. Piesliakas.

Pasak įmonės vadovo, elektros kainos neregėtų aukštumų pasiekė pirmiausia dėl „Litgrid“ ir Latvijos bei Estijos perdavimo sistemų operatorių susitarimo riboti elektros importą iš trečiųjų šalių. Šiuo metu Konkurencijos taryba vykdo tyrimą, susijusį su padėtimi elektros rinkoje. Šis tyrimas turėtų padėti išsiaiškinti, ar susitarimas, pasirašytas 2013 m. kovo 15 d. „Litgrid“ ir Latvijos bei Estijos perdavimo sistemų operatorių yra teisėtas ir ar nebuvo pažeisti konkurencijos principai. Panašūs procesai vyksta ir Estijoje bei Latvijoje.

„Situacija buvo bloga visiems, bet dėl to bausti vieną įmonę, kuri stengiasi ir turi planą kaip padengti įsiskolinimus, mažų mažiausiai nesąžininga. Tai tik dar vienas sunkiai suvokiamas VKEKK sprendimas pastaruoju metu“, – pareiškė E. Piesliakas. Jo pasekmės bus tikrai liūdnos, kadangi dėl sumažėjusios konkurencijos elektros energijos kainos verslui ir pramonei padidės, visi kaštai bus įskaičiuoti į paslaugų ir produkcijos kainą, o už tai sumokės galutinis vartotojas.

Bendrovė žada VKEKK sprendimą skųsti teismui.

Klientų likimas bus aiškus trečiadienį

VKEKK įpareigojo „Sky energy group“ iki gruodžio 11 dienos  informuoti  elektros energijos ir gamtinių dujų vartotojus apie veiklos pažeidimus, numatytus įpareigojimus ir jų netinkamo įvykdymo pasekmes.

Tarp „Sky energy group“ klientų – tokios bendrovės kaip „Eika“, „Teva Sicor Biotech“, Vilniaus oro uostas, kai kurios ministerijos.

Tačiau įmonių darbas dėl tokio VKEKK sprendimo neturėtų sutrikti.

„Sky Energy Group“ licencijos galiojimo sustabdymo kontekstą einamuoju momentu galiu komentuoti taip, jog dėl to elektros energijos tiekimas Vilniaus oro uostui tikrai nesutriks. Mums elektros energija bus toliau tiekiama teisės aktų nustatyta tvarka, t.y. garantinį elektros energijos tiekimą atliks visuomeninis elektros energijos tiekėjas AB LESTO. O Vilniaus oro uostas savo ruožtu turės per teisės aktuose numatytą terminą pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją“, – 15min.lt informavo Vilniaus oro uosto atstovė spaudai Greta Babarskaitė.

E.Piesliakas 15min.lt aiškino, kad problemą bando spręsti, tačiau neatmeta galimybės, kad „Sky energy klientams“ reikės ieškoti kito energijos tiekėjo.

„Bandome spręsti šitą klausimą. (…) Jeigu jie (klientai) liks be tiekėjo, tai šiai dienai kaina rinkoje yra daug didesnė, tai jiems greičiausiai teks daugiau mokėti. Mes visą laiką saugom savo vartotojus ir sutarčių nenutraukiam ir tiekiam pagal sutartinę kainą, kuri yra mažesnė, nei dabar sudaromų sutarčių“, – sakė E.Piesliakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas