Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paslaugos.lt: Sutrūniję laidai gali vogti jūsų elektrą: kodėl reikalingi varžų matavimai?

Paslaugos.lt registruotiems paslaugų teikėjams per dieną dėl elektros darbų skambinama 32 kartus per dieną. Per mėnesį – per 1000 skambučių. Populiariausia paslauga šiuo metu – varžų matavimai. Kas tai? Kada ir kodėl to reikia? Apie tai sutiko papasakoti dviejų sertifikuotų įmonių vadovai. Atsargiai – elektra!
Elektrikas matuoja varžą
Elektrikas matuoja varžą / 123RF.com nuotr.

Reikėtų iškart priminti – dėl griežto darbų reglamentavimo varžų matavimą turi teisę atlikti tik atestuoti bei sertifikuoti elektrikai. Paslaugos.lt registruoti elektrikai ir įmonės viešai pateikia savo sertifikatus. Įprastai varžos matavimo kaina svyruoja tarp 40-100 eurų. Žinoma, suma gali keistis, jei po to prireiks remonto ir rekonstrukcijos darbų, tačiau tai tikrai bus investicija į jūsų gyvybės ir turto išsaugojimą.

Daugiausia bėdų – daugiabučiuose

Apie šią svarbią paslaugą pasakojo Nerijus Baršiukaitis, bendrovės „Elenda“ vadovas. Dėl kokių priežasčių klientai dažniausiai užsisako varžų matavimo paslaugą? N. Baršiukaitis primena, kad varžų matavimo paslauga būtina, kai žmogus nori įsivesti naują elektros įvadą arba kai didinama jau esamo įvado galia. Žinoma, yra ir kitokių atvejų, kuomet tai padaryti būtų patartina.

„Kartais matuoti varžas reikia, kuomet žmogus įsigyja galingos buitinės technikos, o visa elektros instaliacija yra sena. Pamatavę varžas, sužinome, kokios yra šios instaliacijos galimybės. Taip pat išsiaiškinsime, ką reikia daryti, kad mūsų naujas kondicionierius ar elektrinė viryklė veiktų be priekaištų, nekaistų laidai“, – kalbėjo pašnekovas.

Taip dažniausiai nutinka, kad sena elektros instaliacija nekelia didelių problemų, kol nėra įsigyjamas naujas galingesnis prietaisas. Naujiems galingesniems įrenginiams gali būti per mažas įvadinio kabelio skerspjūvis arba per laiką kažkur sistemoje pažeista laidų izoliacija. Šie trūkumai, įjungus galingesnius įrenginius, pasireiškia laidų kaitimu. Kyla gaisro pavojus.

Bendrovės vadovas patvirtina, kad dažnai per varžų matavimus pavyksta atrasti gedimų elektros sistemose: „Blogiausia situacija yra daugiabučiuose, kur bendri elektros tinklai. Dažniausia problema – blogai sujungti kontaktai, prasta nulinė fazė ir įžeminimas, per mažas laidų skerspjūvis. Taip yra dėl to, kad elektros instaliacija dažnai yra nekeista nuo pat namo statybos.“

Ar gali elektros gedimus pastebėti pats šeimininkas? Žinoma. Gana dažnai pastebimas padidėjęs elektros vartojimas. Pirmiausia rekomenduotina kreiptis į ESO, kad patikrintų, ar teisingai veikia skaitiklis: „Jei čia problemos nėra – tada galima kreiptis į mus ir ieškome srovės nuotėkio. Gal tai sugedę įrenginiai – boileris ar nuotėkis pro pramuštą izoliaciją tiesiog į įžeminimą. Dažnai tokių nedidelių sutrikimų apsauga nefiksuoja - automatai neišsijungia, o nuotėkis toliau vyksta.“

N.Baršiukaitis pabrėžė, kad šiuo metu rinkoje egzistuoja savotiškas „brakonieriavimas“, kuomet varžų matavimo paslauga yra atliekama nuotoliniu būdu. Tiksliau – už mažesnę kainą išduodama reikalinga pažyma, tačiau realiai paslauga neatliekama: „Tai ne tik dokumentų klastojimas. Žmogus, sutaupęs kelias dešimtis eurų, rizikuoja savo asmeniniu turtu, o gal net savo gyvybe. Aš žmonėms galėčiau patarti tik viena – jei yra proga, būtinai pamatuokite varžas. Privatiems būstams tai rekomenduojama daryti kas šešerius metus, nors niekas to fiziškai nekontroliuoja.“

123RF.com nuotr./Multimetras
123RF.com nuotr./Multimetras

Geriausia gedimo kaina – kažkas tiesiog neveiks

Reikia žinoti, kad profesionalų atlikti varžų matavimai ir rastų gedimų tvarkymas padeda išvengti dviejų didelių nemalonumų – nesupleškės jūsų asmeninis turtas, jūsų ir artimųjų nenukratys elektros srovė. Geriausiu atveju – kažkas tiesiog neveiks. Dar vienas pliusas – jei bus pašalinti elektros energijos nuotėkiai, nepermokėsite už kažkur dingusią, bet skaitiklius pasukusią elektros energiją.

Sertifikuotą specialistą Vilmantą Kutką taip pat radome Paslaugos.lt svetainėje. Jis taip pat akcentuoja, kad nerūpestingumas kartais gali brangiai kainuoti, todėl rekomenduotina atlikti varžų matavimus visais atvejais, kai tai būtina, kai vyksta kokie suplanuoti remontai ir kai šeimininkui kyla kokių įtarimų,

„Patikėkite, kontakto nepriveržimas ar po kokių kasimo darbų pažeistas kabelis ilgainiui gali kainuoti gerokai daugiau. Gal jums tiesiog suges kuri buitinė technika. O gal kils gaisras. Jeigu kyla kokių įtarimų, mielai prašau kreiptis – šį tą visada galima padaryti ir pačiam. Galima atlikti namų darbus – tiesiog atjungiant prietaisus ir stebint skaitiklio parodymus. Taip gali paaiškėti, ar reikia skubios specialisto pagalbos. Gali būti elektros energijos nutekėjimas, už kurį tuščiai mokate. O gal tiesiog tinklo pajėgumas neatitinka esamos buitinės technikos apetito“, – komentavo V. Kutka.

Pašnekovas atskleidė, kad dažnai žmonės kreipiasi dėl saulės elektrinės techninio pridavimo dokumentacijos. Varžas tenka matuoti bei tinkamu įžeminimu pasirūpinti ir tuomet, kai po elektros laidais žmogus stato geležinę tvorą – jei atstumas tarp laidų ir tvoros per mažas. Įžeminimas taip pat pravers, jei elektros laidai užkristų ant šios tvoros.

„Per atstumą iš tiesų galima tik patikrinti įtariamus gedimus, o realią elektros laidų būklę įmanoma ištirti tik atvykus į vietą – vizualiai apžiūrint sujungimus, izoliaciją ir viską pamatavus specialiais prietaisais“, – teigė kalbintas specialistas.

V.Kutka primena, kad privatiems būstams savo elektros tinklo varžas rekomenduojama pamatuoti kas šešerius metus. Didesniuose ūkiuose, kuriuose įvadas žymiai galingesnis, gali būti reikalingas ir nuolatinis elektros prižiūrėtojas. Jei jis rūpestingas ir laikosi rekomendacijų, varžas pats arba su sertifikuotais specialistais tikrins kasmet. Juk saugumas – svarbiausia.

Tiesa, specialistai primena, kad žaibas, kurių pastaruoju metu pasitaiko nemažai, gali parodyti elektros instaliacijos silpnybes. Per audrą rekomenduotina visus buitinius prietaisus ištraukti iš lizdų. Taip bent jau bus apsaugoti brangiai kainuojantys įrenginiai. Tai rekomenduotina padaryti, net jei jūsų elektros tinklas kokybiškas, sudėtos reikiamos apsaugos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas