Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TATENA teigiamai įvertino vietos paieškas Ignalinos AE giluminiam atliekynui

Tarptautinės atominės energijos agentūra (TATENA) palankiai įvertino Lietuvą už vietos paieškas milijardinės vertės būsimam Ignalinos atominės elektrinės (IAE) giluminiam radioaktyviųjų atliekų atliekynui.
Ignalinos atominė elektrinė
Ignalinos atominė elektrinė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Radioaktyviųjų atliekų ir panaudoto kuro tvarkymo, eksploatavimo nutraukimo ir atkūrimo integruotos peržiūros tarnybos misija giria Lietuvą už ankstyvą plėtrą ir giluminio radioaktyvių atliekų atliekyno programos įgyvendinimą, ypač inicijuojant vietos atrankos procesą ir aktyviai planuojant tolesnius projekto etapus“, – teigiama antradienį paskelbtoje šiemet liepą vykusios misijos galutinėje ataskaitoje.

„Lietuva yra viena iš nedaugelio šalių, faktiškai plėtojančių ir įgyvendinančių programą, skirtą saugaus ir ilgalaikio radioaktyviųjų atliekų ir panaudoto branduolinio kuro laidojimui giluminėje saugykloje“, – nurodoma dokumente.

TATENA galutinėje ataskaitoje Lietuvai rekomenduoja į pradinį atliekyno įrengimo vietos nustatymo etapą įtraukti ir visuomenę.

Pasak IAE generalinio direktoriaus Lino Baužio, teigiamas tarptautinių ekspertų įvertinimas leidžia toliau tęsti darbus.

„Nepriklausomų tarptautinių ekspertų išvados ir rekomendacijos giluminio atliekyno įrengimo projekte yra itin svarbios. Atliktų pradinių bei viso projekto procesų valdymo vertinimas leis efektyviai planuoti ir įgyvendinti tolimesnius projekto etapus“, – pranešime teigė L.Baužys.

IAE kitais metais planuoja rengti viešąsias konsultacijas dėl giluminio atliekyno projekto.

Tarptautiniai ekspertai aikštelių parinkimo tinkamumą, įskaitant terminus, kiekvieno proceso etapo studijas bei potencialias vietas. vertino Vyriausybės prašymu liepos 16–25 dienomis.

Peržiūros grupę sudarė šeši ekspertai iš Belgijos, Kanados, Suomijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Slovakijos bei trys „Tatenos“ darbuotojai. Apžiūros grupė susitiko su IAE, Energetikos ministerijos, VATESI, Geologijos tarnybos, Energetikos instituto, taip pat dviejų konsultantų – Ispanijos IDOM ir Suomijos „Posiva Solutions“ – atstovais.

Giluminį atliekyną Lietuva planuoja įrengti antroje šio šimtmečio pusėje. Į jį bus talpinamas panaudotas branduolinis kuras, metalinės reaktorių konstrukcijos, dalis kuro rinklių, valdymo strypai, panaudotas grafitas ir kitos atliekos.

Skaičiuojama, kad vien atliekyno statyba kainuos apie 1 mlrd. eurų, jo naudojimas – dar 900 mln. eurų. Atliekynas bus įrengtas kelių šimtų metrų gylyje, kur žmonių ir aplinkos saugą užtikrins natūralūs gamtiniai (giliai slūgstančios uolienos) ir keli dirbtiniai (inžineriniai) barjerai.

Lietuva, 2004 metais tapusi Europos Sąjungos nare, įsipareigojo nutraukti IAE veiklą. Pirmasis IAE blokas buvo sustabdytas 2004 metais, o antrasis – 2009 metais.

Sustabdžius abu IAE reaktorius, buvo pradėti elektrinės uždarymo darbai. Panaudotas branduolinis kuras ir kitos ilgaamžės radioaktyviosios medžiagos susidarė 1983–2009 metais, tačiau jos susidarys ir tęsiant uždarymą iki 2038-ųjų.

Ilgaamžės radioaktyviosios atliekos dabar saugomos laikinose saugyklose, vėliau jos bus perkeliamos į giluminį atliekyną, kuris turėtų būti pastatytas ir pradėtas naudoti 2068-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas