Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TEA šaukia neeilinį susitikimą, nes dujų krizė „dar nėra pasibaigusi“

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) penktadienį pranešė šaukianti neeilinį energetikos ministrų susitikimą skubioms konsultacijoms dėl gamtinių dujų tiekimo.
Dujos
Dujos / 123RF.com nuotr.

Susitikimas, kuris trečiadienį įvyks vaizdo ryšio būdu, bus pirmasis toks specialus TEA ministrų susitikimas pastaruoju metu.

TEA teikia politines konsultacijas energiją vartojančioms valstybėms bei padeda koordinuoti 31 valstybės narės turimų avarinių naftos atsargų naudojimą.

Organizacijos vykdomasis direktorius Fatihas Birolis teigė, kad priemonės, kurių buvo imtasi po Rusijos invazijos į Ukrainą, padėjo Europos valstybėms, Rusijai nutraukus didžiąją dalį dujų tiekimo.

„Tačiau krizė nesibaigė ir reikia nuveikti daugiau, ypač norint pasiruošti kitai žiemai“, – sakė jis.

„Šį susitikimą šaukiame, nes būtina, kad mūsų narės ir kiti partneriai išliktų solidarūs vieni su kitais ir imtųsi konkrečių žingsnių tiekimo saugumui užtikrinti“, – pridūrė jis.

Rusijos invazija į Ukrainą ir vėlesnis dujų tiekimo sumažinimas Vakarų valstybėms įvedus sankcijas sukėlė energijos kainų šuolį.

Kai Europos šalys pradėjo gabenti suskystintąsias gamtines dujas, šoktelėjo viso pasaulio šalių mokamos kainos.

Vėliau kainos nukrito nuo praėjusiais metais pasiekto piko, nes santykinai žiemos šilti orai padėjo Europos šalims ištverti žiemą be baimės dėl dujų trūkumo ar tiekimo sumažinimo.

Susitikime taip pat dalyvaus ministrai iš kelių šalių, nepriklausančių TEA, ir bus nagrinėjami pasauliniai dujų tiekimo mažinimo padariniai Europai.

TEA teigė, kad per susitikimą tikimasi nustatyti ir patvirtinti priemones, skirtas pagerinti dujų pasiūlos ir paklausos pusiausvyrą, taip pat veiksmus, kuriais būtų galima patenkinti trumpalaikius Europos šalių poreikius nepakenkiant ilgalaikiams klimato tikslams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas