Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: FNTT turės iš naujo spręsti dėl algų „Inter RAO Lietuvos“ darbuotojams

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) turės iš naujo vertinti į sankcionuojamų įmonių sąrašą įtrauktos rusiško kapitalo buvusios elektros tiekėjos „Inter RAO Lietuvos“ prašymą leisti atsiskaityti su darbuotojais.
AB „INTER RAO Lietuva“
AB „INTER RAO Lietuva“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Regionų administracinis teismas sausio 31 dieną įmonės prašymu panaikino 2022-ųjų spalio FNTT raštą, neleidusį šešiems jos darbuotojams sumokėti darbo užmokesčio.

„Skundžiamas raštas panaikinamas kaip neteisėtas, nes jį priimant buvo pažeistos pagrindinės procedūros, ypač taisyklės, turėjusios užtikrinti objektyvų visų aplinkybių įvertinimą ir sprendimų pagrįstumą (...). FNTT įpareigojama iš naujo išnagrinėti pareiškėjos (...) prašymus leisti atlikti einamuosius mokėjimus pagal darbo sutartis“, – teigiama teismo nutartyje.

Nuo 2022 metų balandžio, kai dėl sąsajų su Rusijos prezidentu buvo įšaldytas „Inter RAO Lietuvos“ turtas, jos mokėjimams būtinas FNTT leidimas. Nuo tų pačių metų birželio, kai įmonės kreditoriai iniciavo neteisminį bendrovės bankrotą, tarnybos leidimo reikia ir naujoms darbo sutartims.

„Inter RAO Lietuva“ teismui teigė, jog su šešiais darbuotojais 2022-ųjų rugpjūtį sudarytos sutartys nebuvo nauji sandoriai ar darbo santykiai, o tik neterminuotų sutarčių pakeitimas terminuotomis, todėl nesikreipė į FNTT dėl leidimo.

Savo ruožtu, tarnyba šias sutartis laikė naujomis, todėl 2022-ųjų spalį neleido pagal jas atsiskaityti su darbuotojais.

Pasak teismo, pagal įstatymus draudžiama sudaryti naujas sutartis ir jose įtvirtinti naujas prievoles, kurios prieštarautų tarptautinių sankcijų įgyvendinimui.

„Skundžiamame rašte nėra jokių argumentų, kad („Inter RAO Lietuvos“ – BNS) nemokumo administratoriaus sudarytų terminuotų darbo sutarčių su bankrutuojančios įmonės darbuotojais vykdymas prieštarautų (...) tarptautinėms sankcijoms“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas taip pat pažymėjo, kad FNTT „Inter RAO Lietuvos“ grupės įmonei „Vydmantai wind park“ buvo leidusi atsiskaityti su darbuotoju, nors su juo darbo sutartis taip pat buvo sudaryta jai pritaikius sankcijas.

Teismo sprendimas per 30 dienų galima skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Lietuvos apeliacinis teismas pernai rugsėjį panaikino 2022 metų birželio pabaigoje „Inter RAO Lietuvos“ kreditorių inicijuotą neteisminį bankrotą. Teismas paskelbė, kad dalis kreditorių, apie pradėtą neteisminę bankroto procedūrą neinformavę visų kreditorių, pasielgė neteisėtai.

Įmonės buvo bankrotas inicijuotas po to, kai FNTT 2022-ųjų kovo viduryje apribojo „Inter RAO Lietuvos“ galimybes atlikti bankų operacijas, o gegužę dėl sąsajų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo įšaldytos ne tik įmonės lėšos, bet ir akcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas