Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Tetas“ įrengs Lietuvos sinchroninių kompensatorių technologinę infrastruktūrą

Energetikos infrastruktūros plėtros ir priežiūros bendrovė „Tetas“ pasirašė sutartį dėl sinchroninių kompensatorių įrengimo darbų su „Siemens Energy“. Iki 2024 metų pabaigos trijose Lietuvos elektros perdavimo operatoriaus „Litgrid“ pastotėse įrengti įrenginiai užtikrins šalies elektros energetikos sistemos stabilumą. „Tetas“ Telšių, Alytaus ir Neries pastotėse pastatys įrenginiams reikiamus pastatus, įrengs kitą technologinę infrastruktūrą, rašoma „Tetas“ pranešime spaudai.
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba
Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sinchroninių kompensatorių įrengimas yra vienas iš 20 Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintų ypatingos valstybinės svarbos sinchronizacijos programos projektų, kurie įgyvendinami siekiant pasiruošti Baltijos šalių elektros energetikos sistemų sinchronizacijai – veikimui vienu dažniu – su kontinentinės Europos šalių elektros tinklais.

„Sinchroninių kompensatorių technologinės infrastruktūros įrengimas yra jau penktasis šalies energetinę nepriklausomybę stiprinantis sinchronizacijos projektas, kuriame dirba „Tetas“. Būsime atsakingi už sinchroninio kompensatorių pastatų statybą, aušintuvo, generatoriaus, transformatoriaus, sinchroninio generatoriaus pamatų statybą, priešgaisrinius rezervuarus, gerbūvio sutvarkymą“, – sakė „Tetas“ vadovas Ramūnas Papinigis.

Sinchroniniai kompensatoriai – didelės masės besisukantys varikliai, kurie prijungus prie šalies elektros perdavimo tinklo, užtikrina šios sistemos patikimumui svarbias funkcijas – reikiamą tinklo inercijos kiekį ir įtampos valdymą. Sinchroniniai kompensatoriai sudarys galimybę į sistemą integruoti daugiau iš saulės ir vėjo gaminamos energijos.

Europoje prie atsinaujinančių išteklių pereinančios šalys įrengia vis daugiau sinchroninių kompensatorių, šie įrenginiai užtikrina energijos stabilumą ir sistemos patikimumą esant netolygiai energijos iš saulės ir vėjo gamybai.

Energetikos infrastruktūros plėtros ir priežiūros bendrovės „Tetas“ 100 proc. akcijų priklauso energijos perdavimo ir mainų įmonių grupei „EPSO-G“. „EPSO-G“ vienintelio akcininko teises ir pareigas įgyvendina Lietuvos Respublikos energetikos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas