Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tūkstančiams žmonių – paskutinė diena pasirinkti elektros tiekėją: ką svarbu žinoti

Ketvirtadienis yra paskutinė diena daug elektros naudojantiems žmonėms pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Suskubti turėtų daugiau nei 35 tūkst. to dar nepadariusių vartotojų. Naujienų portalas 15min pateikia svarbiausią su elektros rinkos liberalizavimu susijusią informaciją.
Elektros energijos tiekėjai Lietuvoje
Elektros energijos tiekėjai Lietuvoje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Elektros energiją visiems buitiniams vartotojams dabar tiekia valstybės valdomas „Ignitis“, tačiau birželį įsigaliojus įstatymų pakeitimams, kuriais pamažu iki 2023 metų Lietuvoje yra atsisakoma kainų reguliavimo mažmeninėje elektros energijos rinkoje, buitiniai vartotojai turės pasirinkti nepriklausomus elektros tiekėjus.

Iki šių metų gruodžio 10 dienos, arba šio ketvirtadienio, tiekėją turi pasirinkti 5000 kWh ir daugiau per metus elektros suvartojantys gyventojai. Į šią kategoriją žmonių daugiausia patenka didesnių privačių namų savininkai, apsišviečiantys ir kiemus ar garažus.

Tai yra vadinamasis pirmasis elektros rinkos liberalizavimo etapas.

VIDEO: Prievole pasirinkti elektros tiekėją naudojasi ne tik gyventojai, bet ir sukčiai

Nespėję pasirinkti tiekėjo vartotojai nuo sausio už elektrą turės mokėti ketvirtadaliu daugiau. Tokią garantinio tiekimo paslaugą užtikrins Energijos skirstymo operatorius (ESO).

Suskubti reikia trečdaliui

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos duomenimis, tiekėjo dar nepasirinko daugiau nei trečdalis – iš viso beveik 36 tūkst. – į pirmąjį etapą patenkančių vartotojų.

Daugiau nei 62 tūkst. vartotojų jau pasirinko tiekėją iš septynių dėl vartotojų dėmesio liberalizuotoje elektros rinkoje konkuruojančių įmonių.

Tai – lietuviško kapitalo „Ignitis“, „Inregnum“, „Perlas Energija“, „EGTO“ energija, „Birštono elektra“, Latvijos valstybinės energetikos bendrovės dukterinė įmonė „Elektrum Lietuva“ ir analogiškos bendrovės Estijoje antrinė įmonė „Enefit“.

Absoliuti dauguma tiekėją jau pasirinkusių pirmojo etapo vartotojų elektrą toliau ketina pirkti iš „Ignitis“, gan dažnai jie rinkosi ir „Elektrum Lietuva“ bei „Enefit“ paslaugas.

Kaip pasirinkti?

Renkantis tiekėją ekspertai pataria pirmiausia atkreipti dėmesį į vartojimo įpročius ir apimtis bei bandyti ieškoti konkrečiam vartotojui ryškesnių kainų skirtumų tarp tiekėjų.

Taip pat reikėtų įvertinti, ar bus patogu atsiskaityti už paslaugas per tiekėjo siūlomą mokėjimo platformą, be to, ar pats tiekėjas yra patikimas.

Čia galite rasti, kaip palyginti skirtingų tiekėjų pasiūlymus.

Pasikeitus tiekėją, sunaudotos elektros duomenų deklaravimas ir apmokėjimas išliks beveik nepakitęs. Tai bus galima padaryti naudojantis tiekėjo savitarnos sistema, jei jis tokią turi, ESO savitarnoje ar fizinėse aptarnavimo vietose.

Gyventojams pasirinkus naują tiekėją nereikės atnaujinti elektros skaitiklio ar rodmenų pradėti fiksuoti nuo nulio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elektros kištukas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elektros kištukas

Vartotojams taip pat nereikės diegti jokios papildomos įrangos ar atvesti laidų.

Pasirinkus tiekėją, permokas, skolas ar kitus įsipareigojimus reikės sutvarkyti su buvusiuoju.

Kiti etapai

Pasibaigus pirmajam elektros rinkos liberalizavimo etapui, liks dar du.

Iki 2022 metų gruodžio 10 dienos tą reikės padaryti suvartojantiems 1000–5000 kWh elektros. Į šią kategoriją vartotojų jau gali patekti didesniuose butuose gyvenančios šeimos.

Iki 2023 gruodžio tiekėją teks pasirinkti visiems likusiems buitiniams vartotojams.

Nepaisant terminų, tiekėją jau dabar gali rinktis visi norintys. Tai jau padarė beveik 82 tūkst. antrojo ir trečiojo etapo dalyvių.

Skirtingai nuo pirmojo etapo vartotojų, likusieji dažniausiai rinkosi „Perlas Energija“ paslaugas, tačiau „Ignitis“ atsiliko nedaug.

Elektros rinkos liberalizavimu siekiama konkurencijos tarp tiekėjų, kas, tikimasi, pagerins teikiamų paslaugų kainą ir kokybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas