Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina padvigubino dujų atsargas požeminėse saugyklose

Gamtinių dujų atsargos Ukrainos požeminėse saugyklose nuo balandžio mėnesio pradžios padvigubėjo – išaugo nuo 8,745 mlrd. iki 17,169 mlrd. kubinių metrų, pranešė „Ukrtransgaz“.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis kiekis 24,5 proc. viršija prieš metus turėtas atsargas.

Per 2018-2019 metų šaltąjį laikotarpį Ukraina dujų atsargas požeminėse saugyklose aptuštino 8,45 mlrd. kubinių metrų.

Ukraina, gamtinių dujų iš Rusijos nepirkdama jau beveik ketverius metus ir jų vidaus poreikį patenkindama vietine gavyba bei importu iš Europos, šiemet itin aktyviai pildo požemines saugyklas atvejui, jei nauja rusiškų dujų tranzito sutartis nebus pasirašyta ir dėl to artėjančią žiemą gali sutrikti dujų tiekimas iš vakarinių kaimynių.

Maža to, „Ukrtransgaz“ yra pareiškusi, jog savo kaimynėms galėtų pasiūlyti 12 mlrd. kubų dujų, jei „Gazprom“ nutrauktų tranzitą per Ukrainą.

Ukrainos požeminių dujų saugyklų bendra talpa siekia 31 mlrd. kubinių.

Rusijos ir Ukrainos sutartis dėl dujų tranzito baigs galioti šių metų pabaigoje, o dėl naujos kol kas nesutarta. Rusija siūlė pratęsti dabartinės sutarties galiojimą, tačiau Ukraina tokį siūlymą atmetė, tvirtindama, jog ši sutartis neatitinka nei Ukrainos, nei Europos Sąjungos teisės normų. Dar vienas šalių bandymas susitarti, tarpininkaujant Europos Komisijai, planuojamas rugsėjį.

Didžioji dalis Europai skirtų Rusijos dujų dabar tiekiamos per Ukrainos teritoriją. Anksčiau Maskva ir Kijevas nuolat ginčijosi dėl tranzito sąlygų, „Gazprom“ ne kartą buvo stabdęs dujų tiekimą Europai per Ukrainą. Rusija tiesia du naujus Ukrainą aplenksiančius dujotiekius į Europą – „Nord Stream 2“ ir „TurkStream“, tačiau jų iki šių metų pabaigos veikiausiai nepavyks užbaigti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento