Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VERT pirmininko ir prezidento pozicija vieninga: nereikia versti žmonių pasirašyti sutarčių aukščiausiomis istorijoje kainomis

Prezidento Gitano Nausėdos ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininko Renato Pociaus nuomone, trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapas galėtų būti pratęstas, tokiu būdu neverčiant žmonių pasirašyti sutarčių aukščiausiomis istorijoje kainomis. Be to, sutarta, kad reikėtų tęsti kompensacijas už elektros energiją, o viena iš galimų schemų – įvedant maksimalias „lubas“ iki kurių būtų per mėnesį vienam namų ūkiui kompensuojama, tarkime, 150 kilovatvalandžių.
Renatas Pocius
Renatas Pocius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sprendimą padaryti turėtų vartotojai

Prezidento Gitano Nausėdos ir Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininko Renato Pociaus susitikime prieita bendros išvados, kad šį procesą reikia koreguoti, neverčiant žmonių, kurie nėra pasirašę sutarčių, pasirašyti jų aukščiausiomis istorijoje kainomis. Susitikime nutarta, kad reikia palikti vartotojams patiems teisę apsispręsti dabar arba galbūt leisti sprendimą priimti vėliau.

Perklaustas, ar kalbėdamas apie liberalizacijos proceso korekcijas, turi minty jo atidėjimą, vyriausiasis prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius teigė, kad turėtų nebelikti reikalavimo, jog gruodžio 18-oji - privaloma paskutinė diena pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją, o to nepadariusieji pateks į garantinį tiekimą.

„Tie, kurie nenorės ar negalės pasirinkti, neturėtų to padaryti su sankcija – bauda, prie kainos pridedant 25 proc.“, – apie 400 tūkst. vartotojų, kurie nepasirinko nepriklausomo tiekėjo, kalbėjo jis.

„Tie vartotojai, net iš trečio etapo, kurių yra 400 tūkst., kurie pasirinko nepriklausomą tiekėją, dabar turi geresnę kainą savo sutartyse, negu ta kaina, kuri yra dabar siūloma visuomeninio tiekėjo ar juo labiau ta kaina, kuri bus po sausio 1 d., kuri neabejotinai didės palyginti su tuo, kas nustatyta dabar“, – tęsė vyriausiasis G.Nausėdos patarėjas.

Susitikime kalbėta apie poreikį tobulinti teisinę aplinką – numatyti griežtesnius reikalavimus rinkos dalyviams dėl finansinių pajėgumų, svarstyti galimybę kurti bendrą rizikos fondą, kad visi rinkos dalyviai turėtų tam tikrą apsidraudimo mechanizmą, esant nenumatytiems atvejams.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jaroslavas Neverovičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jaroslavas Neverovičius

Taip pat aptarta, kad VERT reikėtų suteikti daugiau įgaliojimų aktyviai stebėti rinką ir iš anksto numatyti rizikas, ypač tais atvejais, jei jas bandoma permesti ant vartotojų pečių.

Taupantiems padėtų taupyti ir valstybė

Prezidentas pakartojo poziciją, kad artėjant sausio 1 d. reikėtų toliau kalbėti apie tolimesnį kompensavimo mechanizmą vartotojams už energetikos išteklius ir jo didinimą tiems, kuriems labiausiai reikia, t.y. socialiai pažeidžiamiausiems.

Tai galėtų būti daroma, pavyzdžiui, įvedant maksimalias „lubas“ iki kurių būtų per mėnesį vienam namų ūkiui kompensuojama, tarkime, 150 kilovatvalandžių.

R.Pocius, kalbėdamas su žurnalistais, pažymėjo, kad dėl kompensacijų sprendžia Vyriausybė, tačiau pasidalijo kitų šalių praktikomis.

„Vieną tokių, taikomų kitur, orientuojasi į socialiai pažeidžiamus vartotojus. Kompensuojamos pirmosios suvartotos 150 kilovatvalandžių per mėnesį namų ūkiui, o už likusias vartotojas moka arba mažesne diferencijuota kompensacija, arba elektros energijos kaina. Socialiai pažeidžiami vartotojai paprastai suvartoja mažiau elektros ir gauna didesnę kompensacinę dalį“, – aiškino VERT pirmininkas. Kitaip tariant, tiems, kurie taupo patys elektrą, padėtų taupyti ir valstybė.

Pasak R.Pociaus, kainos iki metų pabaigos greičiausiai nekris, nes biržose kainos pakankamai aukštos.

„Valstybė turi pasirūpinti, pirmiausia, tais, kurie yra labiausiai pažeidžiami. Atskirai buvo paminėta tai, kad turime suteikti didelį prioritetą taupymui, kas iki šiol mažai akcentuojama. Paradoksaliai Pietų Europos valstybėse, kuriose šilumos kontekste poreikia yra ženkliai mažesni, daug daugiau kalbama apie tai, kad naudoti mažiau energijos ir tuo pačiu palengvinti ekonominę situaciją“, – teigė J.Neverovičius.

Svarbiausia – vartotojų apsauga

G.Nausėda taip pat dar kartą paragino visas valstybės institucijas aktyviai ir maksimaliai ginti vartotojo teises.

VERT trečiadienį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama inicijuoti viešojo intereso gynimo procesą dėl nepriklausomos elektros tiekėjos „Perlas energija“ veiksmų vienašališkai keičiant sutarčių su vartotojais sąlygas.

R.Pociaus teigimu, „Perlas energija“ ir toliau kaupiasi finansiniai nuostoliai ir blogiausias scenarijus – šios bendrovės bankrotas. Pasak jo, turi būti numatyti saugikliai, vienas iš tokių, kad bankroto atveju vartotojai būtų perkelti į visuomeninį tiekėją, reguliuojama kaina.

R.Pocius, paklaustas, ar kiti nepriklausomi elektros tiekėjai, nepaseks „Perlas Energija“ pavyzdžiu, teigė tokių ženklų nematantis.

„Be abejo, visi jie paprašyti pateikti detalią informaciją apie tai kokius turi finansinius valdymo instrumentus, kokias turi sutartis, kaip susidaro jų portfelis, kiek yra fiksuotų kontraktų. Kitą savaitę, greičiausiai trečiadienį, planuojame gauti visą informaciją iš tiekėjų ir galėsime atsakyti, ar ypač mažesni tiekėjai, likę rinkoje, nepatenka į rizikos zoną“, – žadėjo R.Pocius.

15min primena, kad praėjusią savaitę „Perlas Energija“ paskelbė vienašališkai nutraukianti sutartis su beveik 180 tūkst. fiksuotos kainos planus pasirinkusių klientų ir siūlo jiems arba pirkti elektrą biržos kaina, arba pasirinkti kitą tiekėją.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Perlas energija“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Perlas energija“

G.Nausėda antradienį teigė, jog būtina užtikrinti teisinį liberalios elektros rinkos tvarumą ir sakė laukiantis, kada atostogaujanti premjerė Ingrida Šimonytė grįš į darbą, kad galėtų aptarti situaciją.

Prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Vaidas Augustinavičius antradienį sakė, kad elektros rinkos liberalizavimo procesas Lietuvoje vyksta nesėkmingai, todėl trečiąjį jo etapą reikia atidėti.

Dėl „Perlo Energijos“ veiksmų tyrimą inicijavo Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) – jį žadama baigti iki rugsėjo. Sulaukus tarnybos išvadų veiksmų „Perlo energijos“ atžvilgiu imsis ir VERT. Reguliuotojas taip pat kartu su VVTAT žada parengti gaires, kokių veiksmų turėtų imtis nepriklausomo tiekėjo klientai.

Energetikos ministras Dainius Kreivys pirmadienį teigė, kad nepriklausomų elektros tiekėjų reguliavimą artimiausiu metu ketinama griežtinti – Vyriausybei bus teikiamos įstatymo pataisos, kuriomis būtų didinamas įmonių kapitalo reikalavimas, nustatomos aukštos kompetencijos energetikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas