Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybei pateiktas naujas „žaliosios energetikos“ skatinimo modelis

Pirmasis technologiškai neutralus atsinaujinančios energetikos skatinimo aukcionas gali būti paskelbtas jau kitų metų vasarą, o jame būtų paskirstyta 0,3 teravatvalandės (TWh) dydžio kvota. Energetikos ministerija penktadienį pateikė Vyriausybei įstatymo projektą, kuriuo siūlomas naujas paramos modelis atsinaujinančius energijos išteklius (AEI) naudosiančių elektrinių skatinimui.
Vėjo jėgainių parkas Šilalės rajone
Vėjo jėgainių parkas Šilalės rajone / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad siūlomi pokyčiai leis toliau plėtoti atsinaujinančią energetiką.

„Tai bus naujas startas tolimesnei žaliosios energetikos plėtrai, užtikrinant ambicingą ir kartu atsakingą požiūrį į atsinaujinančią energetiką. Remdamiesi kitų šalių gerąja patirtimi, siūlome tokį atsinaujinančios energetikos skatinimo modelį, kuris užtikrintų sąžiningą ir sveiką konkurenciją, būtų pritaikytas prie rinkos sąlygų ir užtikrintų mažiausią kainą“, – pranešime spaudai sakė Ž.Vaičiūnas.

Ministerija siūlo, kad parama „žaliajai energetikai“ ir toliau būtų skirstoma aukcionų būdu. Juose galėtų dalyvauti įvairias atsinaujinančių energijos išteklių technologijas elektros energijos gamybai naudojančios elektrinės, tai yra, galėtų konkuruoti vėjo, saulės, biomasės energetikos plėtotojai.

Svarbiausias kriterijus, lemsiantis naujų aukcionų laimėtojus, – mažiausias priedas prie elektros energijos rinkos kainos „Nordpool“ biržoje. Naujuosiuose aukcionuose besivaržantys gamintojai taip pat turės nurodyti ir elektros energijos kiekį, kurį jie turės pagaminti ir galės gauti papildomas pajamas per laimėtą priedą prie rinkos kainos.

Pagal anksčiau galiojusį paramos modelį, gamintojams būdavo mokamas nustatytas fiksuotas tarifas, kurio dydis būdavo nustatomas aukciono metu – mažiausią tarifą pasiūlęs gamintojas tapdavo aukciono laimėtoju.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

Ministerija naująja tvarka siūlo ir pakeitimų dėl elektros persiuntimo pirmumo teise, balansavimo, prijungimo prie tinklų išlaidų.

Visos ankstesniame AEI paramos modelyje numatytos kvotos buvo baigtos dalinti aukcionuose 2016 metais.

Naujoji paramos schema jau derinama su Europos Komisija ir galės būti taikoma tik sulaukus jos pritarimo.

Tarptautinės tyrimų bendrovės ICIS ES energetikos ir anglies dvideginio rinkų analitikė Vija Pakalkaitė BNS yra sakiusi, kad Europos Komisija demonstruoja didesnį palankumą technologiškai neutraliems aukcionams, tad Vyriausybė tokiu būdu palaikytų europinę tendenciją.

Savo ruožtu Lietuvos saulės energetikos asociacijos (LSEA) prezidentas Vitas Mačiulis BNS anksčiau teigė, kad saulės energetikai Lietuvoje sunku konkuruoti su „vėju“ savikainos požiūriu, todėl naujoji tvarka „saulininkams“ nieko nepakeis. Neutralūs aukcionai, pasak jo, naudingesni šiltesnių kraštų saulės energetikos plėtotojams.

Tačiau V.Pakalkaitės teigimu, nors Europos aukcionuose iki šiol laimėdavo vėjo energetikos plėtotojai, tačiau Vokietijos pavyzdys, kai technologiškai neutraliame aukcione nugalėjo saulės jėgainės, pakeitė padėtį ir dabar jau sunku vienareikšmiškai prognozuoti, kas laimės Lietuvoje.

Pasak Energetikos ministerjios, siekiama, kad naujoji AEI aukcionų tvarka būtų priimta Seimo rudens sesijoje ir įsigaliotų nuo kitų metų gegužės. Tikimasi, kad patvirtinus šį modelį, jau kitų metų liepą Kainų komisija paskelbs pirmąjį aukcioną.

Taikant naująjį skatinimo modelį, tikimasi pastebimai padidinti vietinės elektros energijos gamybos pajėgumus. Aukcionuose taip pat galės dalyvauti ir elektros energijos gamintojai iš kitų ES šalių, turinčių tiesioginę jungtį su Lietuva bei pasirašę dvišalius susitarimus.

Birželį patvirtintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje numatyta, kad 2025 metais iš AEI bus pagaminta ne mažiau kaip 5 TWh elektros energijos. Šiuo metu visos AEI naudojančios elektrinės Lietuvoje per metus pagamina apie 2,5 TWh elektros energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento