Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 12 /15:52

Premjeras apie 20 proc. „Gazprom“ nuolaidą Lietuvai: tai – melas

Penktadienį žiniasklaidoje pasirodė informacija, esą „Gazprom“ yra pasiryžusi Lietuvai gamtinių dujų kainą sumažinti 20 proc. Mainais už tai esą norėtų atidėti „Lietuvos dujų“ pertvarkymą, reikalauja pratęsti ilgalaikę dujų tiekimo sutartį. Premjero Algirdo Butkevičiaus teigimu, tai yra neteisinga informacija.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jokių nuolaidų iš Gazprom nesame sulaukę. Kol kas jokių pasiūlymų iš „Gazprom“ irgi neturime. (...) Deja, šiandien paklausiau ministerijų atstovų, iš kur gauta informacija apie tai, kad „Gazprom“ siūlo mums sumažinti dujų kainą. Atsakymas paprastas: tai – melas“, – penktadienį žurnalistams sakė premjeras.

Penktadienį žiniasklaidoje pasirodė nepatvirtinta informacija, esą Rusija reikalauja pasirašyti Tarpusavio supratimo memorandumą su „Gazprom“.

„Gazprom“ žada Lietuvai penktadaliu sumažinti gamtinių dujų kainą, tačiau ne už dyką. Memorandume numatyta, kad turi būti atidėta „Lietuvos dujų“ pertvarka iki 2015 metų, ilgalaikė dujų tiekimo sutartis pratęsta iki 2020 metų, užtikrintas dujų tranzitas Kaliningradui, nekeičiami tranzito tarifai.

Algirdas Butkevičius tikino, kad jokio dokumento Lietuva nėra gavusi.

„Nesu gavęs ir jo nemačiau ir niekas nėra gavę. Šiandien dalyvaujant pasitarime Užsienio reikalų ministerijos, Energetikos ministerijos atstovams ir kitų ministerijų atstovams dar kartą buvo tai patvirtinta“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Apie Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo atidėjimą, esą minimą Memorandume, negali būti nė kalbos.

„Ne, nebuvo tokios kalbos ir galiu pasakyti, kad ir susitikime su ponu Medvedevu buvo nuskambėję ir iš jo lūpų, kad jie susitaikė su ta mintimi ir dėl Trečiojo energetikos paketo jokių reikalavimų nekels“, – tikino premjeras.

A.Butkevičiaus teigimu, Lietuva iš „Gazprom“ nori pigesnių dujų. Ką už tai galėtų Rusijos kompanijai suteikti Lietuva, yra derybų objektas.

„Lietuva nori gauti dujas už mažesnę kainą. Tai yra derybų kelias (ką pasiūlys Lietuva mainais – red.) ir ekspertų grupė tegul tariasi. (...) Niekas nežino, koks bus pasiektas rezultatas. Gal išvis nebus pasiektas rezultatas dėl kainų nuolaidų“, – sakė Algirdas Butkevičius.

Ketinama į derybas dėl gamtinių dujų kainų Lietuvai įtraukti ir Europos Komisijos atstovus.

„Mes jiems (Europos Komisijai – red.) pasiūlysime, kad jie gali dalyvauti šitoje grupėje, kuri ves derybas su Rusijos puse“, – sakė premjeras. Apie tai, kad į derybas bus įtraukta ir Europos Komisija, su „Gazprom“ esą nebuvo kalbėta.

„Bet aš nemanau, kad jie prieštarautų. Kuo daugiau bus atstovų, tuo lengviau spręsime ir kitus klausimus“, – sakė premjeras.

Penktadienį Vyriausybėje vyko pasitarimas dėl ekspertų grupės sudarymo deryboms su „Gazprom“. Nuspręsta, kad ekspertų grupei vadovaus energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai