Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ž.Vaičiūnas: Lietuva pasirengusi tartis dėl didesnio JAV SGD srauto

Lietuva jau gauna naudos iš padidėjusio Jungtinių Valstijų suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) eksporto, be to, šalis pasirengusi tartis dėl didesnio jų importo per Klaipėdos SGD terminalą, sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.
Žygimantas Vaičiūnas, Linas Linkevičius, Rickas Perry
Žygimantas Vaičiūnas, Linas Linkevičius, Rikas Peris / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šiais metais stebime rekordinį JAV SGD eksportą, o kartu ir beprecedentį SGD importą per Klaipėdos terminalą. Tai susiję – keturiskart išaugęs JAV SGD eksportas turi labai teigiamą įtaką pasaulinėms dujų kainoms“, – pirmadienį Vilniuje vykstančiame transatlantiniame energetikos forume kalbėjo Ž.Vaičiūnas.

Jis priminė, kad kol kas palyginti nedaug dujų yra atvykę iš JAV į Klaipėdą.

„Kol kas tik keli SGD kroviniai atvyko iš JAV į Klaipėdos SGD terminalą. Lietuva pasirengusi aptarti didesnius JAV SGD kiekius regione ir galimybes padidinti SGD pasiūlą“, – kalbėjo Ž. Vaičiūnas.

Penktadienį Ž.Vaičiūnas BNS sakė, kad Lietuvai svarbi galimybė už konkurencingą kainą importuoti SGD iš JAV.

„Mūsų tikslas nėra dujos bet kokia kaina, turime turėti ir konkurencingą kainą. Galbūt kalbėsime, kokios yra kliūtys, trukdžiai ir ką galbūt dar reikėtų padaryti, kad paskatintume didesnius JAV SGD srautus tiek į Europą, tiek į Baltijos šalis“, – BNS sakė ministras.

„Konkretūs importo susitarimai yra kompanijų reikalas, bet mes kalbėsime apie bendras SGD tendencijas tiek Europoje, tiek JAV situaciją ir galbūt atsiras tam tikrų idėjų, kaip kaina galėtų būti konkurencingesnė“, – pridūrė ministras.

Klaipėdos terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“ penktadienį patvirtino BNS, kad iš JAV dujos į jos terminalą buvo atgabentos du kartus.

Energetikos forume Vilniuje dalyvauja Jungtinių Valstijų energetikos sekretorius Rickas Perry'is ir ministrai iš Rytų bei Vidurio Europos šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas