Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žaliosios elektros rinkoje naujas sandoris: „Elektrum“ įsigijo 7-ių saulės parkų projektą

Viena didžiausių šalyje nepriklausomų elektros tiekėjų, bendrovė „Elektrum Lietuva“ toliau konsoliduoja žaliosios elektros gamybos pajėgumus. Ji iš įmonės „Energy Unlimited“ įsigijo 60 MW galios saulės parkų projektą pajūryje, rašoma „Elektrum Lietuva“ pranešime spaudai.
Martynas Giga
Martynas Giga / „Elektrum Lietuva“ nuotr.

Sandoris, kurio vertė neskelbiama, „Elektrum Lietuvos“ valdomus elektros gamybos pajėgumus padidins 26 proc. iki 290 MW. Bendrovės vadovas Martynas Giga sako, kad šis įsigijimas atitinka „Elektrum Lietuvos“ plėtros strategiją ir savarankiškai vystyti projektus plyname lauke, ir plėstis išnaudojant kitų rinkos dalyvių pradėtas investicijas.

„Lietuvos elektros tiekimo rinka šiuo metu išgyvena aktyvios konkurencijos etapą, kadangi dar ne visi buitiniai vartotojai atėjo į laisvą rinką, savų iššūkių pateikia ir didmeninių elektros kainų dinamika. Gyventojai bei verslas ir toliau aktyviai domisi galimybėmis turėti savo nuosavus elektros generavimo pajėgumus, todėl mes juos ne tik nuo-iki plėtojame patys, bet ir įsigyjame skirtingo užbaigtumo elektros gamybos projektus, prieinamus rinkoje“, – sako jis.

Planuojama, kad Klaipėdos rajone, Dovilų seniūnijoje iškilsiantys saulės parkai gamins ne mažiau nei 65 tūkst. megavatvalandžių (MWh) elektros per metus, ir ims veikti 2024 metų vasarą. Šie parkai kasmet maždaug 28 tonomis sumažins anglies dvideginio (CO2) emisijas Lietuvoje. Tai atitinka 5,5 tūkst. standartinių lengvųjų automobilių išskiriamas CO2 emisijas kasmet bei prilygsta 420 tūkst. naujai pasodintų medžių sugeriamam CO2 kiekiui per 10 metų.

Šiems parkams 2023 m. kovo mėn. yra gauti Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) leidimai plėtrai. Visi 7 saulės parkai bus statomi kaip nutolę gaminančių vartotojų saulės parkai. Bendra 60 MW parkų galia galės patenkinti apie 24 tūkst. vidutinio dydžio namų ūkių elektros energijos suvartojimą per ateinančius 25 metus.

„Energy Unlimited“ vadovas Rytis Kėvelaitis sako, kad įmonė orientuojasi į ankstyvos stadijos atsinaujinančios energetikos projektų plėtrą Baltijos šalyse ir įgyvendinusi pirmąjį 60 MW 7 saulės parkų projektą šiuo metu plėtoja naujus atsinaujinančios energetikos projektus.

„Įmonės tikslas yra prisidėti, kad kuo greičiau Baltijos šalyse 100 proc. elektros energijos būtų pagaminama iš atsinaujinančių šaltinių. 7 saulės parkų projektas padidins Lietuvos energetinę nepriklausomybę sumažindamas elektros energijos importą apie 1 proc. ir leis tūkstančiams vartotojų tiesiogiai pajusti žaliosios energetikos naudą. Ne mažiau svarbu ir tai, kad projektus įgyvendins patyręs žaliosios elektros gamintojas „Elektrum Lietuva“, – pastebi Rytis Kėvelaitis.

Pajūryje esantys saulės parkai dėl didžiausios saulės apšvietos Lietuvoje per metus pagamina iki 10 proc. daugiau elektros energijos nei kitose Lietuvos vietose esantys saulės parkai.

Latvijos „Latvenergo“ grupei priklausanti „Elektrum Lietuva“ vien pajūrio regione valdo du saulės parkus, čia plėtoja dar tris naujus projektus. Iš viso įmonė Lietuvoje eksploatuoja 11 MW galios saulės parkų, dar beveik 100 MW yra vystoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas