Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ES šalims nesutariant, kaip pažaboti elektros kainas, Europos Komisija rengiasi pasiūlyti dujų kainų lubas

Šią savaitę Europos Komisija ketina pasiūlyti galimą „dinaminę“ dujų kainų viršutinę ribą, skelbia naujienų agentūra „Reuters“. Taip pat būtų siūlomi privalomi apribojimai, kiek prekybos kainos gali svyruoti per vieną dieną, teigiama pasiūlymo juodraštyje.
Dujotiekis
Dujotiekis / 123RF.com nuotr.

Pagal „Reuters“ matytą pasiūlymą, dėl kurio turės apsispręsti ES vyriausybės, Europos energetikos reguliavimo institucijų bendradarbiavimo agentūrai (ACER) būtų pavesta iki kovo 23 d. nustatyti suskystintų gamtinių dujų kainų etaloną. Ši dujų rūšis dominuoja tarp ES importuojamų dujų.

Komisija rekomenduoja galimą įsikišimą į Nyderlandų TTF biržą, kurioje sudaromi pagrindiniai Europos prekybos gamtinėmis dujomis kontraktai.

Kraštutiniu atveju būtų siūloma nustatyti dinaminę rinkos kainą, pagal kurią gamtinių dujų sandoriai TTF neatidėliotinų sandorių rinkoje galėtų vykti tam tikromis sąlygomis.

Projekte teigiama, kad šios priemonės neturėtų paveikti tiekimo saugumo, dėl jų neturėtų padidėti dujų suvartojimas ir jos neturėtų įtakos normaliam energijos išvestinių finansinių priemonių rinkų veikimui, rašo „Reuters“.

Tokiai priemonei turėtų pritarti ES vyriausybės, jos galiotų ne ilgiau kaip tris mėnesius.

Kitos ES dujų prekybos gamtinėmis dujomis platformos būtų susietos su pakoreguota TTF neatidėliotinų sandorių kaina per dinaminį kainų „koridorių“.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Laivas „Independence“
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Laivas „Independence“

Komisijos pasiūlymo projekte taip pat teigiama, kad ES prekybos vietos iki sausio 31 d. turėtų nustatyti ribą, kiek per vieną dieną gali padidėti arba sumažėti priešpaskutinio mėnesio energijos išvestinių finansinių priemonių kaina.

Šią savaitę ES vadovai ketina aptarti galimus variantus.

Vis dėlto, ES šalys nesutaria dėl ribojimų taikymo. Vokietija, Austrija ir Nyderlandai baiminasi, kad dėl kainų viršutinių ribų gali pritrūkti dujų ir nebus skatinama taupyti energiją.

Tuo tarpu kitos šalys, tokios kaip Belgija, Graikija, Italija, Lenkija nori didmeninių sandorių kainų koridoriaus – kainų intervalo, kurio centrinė vertė būtų mažesnė už rinkos kainą.

ES Komisijos pasiūlyme taip pat siūloma bendrai pirkti dujas, sukurti solidarumo mechanizmą, kad būtų išvengta didelių tiekimo skirtumų visame bloke, ir siekti mažinti dujų paklausą, rašo „Reuters“.

Energetikos ministras Dainius Kreivys praėjusią savaitę teigė, kad greta elektros gamybai naudojamų dujų viršutinė kainos riba turi būti nustatyta ir visiems didmeniniams jų sandoriams, pranešė naujienų agentūra BNS.

Pasak ministro, už kainų lubas didmeniniams dujų sandoriams „labai aiškiai“ pasisakė ES 15 šalių, už viršutinę ribą elektros gamybai naudojamoms dujoms – 8 šalys.

„Mes pasisakome ir už tą, ir už tą. (...) Uždėti lubas generacijai būtų tik pirmas žingsnis. Kitas žingsnis vis tiek turėtų būti lubos didmenai, nes mūsų pramonei reikia pigesnių dujų, kad pramonė galėtų išgyventi, kad žmonės turėtų darbus“, – teigė ministras.

Anot ministro, beveik visos šalys sutiko, kad turi būti sukurtas naujas dujų kainų indeksas.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Dainius Kreivys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Dainius Kreivys

„Beveik visos šalys palaikė, kad šiandieninis TTF dujų indeksas (Nyderlandų dujų indeksas – BNS), kuris yra susietas su vamzdžiais tekančiomis dujomis, nieko bendro neturi su dabartiniu dujų tiekimu Europai, kuomet didžioji dalis dujų ateina per terminalus“, – teigė D. Kreivys.

„Labiau rinką atitinkantis naujas indeksas, glaudžiai susietas tiek su Amerikos, tiek su Azijos rinkomis, būtų žymiai efektyvesnis ir geriau atspindėtų Europos dujų rinkoje susidariusią situaciją“, – pridūrė jis.

EK pasiūlymai turėtų būti svarstomi spalio 25 dieną Liuksemburge vyksiančioje už energetiką atsakingų Bendrijos ministrų taryboje. Konkretūs sprendimai, pasak D. Kreivio, turėtų būti priimti neeilinėje ministrų taryboje lapkričio viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus