Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

10 genialių dalykų, kuriuos žinomiausias visų laikų investuotojas pataria daryti su savo pinigais

JAV verslininkas, investuotojas, filantropas, vienas turtingiausių planetos žmonių Warrenas Buffettas pasidalijo 10 patarimų, kuriuos įsiminę ir pritaikę, padidinsite savo šansus gauti grąžos investuodami, rašo „Yahoo.com“.
Warrenas Buffettas
Warrenas Buffettas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1. Niekada nepraraskite pinigų

Vienas populiariausių W.Buffetto patarimų yra toks: „Niekada nepraraskite pinigų. Taisyklė Nr. 2: „Niekada nepamirškite taisyklės Nr. 1.“ Jei dirbate iš nuostolio, daug sunkiau grįžti į pradinę padėtį, jau nekalbant apie pelną.

2. Gaukite didelę vertę už mažą kainą

2008 m. „Berkshire Hathaway“ laiške akcininkams W.Buffettas pasidalijo dar vienu svarbiu principu: „Kaina yra tai, ką mokate, o vertė – tai, ką gaunate.“ Prarasti pinigų galima tada, kai mokate kainą, kuri neatitinka gaunamos vertės, pavyzdžiui, kai mokate dideles palūkanas už kreditinę kortelę arba išleidžiate pinigus daiktams, kuriuos retai naudosite.

Vietoj to gyvenkite kukliai kaip W.Buffettas, ieškodami galimybių gauti daugiau vertės už mažesnę kainą. „Nesvarbu, ar kalbame apie kojines, ar akcijas, man patinka pirkti kokybiškas prekes, kai jos atpigusios“, – rašė W.Buffettas.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotr.

3. Formuokite sveikus finansinius įpročius

2007 m. kalbėdamas Floridos universitete W.Buffettas patarė stengtis formuoti teigiamus finansinius įpročius ir atsisakyti tų, kurie kenkia jūsų piniginei.

4. Venkite paskolų, ypač kreditinių kortelių

W.Buffettas savo turtus susikrovė priversdamas palūkanas dirbti už jį, užuot dirbęs tam, kad mokėtų palūkanas, kaip daro daugelis amerikiečių.

Pasak investuotojo, jei esate protingas, daug pinigų uždirbsite nesiskolindamas.

W.Buffettas ypač atsargiai vertina kredito korteles. Jis pataria apskritai jų vengti. „Kredito kortelių palūkanų normos yra labai didelės“, – kartą sakė jis. „Kartais jos siekia 18 proc. Kartais jos siekia 20 proc. Jei skolinčiausi pinigų už 18 proc. ar 20 proc., būčiau be pinigų.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Internetinė bankininkystė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Internetinė bankininkystė

5. Turėkite grynųjų pinigų

Kitas saugumo užtikrinimo garantas – visada turėti grynųjų pinigų atsargų. „Visada turime bent 20 mlrd. dolerių, o paprastai kur kas daugiau, grynųjų pinigų ekvivalentų", – patarė W.Buffettas 2014 m. „Berkshire Hathaway“ metinėje ataskaitoje.

Tiek įmonės, tiek fiziniai asmenys gali pajusti norą panaudoti likvidžius grynuosius pinigus investuodami. „Grynieji pinigai verslui yra kaip deguonis žmogui.

Apie juos niekada negalvojama, kai jų yra, o kai jų nėra, vienintelis dalykas, apie kurį galvojama“, – teigė jis, – „Kai reikia apmokėti sąskaitas, tik grynieji pinigai yra teisėta mokėjimo priemonė. Be jų neišeikite iš namų.“

6. Investuokite į save

Pasak Inc.com, W.Buffettas yra teigęs, kad investuoti į save reikia tiek, kiek tik galite.

Anot jo, jūs patys esate didžiausias savo turtas. Šias mintis jis pakartojo ir interviu CNBC, sakydamas: „Viskas, ką darote, kad pagerintumėte savo talentus ir taptumėte vertingesni, atsipirks atitinkama realia perkamąja galia.“

Ši grąža taip pat yra didelė. „Viskas, ką investuojate į save, sugrįžta dešimteriopai“, – įsitikinęs žymiausias visų laikų investuotojas. Ir, kitaip nei kitas turtas ir investicijos, pasak jo, „niekas negali to apmokestinti; niekas negali to iš jūsų pavogti“.

7. Sužinokite apie pinigus

Investavimo į save dalis turėtų būti mokymasis daugiau apie pinigų valdymą. Kaip investuotojo, didelę dalį W.Buffetto darbo sudaro rizikos valdymas ir mažinimas. O rizika, kaip jis teigė „Forbes“, kyla iš nežinojimo, ką darai. Kuo daugiau žinosite apie asmeninius finansus, tuo didesnį saugumą turėsite mažindami riziką.

Šios W.Buffetto citatos pamoka – aktyviai mokytis apie asmeninius finansus. Kaip sakė Čarlis Mungeris (W.Buffetto partneris): „Eikite miegoti protingesni, nei atsibudote.“

123RF.com nuotr./Miegas
123RF.com nuotr./Miegas

8. Patikėkite savo portfelį nebrangiam indeksiniui fondui

Jis taip pat pateikė keletą praktiškai pritaikomų patarimų, kuriuos gali pritaikyti beveik kiekvienas. Pavyzdžiui, W.Buffettas ragina vidutinį investuotoją pasinaudoti indeksiniais fondais.

„10 proc. grynųjų pinigų padėkite į trumpalaikes vyriausybės obligacijas, o 90 proc. – į labai pigų S&P 500 indeksinį fondą“, – rašė jis 2013 m. laiške „Berkshire Hathaway“ akcininkams.

Šį patarimą W.Buffettas duoda jau daugelį metų. „Jei investuosite į labai pigų indeksinį fondą – į kurį pinigus įnešite ne iš karto, o vidutiniškai per 10 metų – jums seksis geriau nei 90 proc. žmonių, pradėjusių investuoti tuo pačiu metu“, – sakė jis 2004 m. metiniame „Berkshire Hathaway“ susirinkime.

9. Aukokite

Anot „Forbes“, W.Buffettas kartą pasakė, kad priklausant 1 proc. laimingiausių žmonių, turite pagalvoti apie likusius 99 proc. ir paaukoti jiems savo pinigų.

10. Į pinigus žiūrėkite kaip į ilgalaikį žaidimą

Kartą W.Buffettas pasakė: „Kažkas šiandien sėdi pavėsyje, nes kažkas seniai pasodino medį“. Ir tai tiesa. Pasodinę ir puoselėdami finansinės sėkmės sėklas dabar, vėliau gyvenime galėsite mėgautis pavėsiu. Tas pavėsis gali būti laisvė nuo skolų, saugi pensija arba galimybė padengti savo vaikų studijų išlaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas