03 14

131 kg maisto ir 12 kg drabužių atliekų per metus žmogui: nori jų sumažinti 20-40 proc.

Vienam Europos Sąjungos (ES) gyventojui kasmet susidaro vidutiniškai po 131 kg maisto ir po 12 kg drabužių bei avalynės atliekų. Europarlamentarai siūlo mažmeninėje prekyboje, restoranuose ir namų ūkiuose susidarančių maisto atliekų kiekį sumažinti kone perpus, o tekstilės gamintojus įpareigoti padengti produkcijos surinkimo, rūšiavimo ir perdirbimo kaštus.
Maisto atliekos
Maisto atliekos / 123RF.com nuotr.

Trečiadienį jie pareiškė nuomonę dėl tokių maisto ir tekstilės atliekų ribojimo nuostatų, net griežtesnių, nei siūlė Europos Komisija. Už jas balsavo 514 politikai, prieš – 20, dar 91 susilaikė.

Siūlo nepeikti „negražių“ daržovių

Europos Parlamentas (EP) paragino nustatyti ambicingus maisto atliekų sumažinimo iki 2030 m. pabaigos, palyginus su 2020-22 m. atliekų vidurkiu, tikslus.

Norima maisto perdirbime ir gamyboje susidariusias atliekas sumažinti 20 proc. (EK siūlė tik 10 proc.), o mažmeninėje prekyboje, restoranuose ir namų ūkiuose susidarančių maisto atliekų kiekį vienam gyventojui – 40 proc. (EK siūlė 30 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis