Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 05 08 /15:03

„Sodros“ vadovė: kitąmet pensija, turint būtinąjį stažą, sieks 390 eurų​​​​​​​

Kitąmet vidutinė pensiją tiems žmonėms, kurie per savo gyvenimą sukaupė būtinąjį darbo stažą, ir taip galėtų pasiekti kone 400 eurų – dėl pensijų indeksavimo, 15min studijoje kalbėjo naujoji „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė. Pačioje organizacijoje didelių pokyčių ji nežada: bus siekiama evoliucijos, ne revoliucijos.
Julita Varanauskienė
Julita Varanauskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min studijoje lankėsi naujoji Valstybinio socialinio draudimo fondo direktorė Julita Varanauskienė. Su ja kalbėjomės apie tai, kokių permainų galime tikėtis „Sodros“ veikloje, kaip naujoji vadovė įsivaizduoja fondo ateitį, kiek fondas gali prisidėti prie gyventojų socialinės gerovės ir atskirties mažinimo.

„Preliminariais vertinimais, kitąmet pensijų indeksavimo koeficientas turėtų būti labai panašus į šių metų lygį, netoli 8 proc. Jei kalbame apie pensijas žmonių, kurie turi būtinąjį darbo stažą, ir dabar vidutinė pensija yra apie 370 eurų, tai pridėjus tuos 8 proc. išeitų apie 390 eurų. Dar šiek tiek trūksta (iki 400 eurų)“, – paklausta apie tai, kokia bus vidutinė pensija kitąmet, kalbėjo J.Varanauskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julita Varanauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julita Varanauskienė

Ji patvirtino, kad šiuo metu pinigai „Sodroje“ kaupiasi: įmokų ir išmokų balansas yra teigiamas, pinigų daugiau surenkama nei išleidžiama ir kaupiasi rezervas.

„Vertinant iš atsargesnės perspektyvos ir suprantant, kad ekonomika vystosi ciklais, norint išlaikyti socialinių išmokų dydį net ir tokį patį ar jį turėti didesnį, rezervas yra būtinas – nes, pvz., nedarbo išmokos taip pat susijusios su ekonomikos nuosmukiu. Bet, ne paslaptis ir ne numerologija, demografinės tendencijos rodo, kad įmokų mokėtojų ir gavėjų santykį turėsime vis mažiau gražų. Kitos šalys tam ruošiasi, kaupiasi rezervus fonduose, biudžetuose. Iš finansų valdymo eksperto pozicijos, manau, finansinė pagalvė reikalinga, ji padėtų sušvelninti pasekmes ekonominio nuosmukio laikotarpiu“, – sako J.Varanauskienė.

Paklausta, kaip reaguotų į populistinius siekius pensijas neracionaliai daug padidinti, J.Varanauskienė teigė: „Kaip valstybės pilietis, ne tik kaip valstybės tarnautojas, jausčiau pareigą informuoti apie galimas pasekmes“.

VIDEO: Naujoji „Sodros“ vadovė: pinigų surenkama daugiau, nei išmokama

J.Varanauskienė kalbėjo, kad kasmet dedama vis daugiau pastangų šviesti pačius gyventojus, kodėl svarbu kaupti įmokas pensijai.

„Daug dar selektyvaus manymo ir mąstymo. Kai reikia išmokų – mano ir mąsto, kad jos labai mažos. O kai reikia mokėti įmokas – tai jos labai didelės“, – užsiminė J.Varanauskienė.

15min primena, kad kandidatas į prezidentus premjeras Saulius Skvernelis žadėjo 400 eurų vidutinę pensiją kitąmet, o kandidatas Vytenis Andriukaitis žadėjo ir 500 eurų vidutinę pensiją ateityje.

Šiuo metu vidutinė „Sodros“ pensija, turint ir neturint būtinąjį stažą, siekia 344,16 Eur.

Sodroje“ įdomiau

„Komercinis bankas buvo labai brandi organizacija, kuri iš motininės įmonės perėmė valdymo, vadovavimo strategijų, procesų patirtį, o „Sodroje“ tai vis tik dar yra daug tokių dalykų, kur matyti, kad čia būtų galima pritaikyti tuos procesus, vadybinius procesus, kurie buvo pasitvirtinę ir pasiteisinę. „Sodroje“ įdomiau ta prasme, kad čia tie sprendimai gali daryti gerą įtaką visuomenei, visuomenės gyvenimui“, – teigė J.Varanauskienė, aiškindama, kodėl darbą SEB banke iškeitė į „Sodrą“.

Anot jos, „dalykai padaromi darymo būdu“.

„Pamačiau, kad racionalios pragmatiškos skaičių kalbos politikai klausėsi ir klausosi, tai suteikia optimizmo, kad socialinio draudimo fondas – labai jau finansinė institucija, viskas paskaičiuojama skaičiais, skaičiukais“, – sakė J.Varanauskienė.

Didelių pokyčių nežada

Kalbėdama apie ateities planus J.Varanauskienė buvo gana santūri.

„Reikia suprasti, kad organizacija didelė, ir ji kaip laivas, ledlaužis, ir čia per trumpą laiką bandyti padaryti revoliucijas būtų žalinga ir pavojinga. Tad norėtųsi, kad ir evoliucijos būtų gana“, – sakė J.Varanauskienė.

Anot jos, „Sodra“ turės skaitmenizuoti, efektyvinti procesus, didinti greitį – programiniai sprendimai ir technologijos neaplenks organizacijos, to reikalaus ir klientai.

„Viena vertus „Sodra“ yra jau ta organizacija, kuri vykdo įstatymus, kita vertus, „Sodra“, manau, buvo, yra ir bus ta institucija, kuri teikia iniciatyvas dėl teisės aktų tobulinimo. Mes esame arčiau žmogaus, gauname nusiskundimus, ir tie sprendimai, kas mūsų specialistų nuomone, turėtų būti pataisyta, kad būtų teisingesni ir logiškesni, tie veiksmai vyko, vyksta ir vyks“, – kalbėjo J.Varanauskienė.

Anot jos, sprendimus priima politikai, o „Sodros“ vaidmuo – kad sprendimai būtų priimami, kai politikai gerai informuoti.

„Sodra“ užtikrina valstybinio socialinio draudimo pensijų, pašalpų ir kitų išmokų teisingą apskaičiavimą, skyrimą bei mokėjimą ir su tuo susijusias veiklas.

Nuo sėkmingos „Sodros“ veiklos priklauso sklandus ir tinkamas pensijų apskaičiavimas ir išmokėjimas.

J.Varanauskienė kovo mėnesį laimėjo „Sodros“ vadovo konkursą, anksčiau fonde ji užėmė vyriausiosios patarėjos pareigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas