Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

3 mlrd. eurų vertės planas: ES svarsto naują metodą, kaip priversti Rusiją sumokėti už žalą Ukrainoje

Pasaulio banko skaičiavimais, karo padarytai žalai atlyginti Ukrainai reikės mažiausiai 411 mlrd. JAV dolerių. ES ir jos sąjungininkės pasiryžusios priversti Rusiją apmokėti dalį sąskaitos, tačiau Briuselyje ieškoma būdų kaip tuo pat metu nepažeisti tarptautinės teisės ir reputacijos. Kai kurie politikai mano radę gerą sprendimą, rašo CNN.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“

Po praėjusių metų vasario mėnesį įvykdytos plataus masto invazijos į Ukrainą ES ir Septynių šalių grupė (G7) įvedė precedento neturinčias sankcijas Rusijai ir, be kitų priemonių, įšaldė beveik pusę jos užsienio atsargų – apie 300 mlrd. eurų.

Maždaug du trečdaliai šios sumos, arba 200 mlrd. eurų, yra ES, daugiausia Belgijoje įsikūrusių „Euroclear“, vienų didžiausių pasaulyje finansų kliringo namų, sąskaitose, rašo CNN.

Tačiau dėl tiesioginio jų skyrimo Ukrainos reikmėms iki šiol diskutuojama, mat kai kurios ES valstybės narės ir Europos centrinis bankas (ECB) nerimauja, kad tai gali pakirsti pasitikėjimą euru, kuris yra antra pagal dydį pasaulio rezervinė valiuta.

„Turime gerbti tarptautinės teisės principus. Tai reputacijos, finansinio stabilumo ir pasitikėjimo klausimas“, – sakė vienas aukšto rango ES diplomatas, pageidavęs likti nežinomas, nes neturi teisės kalbėti apie uždarus susitikimus, rašo CNN.

Vis dėlto „Euroclear“ veiklos principai leistų iš Rusijos turto nugręžti bent 3 mlrd. eurų per metus, tiki kai kurie politikai.

Viena iš ES iškeltų idėjų – išieškoti palūkanas iš pajamų, gaunamų iš Rusijos turto, o patį turtą palikti neliečiamą, rašo CNN.

Pasak Švedijos nacionalinės prekybos valdybos generalinio direktoriaus ir ES darbo grupės, nagrinėjančios įšaldyto Rusijos turto klausimą, vadovo Anderso Ahnlido, toks metodas tikriausiai leistų gauti apie 3 mlrd. eurų per metus.

„Tai geriausias būdas panaudoti šį turtą pagal ES ir tarptautinę teisę“, – CNN sakė A. Ahnlidas, pažymėdamas, kad tokios nuomonės laikosi ir Europos Komisijos teisininkai, kurie pažadėjo per kelias savaites pasiūlyti įšaldyto Rusijos turto panaudojimo būdą.

Balandžio mėnesį „Euroclear“ pranešė, kad per metus iki kovo mėnesio jos balanse esantys grynieji pinigai padidėjo daugiau nei dvigubai ir sudarė 140 mlrd. eurų, o tai lėmė mokėjimai, susiję su įšaldytu Rusijos turtu, įskaitant obligacijas.

Paprastai šie mokėjimai būtų atliekami į Rusijos bankų sąskaitas, tačiau dėl sankcijų jos buvo užblokuotos ir dabar pačios generuoja dideles palūkanas.

Bendrovė „Euroclear“ paprastai investuoja tokius ilgalaikius grynųjų pinigų likučius ir pirmąjį ketvirtį užregistravo 734 mln. eurų palūkanų, gautų už grynųjų pinigų likučius, gautus iš sankcionuoto Rusijos turto.

Pagal ES darbo grupės pasiūlytą planą būtų taikomas specialus mokestis, kuriuo būtų surenkamos „Euroclear“ gautos nenumatytos palūkanų pajamos iš įšaldyto Rusijos turto, kurios vėliau būtų pervedamos į ES biudžetą, skirtą Ukrainai atkurti, rašo CNN.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas