Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 11 26 /11:18

728 eurai – vidutinis atlyginimas į rankas per ketvirtį beveik nesikeitė

Vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje per trečią ketvirtį tepaaugo 1 procentu ir pasiekė 935,7 euro prieš mokesčius, arba 728 eurus atskaičius mokesčius, naujausius duomenis paskelbė Statistikos departamentas.
Prekybos centre „Akropolis“ vyksta akcija „Jamam“
Prekybos centre „Akropolis“ vyksta akcija „Jamam“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Statistika rodo, kad valstybė yra geresnė darbdavė: viešajame sektoriuje atlyginimas siekia 736,5 euro į rankas, o privačiame sektoriuje – 724 eurus.

Per ketvirtį 1 procentų atlyginimų augimą labiausiai lėmė sezoniškumas, didesnės darbų apimtys, taip pat anksčiau padidintas darbo užmokestis gydytojams ir slaugytojams, nuo rugsėjo taikoma nauja etatinio mokytojų darbo apmokėjimo tvarka, vardijama Statistikos departamento pranešime.

Metinis atlyginimų augimas išlieka spartus ir siekia 10 procentų: viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai per metus paaugo 11,3 procentų, o privataus sektoriaus – 9,3 proc.

Atmetus prekių ir paslaugų kainų augimą, atlyginimų augimas siekia 6,6 procento per metus – tai vadinamojo realaus darbo užmokesčio augimas.

Darbo užmokesčio augimui per metus įtakos turėjo nuo 2018 m. sausio 1 d. padidinta minimalioji mėnesinė alga ir padidintas valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginės algos bazinis dydis, patikslintos pareiginės algos biudžetinių įstaigų darbuotojams.

Kam atlyginimai augo labiausiai

Per metus sparčiausiai augo žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo veiklos atlyginimai – net 18 proc. Taip pat 15 proc. augo viešbučių ir restoranų darbuotojų atlyginimai (apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikla).

Vida Press nuotr./Gydytojo konsultacija
Vida Press nuotr./Gydytojo konsultacija

Lėčiausiai, po 5 procentus, augo finansų ir draudimo veiklos srities, taip pat transporto ir saugojimo veiklos darbuotojų atlyginimai, 7 procentais didėjo nekilojamojo turto operacijas atliekančių darbuotojų atlyginimai.

Vien per III ketvirtį atlyginimai labiausiai – 5,3 proc. – augo taip pat žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo ekonominėje veikloje. Tačiau per ketvirtį trečdalyje veiklų atlyginimai mažėjo, labiausiai – elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo įmonėse (6,8 proc.).

Šiuo metu pačius didžiausius atlyginimus uždirba Informacijos ir ryšių specialistai (1643 Eur), taip pat finansinės ir draudimo veiklos darbuotojai (1614 eurai), profesinės ir mokslinės veiklos darbuotojų atlyginimai vidutiniškai siekia 1196 eurus.

Mažiausiai uždirba apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos darbuotojai (669 eurai), taip pat meninės, pramoginės ir poilsio organizavimo veiklos darbuotojai (736 eurai).

Per metus vidutinis darbuotojų skaičius šalies ūkyje padidėjo 10,6 tūkst. (0,9 proc.). Vidutinis darbuotojų skaičius privačiajame sektoriuje padidėjo 14,6 tūkst. (1,7 proc.), o viešajame – sumažėjo 4 tūkst. (1,1 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas