Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 10 /2023 01 09

86 eurų vertės klausimas: ar žinojote, kad vaiko pinigus galima gauti ne tik iki 18 metų?

18-asis gimtadienis nebūtinai reiškia, kad su kas mėnesį mokamais vaiko pinigais teks atsisveikinti. Mažai žinoma, kad jei asmuo mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, ši išmoka jam gali būti skiriama iki 23 metų. Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM), praėjusiais metais vaiko pinigus gavo 31 tūkst. vyresnių kaip 18 metų asmenų.
Vaiko pinigai
Vaiko pinigai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip aiškino SADM, pagal Išmokų vaikams įstatymą kiekvienam vyresniam kaip 18 metų asmeniui, jeigu jis mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (darželyje, pagrindinėje ar vidurinėje mokykloje, įskaitant profesinio mokymo įstaigas), bet ne ilgiau iki jam sukaks 23 metai, yra mokama 1,75 bazinės socialinės išmokos dydžio (85,75 euro) išmoka per mėnesį.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vaiko pinigai
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vaiko pinigai

„Jeigu, pasibaigus išmokos vaikui mokėjimo laikotarpiui, vyresnis kaip 18 metų asmuo ir toliau mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, dėl tolesnio išmokos vaikui skyrimo asmuo turi kreiptis ir pateikti prašymą dėl išmokos skyrimo, iki pilnametis asmuo baigs bendrojo ugdymo programą, bet ne ilgiau iki jam sukaks 23 metai“, – 15min sakė ministerija.

Prašymą gauti išmoką vaikui galima pateikti elektroniniu būdu per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą (SPIS) www.spis.lt ar tiesiogiai savo gyvenamosios vietos savivaldybei.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Savivaldybių duomenimis, kuriuos pateikė ministerija, 2021 m. vaiko pinigus gavo apie 517 tūkst. vaikų, iš jų apie 31 tūkst. – vyresnių kaip 18 metų asmenų, kurie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą.

Vaikams iš daugiavaikių ir nepasiturinčių ar neįgalų vaiką auginančių šemų išmokos 2023 m. padidėjo iki 136,22 euro.

Nepasiturinčia šeima laikoma šeima, auginanti, globojanti 1 ar 2 vaikus, kurios vidutinės mėnesio pajamos vienam šeimos nariui neviršija 294 eurų, bet į pajamas neįskaičiuojami vaiko pinigai, dalis su darbo santykiais susijusių pajamų, dalis nedarbo socialinio draudimo išmokos bei darbo paieškos išmokos (kai kreipiamasi už praėjusį laikotarpį iki 2021 m. gruodžio 31 d.), priklausomai nuo šeimos sudėties ir vaikų skaičiaus:

• 25 proc. – kai šeimoje du suaugę augina 1–2 vaikus.
• 35 proc. – kai vienas suaugęs augina 1–2 vaikus.

Vaiku su negalia laikomas vaikas, kuriam nustatytas neįgalumo lygis arba 55 proc. ir mažesnis darbingumo lygis, jei kalbama apie asmenis, jau sulaukusius pilnametystės, bet vis dar besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Motinystė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Motinystė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas