Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ačiū, mes pasirinkome kitą kandidatą: ko galite paprašyti sulaukę tokio atsakymo?

Prisiminkite savo karjeros pradžią – kiek kartų iki lemtingojo „taip“ jums teko išgirsti, kad kitas kandidatas atrankoje už jus pasirodė geriau? O galbūt kaip tik šiuo metu ieškote darbo ir išgyvenate būtent tokią situaciją, rašoma „CodeAcademy“ pranešime spaudai.
Belaukiant darbo pokalbio
Belaukiant darbo pokalbio / Vida Press nuotr.

Pasak Marijos Serbintaitės, „CodeAcademy“ Karjeros centro vadovės, išgirdus neigiamą atsakymą liūdėti tikrai galima, tik nereikėtų leisti šiai emocijai užvaldyti tolesnių sprendimų. Ekspertė dalijasi, kokie žingsniai padės nepasiduoti ir rasti svajonių darbą bei kokių klaidų vengti.

Nepasiduokite nusivylimui

Skaičiuojama, kad vienas žmogus vidutiniškai per metus dirba daugiau nei 2 tūkst. valandų. Akivaizdu, kad darbas – svarbi gyvenimo dalis, tad pasirinkti tinkamą darbovietę – vienas esminių žmogaus uždavinių. Tiesa, kartais net ir labai norint to nepavyksta padaryti iš karto.

Asmeninio archyvo nuotr./Marija Serbintaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Marija Serbintaitė

Pavyzdžiui, JAV statistikos departamento duomenys rodo, kad tie kandidatai, kurie išsiunčia savo gyvenimo aprašymus į nuo 21 iki 80 skirtingų darboviečių, turi tik 30 proc. tikimybę gauti darbo pasiūlymą. Tačiau kaip yra iš tiesų? M.Serbintaitė įsitikinusi, kad savo šansus gauti darbą galima padidinti įdėjus pastangų – patiems rodant aktyvumą ir iniciatyvą.

„Tai, ar gausime darbą, kurio trokštame, priklauso tik nuo mūsų pačių įdėto darbo. Jei tik išsiuntėme savo CV į paieškoje aukščiausiai buvusius skelbimus ir jau tikimės rezultato – jo gali ir nebūti. Nors pandemijos metu darbuotojų samda buvo ypač aktyvi ir darbdaviams reikėjo ieškoti būdų prisivilioti darbuotojus, dabar galios poziciją po truputį vėl perima darbdaviai, tad kandidatams tenka pasistengti labiau“, – pastebi „CodeAcademy“ Karjeros centro vadovė.

Pasak jos, visų pirma, svarbu tai, kaip reaguojama į nesėkmę. Natūralu, kad išgirdus eilinį „ačiū, kad dalyvavote atrankoje, tačiau pasirinkome kitą kandidatą“ gali nusvirti rankos, tačiau šiai situacijai ekspertė siūlo išeitį.

„Turiu taisyklę, kuria vadovaujuosi pati – po nusivylimo „išrašau“ sau liūdesio dieną. Tą dieną liūdžiu, pykstu, paverkiu, išsilaižau žaizdas. Bet po tokios dienos toliau einu daryti suplanuotų darbų. Neleiskite sau nusivilti ir klaidingai patikėti, kad visi darbdaviai yra nieko verti ar dar blogiau – kad niekam tikę esate jūs. Leidus sau išliūdėti, yra lengviau pakilti, o į kliūtis reikėtų žvelgti kaip į galimybes“, – pataria M.Serbintaitė.

Kaip padidinti savo šansus?

M.Serbintaitės teigimu, nepatyrę kandidatai neretai sulaukę nesėkmės daro kelias klaidas. Ekspertė pabrėžia, kad gavus neigiamą atsakymą nereikėtų panikuoti ir nepertraukiamai siuntinėti savo CV kur papuola. Taip pat neverta pakartotinai atakuoti įdarbinimo specialistų „Linkedin“ žinutėmis ar el. laiškais, kad vis dar ieškote darbo.

Karjeros centro vadovė dalijasi patarimais, kaip neigiamą atsakymą išnaudoti savo naudai ir ką daryti, kad darbo paieškos galiausiai būtų sėkmingos.

Paprašykite atsiliepimo. Nors sulaukus baisiojo „ne“ gali norėtis tik kuo greičiau užsimiršti, geriausia būtų pirmiau mandagiai paprašyti atrankos specialisto atsiliepimų. Paklauskite, kokios priežastys lėmė, kad vietoje jūsų buvo pasirinktas kitas žmogus, ką galėjote padaryti geriau. Grįžtamasis ryšys gali būti puiki priemonė tolimesnei tobulėjimo krypčiai.

Kurkite ryšius. Tyrimai rodo, kad net 80 proc. įdarbinimų yra susiję su pažinčių tinklo kūrimu (angl. „networking“) – daug darbo vietų net nebūna skelbiamos viešai. Dėl šių priežasčių svarbu ieškant darbo parodyti savo pridėtinę vertę. Pavyzdžiui, prieš rašant užklausą pagalvoti apie tai, ką galite pasiūlyti šiai įmonei, kokią jai kilusią problemą galite išspręsti ir tai aprašyti. Jei ir negausite darbo pirmo pokalbio metu, gali būti, kad jus įsimins kaip naudingą kontaktą vėlesniam laikui.

Konsultuokitės su specialistais. Karjeros konsultantas padės pamatyti jūsų stipriąsias ir silpnąsias vietas bei įkvėps nepasiduoti.

Ieškokite plačiau. Ne tik siųskite gyvenimo aprašymus naudodamiesi „Linkedin“ „Easy apply“ mygtuku ar nerškite per darbo skelbimų portalus. Daug naudingiau bus, jei realiai apsvarstysite, kur norėtumėte dirbti ir patys proaktyviai kreipsitės į norimą darbdavį. Tai padės jums rasti tinkamą pagal savo poreikius darbą, o darbdaviui parodys jūsų iniciatyvumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas