Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Akcijų rinkose vis labiau įsibėgėja išpardavimas

Azijos ir Europos akcijų indeksai penktadienį gerokai smuko, dar įsibėgėjus visame pasaulyje stebimam akcijų išpardavimui, kurį kursto nuogąstavimai dėl palūkanų normų didinimo siekiant pažaboti infliaciją poveikio.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

Anglijos bankui ketvirtadienį padidinus bazinę palūkanų normą iki aukščiausio per 13 metų lygio ir atkreipus dėmesį į recesijos Jungtinėje Karalystėje riziką, svaro kursas penktadienį smuko iki 1,2276 JAV dolerio, pasiekęs žemiausią per dvejus metus lygį.

Euro kursas šoktelėjo iki 85,77 penso, o toks lygis paskutinį kartą buvo fiksuotas praėjusių metų pabaigoje.

Pagrindiniams pasaulio naftos gamintojams, įskaitant Saudo Arabiją ir Rusiją, atsisakius savo gavybą padidinti labiau negu planuota, penktadienį kyla ir naftos kainos.

Pavyzdžiui, „Brent“ rūšies naftos kaina nuo sesijos pradžios pakilo 2 proc. iki 113,12 JAV dolerio už barelį, o WTI rūšies naftas pabrango 1,9 proc. iki 110,34 JAV dolerio už barelį.

„Skendimo jausmas“

„Permainingos savaitės pabaigoje finansų rinkose įsivyravo skendimo jausmas“, – pareiškė finansinių paslaugų bendrovės „Hargreaves Lansdown“ analitikė Susannah Streeter.

„Investuotojai vertina nemalonų infliacijos poveikį ir yra nepatenkinti, nes reikės didesnės dozės karčių vaistų, kurie suleidžiami siekiant pažaboti vartotojų kainų kilimą.“

Penktadienį žemyn traukė ir Azijos akcijų indeksai, kurių smukimą pakurstė ketvirtadienio nuostoliai Volstrite, kur nuotaikas aptemdė perspektyvos, kad JAV federalinio rezervo sistema (FRS) artimiausiais mėnesiais ryžtingai griežtins savo pinigų politiką.

JAV centrinis bankas trečiadienį padidino bazinę palūkanų normą 50 bazinių punktų – labiausiai nuo 2000 metų, – tačiau nepateikė ženklų, kad, siekdamas pažaboti infliaciją, galėtų imtis agresyvesnių priemonių.

Jungtinėse Valstijose „Nasdaq“ indeksas ketvirtadienį smuko 5 proc., o „Dow Jones“ ir S&P 500 sumenko po 3 procentus.

„Pagrindinis kaltininkas yra nuogąstavimai dėl infliacijos ir dideli svyravimai, kuriuos stebėjome šią savaitę, mums primena, kad rinkos nuotaikos yra tokios pat trapios, kaip porceliano lėlė“, – pareiškė internetinės investavimo platformos „AJ Bell“ investicijų direktorius Russas Moldas .

„Kita baimė yra ta, kad vaistai nuo infliacijos, tai yra, didesnės palūkanos, gali būti tokie pat blogi, kaip ir liga, jeigu nuslopins augimą ir net išprovokuos recesiją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas