Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Akvilė Bosaitė. Naujas bankas Lietuvoje – tik skambi žinutė?

Vokietijos bankas „Commerzbank“ dar šiemet planuoja Vilniuje atidaryti vienintelę atstovybę Baltijos šalyse, paskelbta praėjusią savaitę. Tikėtina, kad didžiausia paskata banko plėtrai – Vokietijos brigados ir karių šeimų atvykimas į Lietuvą. Tačiau, ar tai reiškia, kad Baltijos regiono finansinių paslaugų rinkoje netrukus atsiras naujas žaidėjas?
Akvilė Bosaitė
Akvilė Bosaitė / Bendrovės nuotr.
Temos: 2 Bankas Commerzbank

Toks atvejis, kai bankai steigia tik atstovybę tam tikroje šalyje, šįkart Lietuvoje, nėra itin dažnas. Atstovybės įsteigimas bendrąja prasme savaime nereiškia, kad bankas galės gyventojams ir verslui teikti nuolatines finansines paslaugas. Tam, kad būtų galima tokia veikla, įstatymas reikalauja, jog būtų įsteigtas banko filialas.

Visgi čia yra išimčių. „Commerzbank“ bankas Lietuvos gyventojams bei verslui paslaugas jau gali teisėtai teikti. Mat Europos Sąjungos teisėje taikomas laisvas paslaugų judėjimo principas, tad Sąjungoje įsteigti bankai gali teikti paslaugas Lietuvoje tik atlikę specialią notifikavimo procedūrą. „Commerzbank“ bankas šį žingsnį atliko, todėl ir gali siūlyti platų spektrą finansinių paslaugų Lietuvoje.

Pagal galiojantį reguliavimą Vokietijos bankas gali teikti finansines paslaugas Lietuvoje tiek verslams, tiek vartotojams – fiziniams asmenims. Pagal Lietuvos banko skelbiamą informaciją, „Commerzbank“ šalyje gali teikti tokias paslaugas kaip indėlių bei kitų grąžintinų lėšų priėmimas, finansų maklerio paslaugos, portfelio valdymas ir konsultavimas, vertybinių popierių saugojimas ir tvarkymas, skolinimas ir kitas.

Visgi, tikėtina, kad bankas teise teikti paslaugas aktyviai nesinaudojo dėl rinkos seklumo.

Atstovybės teikimas – pradinis etapas

Paprastai atstovybės yra steigiamos tam, kad būtų galima apžiūrėti rinką, jos gylį. Taip pat tai leidžia atstovauti jau esamiems banko klientams, gyvenantiems Lietuvoje. Keli darbuotojai, kurie, kaip skelbia bankas, dirbs atstovybėje Lietuvoje, akylai stebės ir vertins „Commerzbank“ galimybes ir perspektyvas šalyje.

Visgi, tikėtina, kad didelė paskata atstovybę atidaryti Vilniuje buvo Vokietijos ginkluotųjų pajėgų brigados dislokacija Lietuvoje. Mat tarp karių ir jų šeimų, atvykstančių gyventi į šalį, gali būti reikšminga dalis banko klientų. Kilus klausimams jie galės kreiptis tiesiai į banko darbuotojus, dirbančius atstovybėje Lietuvoje.

Ar laukti pokyčių?

Banko teikiamų paslaugų žemėlapyje atsiras Lietuva, tačiau stipresnių permainų vėjų artimiausiu metu tikėtis nereikėtų. Baltijos šalių rinkoje ir toliau dominuos skandinaviški bankai ir jų teikiamos paslaugos. Tiesa, tiek verslams, tiek fiziniams asmenims naujo banko atsiradimas įpūstų pokyčių. Tačiau šiuo atveju tai – labiau skambi žinutė apie naujo banko atstovybės atidarymą, nei reali nauda ar ženklūs pokyčiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas