Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkoholio akcizų pajamas mato kaip ausis – surinkta 7 procentais mažiau

Pernai net ir dvigubai išaugę akcizai alkoholiniams gėrimams nepadeda šiemet į biudžetą surinkti daugiau pajamų – alkoholio akcizų iki šiol renkama mažiau, kadangi dar nepasibaigęs „atsargų sukaupimo efektas“. Tačiau biudžetą pildo degalų ir cigarečių akcizai, kurių renkama daugiau.
Prekybos centras
Prekybos centras / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pernai kovą alaus ir vyno akcizai didėjo daugiau nei dvigubai, reikšmingai didėjo ir stipriųjų gėrimų akcizai. Tačiau iki šiol reikšmingo pajamų didėjimo į biudžetą dėl to nejuntama, atvirkščiai, per 5 mėnesius akcizų iš alkoholio surinkta 7,2 proc. mažiau. Pernai prieš akcizų augimą itin daug pirkta atsargų, o šiemetiniai pardavimai to neatsveria.

Iš viso už alkoholį per 5 mėnesius deklaruota 120,4 milijono eurų akcizo, kai prieš metus – 129,9 milijono eurų.

Vyno šiemet parduota daugiau nei trečdaliu mažiau nei prieš metus (-34,8 proc.), tačiau vyno akcizo surinkimai didėjo 10,7 proc. Pernai prieš akcizų augimą vien vasarį deklaruoti 50 proc. didesni vyno pardavimai nei šiemet iš viso per 5 mėnesius.

Stipriųjų alkoholinių gėrimų šiemet parduota 29 procentais mažiau, o akcizų surinkimas krito 15,3 procentų. Mat stipriųjų gėrimų pernai vasarį taip pat nupirkta tiek pat, kiek šiemet per visus 5 mėnesius.

Alaus šiemet sausį–gegužę parduota 14 procentų mažiau nei pernai tuo pačiu metu – akcizo už alų surinkta 23 proc. daugiau.

Tarpinių alkoholio produktų šiemet deklaruota tik ketvirtadalis to kiekio, kuris buvo prieš metus, dėl to jų akcizo – kone 60 proc. mažiau.

Tačiau karšta gegužė, panašu, kiek pagyvino alkoholio rinką: gegužės alaus pardavimai augo 5,7 proc., palyginti su pernai gegužę, vyno pardavimai didėjo 34 proc., stipriųjų gėrimų – 77 proc. Reikia įvertinti tai, kad po akcizų augimo pernai deklaruoti pardavimai pirmaisiais mėnesiais buvo itin menki.

„Scanpix“ nuotr./Alus
„Scanpix“ nuotr./Alus

Cigarečių ir naftos produktų akcizo surinkta daugiau

Šiemet per 5 mėn. deklaruota cigarečių realizacija yra 5 proc. mažesnė, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai: parduota maždaug 5,7 milijono blokų po 20 pakelių.

Tačiau tą greičiausiai vėl lėmė atsargų kaupimo efektai: pirmus tris mėnesius pardavimai itin mažėjo, o gegužę pardavimai jau augo 5,6 proc.

Akcizo už cigaretes šiemet per 5 mėnesius surinkta 2 proc. daugiau – 112,7 mln. eurų.

Daugiausia akcizų Lietuva gauna iš naftos produktų – šiemet jų „sudeginta“ 10,8 proc. daugiau nei prieš metus, arba už 316,7 mln. eurų.

Dyzelino pardavimai augo 6,3 proc., iki 706,2 milijono litrų, benzino parduota 6,5 proc daugiau – 122,6 mln. litrų.

Bendri akcizų deklaruoti surinkimai šiemet augo 4,5 proc. ir siekė 550 milijonų eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas