Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglijoje pradėtas tortų dekoracijų verslas Liną Sarapinienę su šeima sugrąžino į Lietuvą

Kepti tortus ir gaminti jiems išskirtines dekoracijas Lina Sarapinienė su vyru pradėjo dar gyvendama Anglijoje. Tai buvo nedidelis versliukas iš namų. Dabar „Nojaus kepykla“ jau keleri metai persikėlusi į Lietuvą ir iš čia originaliomis ir spalvingomis tortų dekoracijomis aptarnauja viso pasaulio įmones bei šeimininkes. „Tortų kepyklų yra daug, o štai gauti profesionaliai pagamintų dekoracijų – ne taip ir lengva“, – teigė nišą atradusi L.Sarapinienė.
„Nojaus kepyklos“ tortų dekoracijos
„Nojaus kepyklos“ tortų dekoracijos / „Nojaus kepyklos“ nuotr.

Norėjo realizuoti save

Mintis kurti nuosavą verslą L. Sarapinienės galvoje sukosi jau gerą dešimtmetį. „Norėjau būti pati sau vadove, būti nepriklausoma ir realizuoti save, todėl nusprendėme kurti nuosavą verslą“, – pasakojo „Nojaus kepyklos“ direktorė.

Verslo patirties iki tol nei moteris, nei jos vyras neturėjo – ieškojo, mokėsi ir viską darė patys.

Verslo patirties iki tol nei moteris, nei jos vyras neturėjo – ieškojo, mokėsi ir viską darė patys. Taip žingsnis po žingsnio „užsikūrė“ nedidelis šeimos versliukas. Pašnekovė prisimena, kad lengva tikrai nebuvo. „Labai pavargdavome. Buvo labai sunku ir todėl, kad kaip tik tada auginome sūnelį. Tai buvo tikras maratonas“, – patirtimi dalijosi moteris.

Po kelerių metų tortų kepimo ir dekoracijų gamybos dingtelėjo mintis kiek susiaurinti kryptį. „Tortų kepyklų yra daug, tačiau dekoracijų gamintojų – nedaug. O profesionalų, išmanančių šios srities subtilybes, turinčių patirties – dar mažiau. Žmonės neretai ieško originalių, išskirtinių dekoracijų, todėl nusprendėme kurti būtent šios srities internetinį verslą“, – pasakojo L. Sarapinienė.

Trejus metus šeima darbavosi iš Anglijos, tačiau po to nusprendė grįžti į Lietuvą ir veiklą jau dvejus metus tęsia čia. „Grįžę su vyru į Lietuvą toliau gaminame dekoracijas ir siunčiame į įvairiausias pasaulio šalis. Mūsų tikslas yra aprūpinti tortų gamintojus ir namų šeimininkes mūsų kuriamomis cukrinėmis ir šokoladinėmis dekoracijomis ne tik užsienyje, bet svarbiausia, netgi pirmiausia, Lietuvoje“, – tikino verslininkė.

Tiesiog imti ir daryti

Didelių investicijų dekoracijų gamybos verslo pradžiai, pasak „Nojaus kepyklos“ vadovės, nereikėjo. Pradžioje šeima sukosi savo lėšomis. Finansiniai klausimai iškilo tada, kai pradėta mąstyti apie platesnį verslo vystymą.

Norint sukurti didesnį verslą, natūralu, reikalingos ir didesnės investicijos, tikino L.Sarapinienė. Įmonei didinant apsukas reikėjo ir naujos įrangos, ir daugiau apyvartinių lėšų. Būtent tada, pasak pašnekovės, pradėta galvoti apie išorinį finansavimą, tačiau gauti jį iš bankų ne taip ir lengva. Iš besiskolinančių smulkių ir vidutinių įmonių bankai neretai kaip garanto reikalauja užstato, kurio pastarosios dažniausiai neturi. Šiuo atveju įmonės neretai naudojasi „Invegos“ teikiama garantija.

„Invega“ gali garantuoti pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos. Likusios negarantuotos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaiga užsitikrina verslo subjekto pasiūlytais užstatais, įsikeisdama už paskolos lėšas įsigyjamą turtą. Tam, kad būtų galima suteikti kuo daugiau garantijų, buvo įsteigtas Garantijų fondas, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Šiuo keliu ėjo ir „Nojaus kepyklos“ įkūrėja. „Pasinaudojome „Invegos“ finansine parama. Tai leido mums įsigyti reikiamo inventoriaus, padidinti apyvartą ir įkurti naują internetinę svetainę www.wholecakestuff.com“, – pasakojo L. Sarapinienė. 

Paklausta apie sunkumus, moteris teigė, kad jų veikiausiai yra kiekviename versle, tačiau reikia žiūrėti į priekį. Jauniems verslininkams ji patarė negalvoti – kas ir kodėl bus, tiesiog imti ir daryti. O verslo sėkmę „Nojaus kepyklos“ vadovė apibūdino tiesiog trimis žodžiais „greitis, kokybė ir lankstumas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas