Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglijos bankas gali sumažinti palūkanų normas, kad paremtų ūkį kietojo „Brexit“ atveju

Anglijos bankas yra pasirengęs paremti Didžiosios Britanijos ekonomiką vadinamojo kietojo „Brexit“ atveju, tai yra tuo atveju, jeigu šalis iš Europos Sąjungos (ES) išstos nesudariusi sutarties dėl naujų prieigos prie bendrosios rinkos sąlygų, ir tikimybė, kad palūkanų normos bus mažinamos, yra didesnė negu tikimybė, kad skolinimosi kainos kils.
Britai laukia sprendimo dėl „Brexit“
Britai laukia sprendimo dėl „Brexit“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos centrinio banko pozicija išdėstyta jo vadovo Marko Carney rašytiniame pranešime šalies parlamentui.

M.Carney pabrėžė, jog Anglijos banko pinigų politikos komitetas (MPC) „yra pasirengęs ekonomikai suteikti bet kokią įmanomą pagalbą“.

Dar neseniai M.Carney tvirtino, jog Anglijos banko palūkanų normos net ir kietojo „Brexit“ atveju gali keistis bet kuria kryptimi. Šis jo pranešimas tapo pirmuoju per daugelį mėnesių ženklu, kad centrinis bankas sušvelnino savo poziciją.

Visgi M.Carney parlamentarus įspėjo, kad Anglijos banko galimybės bus ribotos.

„Suteiksime visą įmanomą paramą. Problema ta, jog „Brexit“ be sutarties, be pereinamojo laikotarpio skatins infliacijos augimą“, – pažymėjo jis ir pridūrė, jog taip pat gali gerokai smukti svaro kursas kitų valiutų atžvilgiu.

Kiek anksčiau šį mėnesį Anglijos bankas dėl „Brexit“ ir išorės rizikos pablogino šalies ūkio augimo 2019 metais prognozę ir dabar numato, kad bendrojo vidaus produkto (BVP) prieaugis šiemet bus mažiausias nuo finansų krizės laikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai