Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglijos bankas: JK bankai nebelaikomi „per dideliais, kad žlugtų“

Didžiosios Britanijos bankai nebėra „per dideli, kad žlugtų“ įvykus kokiems nors finansiniams sukrėtimams ateityje, o akcininkai, o ne mokesčių mokėtojai, padengs išlaidas, penktadienį pareiškė Anglijos bankas.
Banko sąskaita
Banko sąskaita / 123RF.com nuotr.

Atlikęs didelės apimties aštuonių skolintojų, įskaitant „Barclays“, HSBC, „Lloyds“ ir „NatWest“, apžvalgą, Anglijos bankas padarė išvadą, kad jei šiandien žlugtų kuris nors didelis JK bankas, procesas galėtų įvykti saugiai – bankas galėtų veikti ir toliau teikti svarbias bankines paslaugas ekonomikai.

„Akcininkai ir investuotojai, o ne mokesčių mokėtojai, būtų pirmieji, kurie padengtų išlaidas, įveikiant „per didelis, kad žlugtų“ problemą“, – pridūrė centrinis bankas.

Per laikotarpį nuo daugiau nei prieš dešimtmetį įvykusios pasaulinės finansų krizės, JK mokesčių mokėtojai į šalies bankus įnešė 137 mlrd. svarų (171 mlrd. JAV dolerių), taip pat galėjo pasinaudoti reikšminga centrinio banko parama.

Vyriausybė taip pat perėmė banko „Royal Bank of Scotland“ , pervadinto į „NatWest“, kontrolę, prieš neseniai įvykusį banko grįžimą į privatų sektorių.

Nepaisant gelbėjimo priemonių, „finansų sistemos sutrikimas prisidėjo prie JK ir pasaulinės recesijos. Negalime pamiršti šių pamokų", penktadienį pridūrė Anglijos bankas.

Centrinis bankas paskelbė pirmąjį aštuonių pagrindinių JK bankų pasirengimo pertvarkai įvertinimą pagal Pertvarkymo vertinimo programą.

Ši programa „yra pagrindinė JK atsako į pasaulinę finansų krizę dalis ir parodo, kaip JK įveikė „per didelis, kad žlugtų“ problemą“, – pareiškė Anglijos banko rinkų ir bankininkystės vadovo pavaduotojas Dave'as Ramsdenas.

„JK institucijos sukūrė pertvarkymo režimą, kuris sėkmingai sumažina riziką indėlininkams ir finansų sistemai bei geriau apsaugo JK viešąsias lėšas“, – pažymėjo bankas.

Taip pat šiame etape buvo įvertinti bankai „Nationwide“, „Santander UK“, „“ ir „Virgin Money UK.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito