Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anticiklinio kapitalo rezervo norma išlieka nulinė

Lietuvoje veikiantiems bankams ir toliau galios nulinė anticiklinio kapitalo rezervo (AKR) norma. Lietuvos banko (LB) valdyba nutarė nekeisti AKR dydžio ir nuo birželio 26 dienos palikti galioti balandžio 1 dieną nustatytą 0 proc. AKR normą.
Lietuvos banko pastatas Vilniuje
Lietuvos banko pastatas Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sprendimas nekeisti AKR normos priimtas atsižvelgiant į neigiamą koronaviruso (COVID-19) įtaką Lietuvos ekonomikai ir finansų sistemai, teigiama LB pranešime.

Anot LB, nulinė AKR norma padės kredito įstaigoms ne tik atremti galimus nuostolius, bet ir tvirčiau jaustis planuojant tolesnį kreditų teikimą ekonominiam ciklui pereinant į nuosmukio fazę.

Planuojama, kad AKR norma nebus didinama bent iki 2021 metų balandžio 1 dienos. Padidinta AKR norma paprastai įsigalioja po 12 mėnesių pereinamojo laikotarpio, todėl net jei pagerėjus situacijai būtų nutarta ją padidinti, naujas rodiklio dydis būtų pradėtas taikyti ne anksčiau kaip 2022-ųjų balandžio 1 dieną.

Ši finansinio stabilumo užtikrinimo priemonė , kuri pradėta taikyti tik 2015 metų viduryje, naudojama siekiant gerais laikais sukaupti bankų kapitalo rezervą. Iki šių metų balandžio jos dydis siekė 1 proc., sukauptas rezervas sudarė 86 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas