Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apskaičiavo: Rusija karui Ukrainoje skiria stebėtinai mažai lėšų

Įsiveržusi į Ukrainą Rusija sumokėjo didelę geopolitinę kainą, dešimtys tūkstančių žmonių neteko gyvybės, tačiau nauja „Economist“ analizė rodo, kad ši šalis išleidžia palyginti nedaug lėšų kariniams veiksmams Ukrainoje finansuoti.
Vladimiras Putinas, Rusijos kariai
Vladimiras Putinas, Rusijos kariai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Kaip rašo „Business Insider“, remdamasis „Economist“ analize, Rusijos išlaidos kariams ir technikai sudaro apie 3 proc. jos bendrojo vidaus produkto (BVP) arba maždaug 67 mlrd. dolerių (62,25 mlrd. eurų). Šis skaičius gautas palyginus Maskvos prieš invaziją prognozuotas išlaidas gynybai ir saugumui su tuo, kas buvo faktiškai išleista.

Palyginti su ankstesniais karais, šis yra menkai finansuojamas. Pavyzdžiui, Antrojo pasaulinio karo metais Sovietų Sąjunga jam išleido apie 61 proc. BVP, o JAV tuo pačiu metu šiam konfliktui skyrė apie 50 proc. savo BVP.

AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai
AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai

Tačiau 3 proc. nuo BVP yra gerokai daugiau nei 0,4 proc., kuriuos Sovietų Sąjunga išleido karui Afganistane.

Viena priežasčių, kuri skatina nemesti pernelyg daug lėšų karui Ukrainoje finansuoti, yra politinė. Rusijos vyriausybė karą ne kartą vadino „specialia karine operacija“, o tai gali neleisti semti pernelyg daug pinigų iš iždo ginkluotei ir kariams.

Yra ir ekonominių priežasčių. Spausdinant papildomus grynuosius pinigus padidėtų infliacija, o tai taptų našta Rusijos piliečiams. Tai galėtų pakenkti ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino politiniams tikslams.

Be to, šiuo metu ginkluotosios pajėgos naudojasi pažangesnėmis technologijomis nei bet kada anksčiau, o tai reiškia, kad karinėms pajėgoms reikia mažiau žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas