Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ar jūsų palėpėje dulka šis sovietinis fotoaparatas? Internete jo kaina gali siekti ir 180 eurų

Laikais, kai juosta fotografuoti ne tik brangu, tačiau nepatogu, savo palėpėse galite rasti dulkes renkančios sovietinės fototechnikos. Ne visa ji yra bevertė.
„Lomo“ fotoaparatas
„Lomo“ fotoaparatas / Unsplash.com nuotr.

Vienas tokių modelių – nuo 1984 m. iki 1994 m. gamintas „LOMO LK-A“ (arba „LOMO LC-A“). Ši kompaktišką fotoaparatą gamino tuometinio „Leningrado optikos ir mechanikos susivienijimas“ – gamyklos santrumpa buvo „LOMO“. Tuo tarpu LK-A reiškia „LOMO kompakt – automat“.

Nors šiandien retas mėgėjas bepaima netgi skaitmeninį fotoaparatą, o dažniau fiksuoja vaizdus mobiliuoju telefonu, senasis „LOMO LK-A“ iki šiol vertinamas pasaulio juostinės fotografijos entuziastų.

Ir tikrai ne už vaizdo ryškumą ar nepriekaištingą kokybę – greičiausiai su daugeliu iki šiol veikiančių juostiniu fotoaparatu padarytumėte gerokai aiškesnes nuotraukas.

123RF.com nuotr./Lomografija
123RF.com nuotr./Lomografija

Tačiau skaitmeninės fotografijos laikais savotiškas „LOMO LK-A“ spalvų sodrumas ir meniškas išsiliejimas, „vinjetavimo efektas“ (patamsėjimas kampuose) tapo firminiu šio fotoaparato ženklu ir po Sovietų sąjungos griūties netgi lėmė jo atgimimą.

Netikėtai vienoje Prahos parduotuvėje aptikę šį mažylį ir meniškomis šio jo nuotraukomis susižavėję keli austrai 1992 m. sukūrė „Lomografijos visuomenės“ judėjimą. Ilgainiui „išsekus“ parduodamų fotoaparatų atsargoms jie netgi įtikino gamintojus kuriam laikui pratęsti šio fotoaparato gamybą, o 2006 m. patys atgaivino šio modelio gamybą. Tiesa, jis jau gamintas ne Rusijoje, o Kinijoje ir pavadintas pirmtako garbei – „LCA+“.

Šiuo metu švieži „LCA+“ oficialioje „Lomografijos“ judėjimo svetainėje kainos prasideda nuo 300 eurų.

Žinoma, už tiek savojo senuko greičiausiai neparduosite, tačiau tai, kas skaitmeninės fotografijos laikais galbūt atrodė verta 0 eurų, iš tiesų galėtų būti perleista susidomėjusiam pirkėjui už 100-150 eurų.

Tad kiek šie fotoaparatai kainuoja naudotų daiktų rinkoje?

Pagal tinklapio kamerastore.com duomenis, matyti, kad geros būklės „LOMO LK-A“ per pastaruosius kiek daugiau nei metus šioje platformoje parduoti už 129-179 eurus. Vienas prastos, bet veikiančios būklės fotoaparatas parduotas už 49 eurus.

Vienoje didžiausių elektroninės prekybos platformų ebay.com už šiuos senukus prašoma kiek mažesnių, tačiau taip pat dažniausiai triženklių sumų – ypač jeigu jis parduodamas su originalia dėžute bei instrukcija.

Štai vienas pardavėjas iš Ukrainos už puikios būklės „Lomo LK-A“ prašo 134 JAV dolerių (120 eurų), už prastesnės būklės – 90 JAV dolerių (80 eurų).

Ekrano nuotrauka/Ekrano nuotrauka
Ekrano nuotrauka/Ekrano nuotrauka

Kitas pardavėjas – taip pat iš Ukrainos – už naudotą, bet puikios būklės fotoaparatą prašo 149 JAV dolerių (134 eurų).

O štai ypatingesnį variantą – „Lomo LK-A“ su specialiu 27-ojo Komunistų partijos suvažiavimo ženkleliu, internete siūloma nusipirkti už 159 JAV dolerius. Vienas toks egzempliorius rodomas kaip parduotas.

Ekrano nuotrauka/Ekrano nuotrauka
Ekrano nuotrauka/Ekrano nuotrauka

Nemažai pasiūlymų šioje platformoje – „Lomo LK-A“ skirti dalims. Nors tokiu atveju didelių sumų gauti nereikėtų tikėtis, kai kurie pardavėjai nesikuklina paprašyti 40-50 JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas