Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Atvirai su vadovu“. „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis

Laidoje „Atvirai su vadovu“ Nerijus Mačiulis džiaugiasi, kad Lietuvos ekonomikos augimas per pastarąjį dešimtmetį nebuvo sulėtėjęs: „Pastarasis dešimtmetis, trečiasis nepriklausomos Lietuvos dešimtmetis, pagal visus rodiklius buvo labai išskirtinis ir labai geras. Nes mes kilome iš labai gilios duobės, po pasaulinės finansų krizės.“
Atvirai su vadovu filmavimas
Atvirai su vadovu filmavimas / Arno Strumilos / 15min nuotr.

2009 metais nedarbo lygis buvo 18 proc., buvo iškilę daugybė socialinių ir ekonominių problemų, bet po to kiekvienais metais, nepaisant visų išorinių iššūkių, nepaisant euro zonos skolų krizės, nepaisant to, kad mes matėme Rusijos krizę ir embargą, nė vienais metais Lietuvos ekonomikos augimas nesulėtėjo, nesustojo. Kiekvienais metais sparčiai augo eksportas. Kartu su eksporto augimu ir didėjančiu bendru ekonominiu aktyvumu augo ir gyventojų pajamos. Daug kam gali atrodyti, kad kainos kilo, bet viena iš pagrindinių kilimo priežasčių ne valiutos pasikeitimas, o tai, kad didėjo gyventojų pajamos. Vidutinis darbo užmokestis per tą dešimtmetį padidėjo 80 proc.

Į mūsų, lietuvių, būgštavimą, kad esame nepakankamai geri, kaip kaimyninės šalys Latvija, Estija, pašnekovas atsako, kad tai natūralu: „Juk mes lygiuojamės į turtingiausias pasaulio valstybes, jas norime vytis, ar tai būtų Liuksemburgas, Šveicarija ar Skandinavijos šalys, bet savo progresą stebime ir lyginamės su tomis valstybėmis, su kuriomis pradėjome panašiose startinėse pozicijose. Buvo atkurta nepriklausomybė, labai sunki ekonominė padėtis, panašus išsivystymo lygis, panaši demografinė padėtis, materialinė bazė, tai šiose varžybose labai sveikas sportinis azartas.

Galime pasižiūrėti, ką geriau daro estai, ką latviai, pasidžiaugti, kur mes labiau pralenkę šias valstybes. Šioje situacijoje svarbus aspektas buvo tai, kad Lietuvos prekių ir paslaugų eksportas augo sparčiausiai. Pralenkiame šiuo aspektu ir Estiją. Eksporto ir BVP santykis jau dabar yra didesnis Lietuvoje nei Estijoje. Ypač sparčiai augo aukštos pridėtinės vertės paslaugų eksportas. Parduodame daugiau ne tik pigiausių prekių ir paslaugų, kurias galima pagaminti dėl mažesnių darbo sąnaudų, nuolat kylame pridėtinės vertės laipteliais.

Atsakydamas į klausimą, kodėl, net ir gerėjant gyvenimo sąlygoms, žmonės skundžiasi, Nerijus Mačiulis įvardina svarią priežastį: „Viena svarbi priežastis, kad naujienos, kurios užpildo mūsų kasdienybę, yra blogos. Gerų naujienų būna labai retai. Ar tai būtų užterštos Kuršių marios, ar tai būtų Irano ir JAV konfliktas. Matome naujienų srautą ir dažniausiai tai būna neigiamos, nemalonios naujienos, kurios gali sudaryti įspūdį, kad mes gyvename ne progreso, o kažkokio dekadanso, nuolatinio situacijos prastėjimo, kontekste. Bet taip nėra.

Daugiau laidoje „Atvirai su vadovu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas