Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azijos rinkose vyrauja smukimo nuotaikos, kurias skatina nerimas dėl infliacijos

Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono akcijų rinkose pirmadienį daugiausia vyravo smukimo nuotaikos, kurį paveikė pelnų fiksavimas ir užsitęsę nerimas dėl infliacijos.
Kinija ruošiasi 2022 metų žiemos olimpinėms žaidynėms, bet žmonių teisių aktyvistai primena apie šios šalies valdžios minamas žmonių teises.
Kinija / „Scanpix“ nuotr.

Didžiąją savaitės dalį Japonijos ir Kinijos biržos nedirbs dėl švenčių, o prekybininkai vėso po pastarojo meto pirkimų siautulio, rinkoms toliau nerimaujant, kad daugiau nei metus trunkantis pagyvėjimas galėjo nueiti šiek tiek per toli.

Investicijų guru laikomas amerikiečių milijardierius Warrenas Buffettas sukėlė nerimo bangą, kai savaitgalį pareiškė, kad, jo manymu, JAV ekonomika juda „ypač aukšta pavara“ dėl didžiulės JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS) ir vyriausybės paramos ir kad tai paskatins infliaciją.

Pasak verslininko, kad „žmonės kišenėse turi pinigų ir moka didesnes kainas“, o infliacija buvo didesnė, nei tikėtasi prieš pusmetį.

W. Buffetto komentarai atgaivino nerimą, kad dėl staigaus atsigavimo, skiepijimo nuo COVID-19 kampanijos ir ribojamųjų priemonių sušvelninimo, kainos pakils tiek, kad FRS turėtų koreguoti savo rinką palaikančią ir labai laisvą pinigų politiką.

Šis nerimas toliau sklando virš prekybininkų galvų, nepaisant FRS vadovo Jerome'o Powello pakartotinio užtikrinimo, kad JAV centrinis bankas negriežtins politikos tol, kol nematys, kad nedarbas buvo sutramdytas, o infliacija kurį laiką nuolat augs.

Vis dėlto Dalaso federalinio banko prezidentas Robertas Kaplanas penktadienį paprieštaravo J.Powellui, nes, jo teigimu, netrukus gali tekti pradėti svarstyti apie politikos griežtinimą.

„Dabar esame toje vietoje, kur stebiu perteklių ir disbalansą finansų rinkose“, – teigė jis.

„Labai atidžiai tai stebiu ir todėl manau, kad esant anksčiausiai galimybei bus tinkama pradėti kalbėti apie [centrinio banko vykdomų] pirkimų koregavimą“, – kalbėjo Robert Kaplanas.

„National Australia Bank“ analitikas Rėjus Atrilas savo komentare teigė: „Pagrindinė visuotinė logika toliau grindžiama atsigavimo tempu, kuris, R.Kaplano manymu, yra daug greitesnis, nei anksčiau, ir dabar R.Kaplanas nedarbo lygį metų pabaigoje prognozuoja būsiant 4 proc. lygyje.“

„Jei šis scenarijus taps tikrove, galima numanyti, kad palūkanų normos gali pradėti kilti anksčiau, o R.Kaplanas mano, kad FRS gali tekti didinti palūkanas jau kitais metais“, – mano analitikas.

Honkongo ir Singapūro akcijų indeksai krito daugiau nei 1 proc., o Taipėjaus – 2 procentais. Nuostolių patyrė ir Seulo, Mumbajaus ir Džakartos indeksai, nors Velingtono akcijų indeksas ūgtelėjo. Sidnėjaus ir Manilos akcijų indeksai nepakito.

Paryžiaus ir Frankfurto akcijų indeksai ūgtelėjo po 0,3 proc., tuo tarpu Londono FTSE nedirba dėl šventės.

Nuostoliai fiksuoti nepaisant duomenų, rodančių, kad Australijos, Indonezijos, Malaizijos ir Taivano gamyklų aktyvumas išaugo daugiau nei prognozuota.

Prekybininkai šią savaitę atidžiai stebės JAV darbo vietų duomenis, leidžiančius pamatyti naujausią didžiausios pasaulio ekonomikos atsigavimo vaizdą.

Naftos kainos toliau krito, penktadienį sumažėjusios maždaug 2 proc. nerimaujant, kad bauginantis koronaviruso protrūkis Indijoje paveiks paklausą šioje didžiulėje ekonomikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas