Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltarusiai liepą pasitinka su naujais pinigais

Baltarusiams nuo šio penktadienio tenka vėl pratintis prie mažų skaičių kainose ir sąskaitose. Liepos pirmąją dieną denominuojamas Baltarusijos rublis. Su naujaisiais pinigais bus nubraukti keturi nuliai, tad 10 tūkstančių rublių taps vienu.
Nauji Baltarusijos rubliai
Nauji Baltarusijos rubliai / AFP nuotr.
Temos: 1 Baltarusija

Be to, baltarusių piniginėse vėl atsiras kapeikos, net ir labai smulkios, kurias gyventojai jau spėjo pamiršti nuvertėjus valiutai. Ketvirtadienio vakarą bankomatai buvo išjungti, kad juose būtų galima patalpinti naująją valiutą.

Baltarusija jau ne pirmą kartą denominuoja savo rublį. Tačiau silpna ekonominė situacija rublį vis nublokšdavo į nuvertėjimą. Todėl eilinis nulių nubraukimas didelio atgarsio šalyje nekelia – žinoma tiksliai, kaip vyks procesas. Tiesa, bankų atstovai baiminasi, kad naujieji banknotai gali būti sulipę, todėl bankomatai gyventojams gali išduoti daugiau pinigų.

Skelbiama, kad dauguma parduotuvių Baltarusijoje liepos 1-ąją duris atvers įprastu metu. Tiesa, mažesnės parduotuvės nutarė pirmąją naujos valiutos dieną nedirbti. Baltarusijos valdžia paragino žmones iki denominacijos susimokėti visus mokesčius.

Beje, rublio denominacija Baltarusijoje vyksta šalies prezidento Aliaksandro Lukašenkos įsaku.

Gyventojai stebisi, kam reikėjo vėl sugrįžti prie vienos kapeikos, kai už ją nieko neįmanoma nusipirkti – degtukų dėžutė kainuos 4 kapeikas. Tačiau Nacionalinis bankas paaiškino originaliai – kai kurie parduodami produktai yra sveriami, tad net ir smulkios kapeikos čia yra reikalingos. Be to, kaip pažymi Nacionalinis bankas, Vakarų Europoje prekybininkai kartais kai kurias kainas rašo 99 po kablelio, pavyzdžiui, 49,99 euro. „Todėl smulkios monetos yra reikalingos grąžai išduoti“, – teigiama paaiškinime.

Baltarusijos žurnalistai rašo, kad šalies gyventojai jau dairosi naujų piniginių, kuriose galėtų tilpti daugiau monetų, nuo kurių šalis jau buvo atpratusi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas