Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltieji rūmai: metinė infliacija JAV sausį galėjo viršyti 7 proc.

Naujausia JAV infliacijos ataskaita, kurią numatoma skelbti ketvirtadienį, greičiausiai parodys, kad infliacija Jungtinėse Valstijose pirmąjį šių metų mėnesį dar padidėjo, trečiadienį įspėjo Baltieji rūmai.
Baltieji rūmai
Baltieji rūmai / 123RF.com nuotr.

Vartotojų kainos JAV per 2021 metus pakilo 7 proc. ir jų prieaugis buvo didžiausias per keturis dešimtmečius. Prognozuojama, kad naujausi Darbo departamento skaičiuojamo vartotojų kainų indekso (VKI) duomenys parodys, kad kainos, palyginti su 2021 metų sausiu, taip pat smarkiai pakilo.

„Manome, jog rytojaus duomenys parodys didelę metinę infliaciją, – pareiškė reporteriams Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki. – Didesnis nei 7 proc. rodiklis, kurį, kaip manau, kai kurie prognozuoja, nebūtų staigmena.“

Infliacijos šuolį, dėl kurio pernai sumažėjo prezidento Joe Bideno palaikymo reitingai, lėmė įvairūs veiksniai, įskaitant sutrikimus tiekimo grandinėse, tam tikrų dalių ir medžiagų trūkumą bei JAV ekonomikos atsigavimą po COVID-19 pandemijos.

Ypač smarkiai pakilo naudotų automobilių ir energijos išteklių, visų pirma benzino, kainos. Pabrango ir maisto produktai bei nuoma.

Tačiau J.Bideno Nacionalinės ekonomikos tarybos vadovas Brianas Deese'as tikina, kad infliacija yra „pasaulinis reiškinys“ ir ji sumažės, kai ims blėsti pandemijos poveikis vartotojų išlaidoms ir vartotojai vėl pradės aktyviau naudotis paslaugomis.

„Tai, ką mes matome, yra atsigavimo po pandemijos poveikis, kuris pasireiškia visame pasaulyje“, – pareiškė jis per Užsienio santykių tarybos organizuotą renginį.

Kaip ir daugelis ekonomistų, B.Deese‘as mano, kad infliacija per 2022 metus sumažės iki nuosaikesnio lygio, nes bus sprendžiamos tiekimo sutrikimų ir pasiūlos trūkumo problemos, o Federalinio rezervo sistema (FRS) pradės didinti palūkanų normas bei atsisakys švelnios pinigų politikos, kuria siekė paremti ekonomiką per pandemiją.

J.Psaki pažymėjo, kad Baltieji rūmai „žvelgia į naujausias tendencijas“, kurios rodo, jog „mėnesio infliacija mažėja“.

Gruodį mėnesio infliacija JAV sudarė 0,5 proc. ir buvo mažesnė negu lapkritį, kuomet sudarė 0,8 procento.

Ekonomistai skaičiuoja, kad sausį mėnesio infliacija vėl siekė 0,5 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas