Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltųjų Rūmų patarėjas Kiniją įspėja „nenuvertinti“ D.Trumpo pasiryžimo dėl prekybos

Kinijai pagrasinus nustatyti naujus muitus iš JAV importuojamoms prekėms, Baltųjų Rūmų vyriausiasis ekonomikos patarėjas Pekiną penktadienį įspėjo nenuvertinti JAV prezidento Donaldo Trumpo pasiryžimo imtis atsakomųjų veiksmų.
Donaldas Trumpas – jau Briuselyje
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jiems būtų geriau nenuvertinti prezidento Trumpo pasiryžimo imtis tolesnių veiksmų“, – interviu „Bloomberg“ televizijai pareiškė Larry Kudlow.

Kiek anksčiau Pekinas pagrasino nustatyti atsakomuosius importo muitus dar 60 mlrd. JAV dolerių vertės amerikietiškoms prekėms ir galbūt imtis kitų veiksmų dėl D.Trumpo prekybos politikos, kuri daugiausia yra nutaikyta prieš Kiniją.

L.Kudlow išjuokė šį Kinijos grasinimą, kurį pavadino silpnu, ir pareiškė, kad antras pagal dydį pasaulio ūkis patiria sunkumų.

Vašingtonas tvirtina, kad Kinija nesilaiko taisyklių ir vagia intelektinę nuosavybę.

„Sakyčiau, kad 60 mlrd. JAV dolerių yra silpnas atsakymas į mūsų 200 mlrd. JAV dolerių“, – pareiškė L.Kudlow, tačiau pripažino, kad Pekinas „gali daug ką padaryti, kad pakenktų mūsų įmonėms Kinijoje“.

Tačiau griežčiausiai JAV prezidento ekonomikos patarėjas pasisakė apie Kinijos ekonomiką, kuri dydžiu nusileidžia tik Jungtinių Valstijų ūkiui.

„Kinija dabar patiria sunkumų – jos ekonomika šlubuoja, investuotojai traukiasi, valiutos kursas krenta“, – pareiškė L.Kudlow, neįprastai griežtai pasmerkęs prekybos partnerę.

„Užsienio investuotojai nenori būti Kinijoje. Šiandien pastebėjau, kad Japonijos akcijų rinka dabar yra verta daugiau negu Kinijos – man tai patinka“, – pareiškė jis žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.

Šią savaitę JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris patvirtino, kad JAV prezidentas svarsto galimybę 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms nustatyti 25 proc., o ne 10 proc. importo muitą. Vašingtonas jau yra įvedęs 25 proc. importo muitą 50 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms.

Penktadienį paskelbtais statistiniais duomenimis, JAV prekybos su Kinija deficitas birželį padidėjo nuo 32 mlrd. JAV dolerių mėnesiu anksčiau iki 32,5 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas