Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bankai atsisako valiutų keitimo grynaisiais paslaugos, bet populiarėja savitarnos keityklos

Vienas po kito bankai Lietuvoje praneša apie uždaromus skyrius ir kad nebeteiks grynųjų pinigų užsienio valiuta paslaugų. Tiesa, keli bankai 15min informavo to atsisakyti neketinantys. Nepaisant to, paslaugos paklausa kasmet mažėja, tačiau pastebima, kad auga savitarnos keityklų populiarumas.
Valiutos keitimas
Valiutos keitimas / 123RF.com nuotr.

Poreikis mažėja, bet paslaugą teiks

Nuo liepos mėnesio „Luminor“ banko padaliniuose nebegalima pasikeisti valiutos grynaisiais pinigais. Šios paslaugos nuo gruodžio nebeteiks ir „Swedbank“ bei SEB bankai. Tačiau sekti iš paskos neketina „Citadele“ bankas ir Šiaulių bankas.

„Grynųjų pinigų operacijų (tarp jų ir valiutų keitimo) atsisakyti neplanuojame. Siekiame būti arčiau klientų, todėl jausdami grynųjų pinigų operacijų poreikį, išlaikome šią paslaugą visuose Šiaulių banko padaliniuose“, – 15min teigė Šiaulių banko rinkodaros ir komunikacijos departamento komunikacijos specialistė Monika Rožytė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pinigai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pinigai

„Šiuo metu neturime planų atsisakyti šios paslaugos“, – patikino „Citadele“ banko Mažmeninės bankininkystės departamento vadovė Indrė Dobrovolskė.

Tačiau bankų atstovės neneigia, kad paslaugos populiarumas kasmet traukiasi.

„Populiarėjant atsiskaitymams kortelėmis, matome, kad bendra tendencija yra, kad valiutos keitimo paslaugos populiarumas mažėja. Pavyzdžiui, jei lyginsime 2015 ir 2018 metus, tokių operacijų sumažėjo beveik dvigubai“, – skaičiavo I.Dobrovolskė.

Jei lyginsime 2015 ir 2018 metus, tokių operacijų sumažėjo beveik dvigubai, – skaičiavo I.Dobrovolskė.

M.Rožytė aiškino, kad tai priklauso nuo to, jog bendrai mažėja grynųjų pinigų kiekis rinkoje.

Yra ir išimčių

Šią savaitę Medicinos bankas išplatino pranešimą, kuriame teigė, jog situacija yra priešinga – paslaugos poreikis išaugo.

„Medicinos bankas skaičiuoja, kad grynosios pajamos iš operacijų užsienio valiuta per devynis šių metų mėnesius siekė 3,7 mln. eurų ir palyginus su atitinkamu 2018 m. laikotarpiu išaugo 5 proc.“, – rašoma pranešime.

Viena iš to priežasčių įvardijama banko skyrių lokacija. Jie įsikūrę prekybos centruose, oro uostuose.

„Scanpix“/AP nuotr./Valiutų keitykla
„Scanpix“/AP nuotr./Valiutų keitykla

Populiarėja savitarnos valiutų keityklos

Be bankų valiutas keičia ir valiutų keityklos. Lietuvos banko puslapyje paskelbtas valiutos keityklų sąrašas. Šiuo metu registruotos 24 tokią paslaugą teikiančios įmonės.

Pavyzdžiui, Vilniuje įsikūrusios 7 bendrovės „Konversita“ valdomos „Top exchange“ valiutų keityklos. Įmonės direktorius Vaidas Juška pastebi ir bankų atstovams antrina dėl paslaugos poreikio mažėjimo.

„Valiutos keityklose teikiamų valiutos keitimo grynaisiais pinigais paslaugų populiarumas turi tendenciją metai iš metų nežymiai mažėti, šis mažėjimas kasmet svyruoja kelių procentų ribose“, – 15min teigė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV doleriai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV doleriai

Be to, Vilniuje veikia ir 3 savitarnos „Top exchange“ keityklos. Visgi V.Juška sako, kad gyventojai jas renkasi rečiau.

„Nepaisant privalumų – perpus mažesnės valiutos keitimo paslaugos kainos (komisinio mokesčio), nes operacijas atlieka ir save aptarnauja patys klientai – savo populiarumu jos vis dar nusileidžia įprastinėms keitykloms. Tam įtakos gali turėti išankstinis klientų atsargumas ar suabejojimas savo galimybėmis savarankiškai atlikti valiutos keitimo operaciją“, – teigė jis.

Tačiau V.Juška pripažįsta jau dabar matantis savitarnos keityklų perspektyvą ateityje.

„Juk ir prekybos centrų savitarnos kasos kažkada buvo naujiena, į jas buvo nedrąsu eiti, o dabar tai tapo įprasta kasdienybe, todėl mes tikime savitarnos keityklų ateitimi. Savitarnos keityklų populiarumas kasmet didėja ir artėja prie įprastinių keityklų populiarumo“, – dėstė jis.

Juk ir prekybos centrų savitarnos kasos kažkada buvo naujiena, į jas buvo nedrąsu eiti, o dabar tai tapo įprasta kasdienybe, todėl mes tikime savitarnos keityklų ateitimi, – teigė V.Juška

Kiek kainuoja ir kas naudojasi?

Kalbinti pašnekovai pastebi, kad dažniausiai gyventojai eurus keičia į JAV dolerius, Didžiosios Britanijos svarus, Norvegijos kronas, Švedijos kronas, Danijos kronas, Lenkijos zlotus, Rusijos ir Baltarusijos rublius.

Dažniausiai tai fiziniai asmenys, gaunantys perlaidas iš giminaičių užsienyje, trumpam grįžtantys emigrantai, atvykėliai iš kitų šalių ar keliauti į užsienį besiruošiantys gyventojai.

123rf.com nuotr. /Pasaulio valiutos
123rf.com nuotr. /Pasaulio valiutos

Valiutos keitimo paslauga „Citadele“ banko klientams atsieis 3,5 euro, kitiems – 7 eurus. Komisinis mokestis už paslaugą Šiaulių banke, kaip ir Medicinos banke, kainuoja pigiau – 1,5 euro.

Vienos valiutos keitimo operacijos kaina „Top exchange“ atsieis 1,95 euro, savitarnos keityklose – mažiau nei eurą.

Šiaulių banko duomenimis, dažniausiai keičiamos sumos yra iki 1 tūkst. eurų, Medicinos banke – iki 2 tūkst. eurų, o „Citadele“ banke vidutiniškai klientai keičia apie 2,9 tūkst. eurų. Tuo tarpu „Top exchange“ keityklų vidutinė vienos valiutos keitimo operacijos suma yra mažesnė – 320 eurų, o savitarnos keityklose dar mažesnė – apie 230 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas