Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Banko duomenys atskleidė, kaip keitėsi lietuvių skolinimosi įpročiai šiais metais

„Citadele“ banko 2024 m. pirmų aštuonių mėnesių duomenys rodo, kad vidutinė vartojimo paskolos suma Lietuvoje, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 13 proc. ir siekė 6180 eurų. Baltijos šalyse didesnes sumas skolinasi Estijos gyventojai, o aktyviausiai paskolas ima 35–45 m. gyventojai, rašoma „Citadele“ banko pranešime spaudai.
Paskola / BNS nuotr.
Paskola / BNS nuotr.

Didžiausias sumas Baltijos šalyse skolinasi estai. Vidutinis pirmų 2024 m. 8 mėnesių vartojimo paskolos dydis Lietuvoje buvo 6180 eurų, Latvijoje – 3566 eurai, o Estijoje – 8408 eurai. Palyginti su tuo pačiu laikotarpiu 2023 m., Lietuvoje ir Estijoje šiemet vidutinė paskolos suma padidėjo (2023 m. siekė 5460 eurų Lietuvoje ir 7062 eurus Estijoje), o Latvijoje sumažėjo (2023 m. – 4037 eurai).

„Palyginti su praėjusiais metais, šiemet matome stipresnį žmonių perkamosios galios atsigavimą. Po kelerius metus trukusių ekonominių iššūkių, gyventojai jaučiasi saugiau ir yra labiau užtikrinti dėl savo galimybių grąžinti finansinius įsipareigojimus. Prie to stipriai prisidėjo ir sušvelnėjusi Europos Centrinio Banko palūkanų politika, kuri gali paskatinti aktyvesnį gyventojų skolinimąsi ir ateityje. Greičiausiai tai ir atspindi duomenys – dalis žmonių, pajautę ekonomikos atsigavimą, planuoja įsigyti brangesnius pirkinius, atnaujinti būstą ir tam ima vartojimo paskolas“, – sako „Citadele“ banko ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Dažniausiai dėl vartojimo paskolos kreipiasi 35–45 m. amžiaus žmonės (Lietuvoje 31 proc., Latvijoje 30 proc., Estijoje 29 proc.), tačiau aktyviai skolinasi ir 28–35 amžiaus grupės klientai (22 proc. Lietuvoje, 24 proc. Latvijoje, 26 proc. Estijoje) bei 45–70 m. klientai (31 proc. Lietuvoje, 22 proc. Latvijoje ir 21 proc. Estijoje). 18–28 m. jaunimas aktyviau skolinasi Latvijoje ir Estijoje (po 23 proc.), nei Lietuvoje (17 proc.).

„Citadele“ banko duomenys rodo, kad dažniausiai vartojimo paskola klientai pasinaudoja atsiskaitydami už prekes „Klix Mokėjimas dalimis“ paslauga, taip pat aktyviai skolinasi namų atnaujinimui, pavyzdžiui, remontui ar buitinei technikai, automoblio įsigijimui, mokslams, saulės elektrinėms įsirengti.

Dažniausiai vartojimo paskolų paraiškas „Citadele“ banko klientai užpildo mobiliojoje programėlėje (53 proc.) bei interneto banke (45 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas