Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 08

Bankų klientai vis netenka savo pinigų: ką geriau galėtų padaryti bankai ir ką žinoti, jei buvote apgautas

Žiniasklaidoje vis nuskamba istorijų, kai bankų klientai netenka savo pinigų įkliuvę į sukčių pinkles. Bet kodėl net pranešus bankams apie tai, kad pinigai galimai nukeliaus sukčiams, šie nestabdo rezervacijų ir atlieka mokėjimus? Ką tokiose situacijose gali padaryti patys gyventojai? Tai aiškinosi 15min.
Elektroninė parduotuvė
Elektroninė parduotuvė / 123RF.com nuotr.

Lietuvos banko tyrimas rodo, kad beveik keturi iš dešimties (39 proc.) šalies gyventojų per pastaruosius trejus metus susidūrė su finansiniais sukčiais. Iš jų 6 proc. susiviliojo ir nukentėjo finansiškai, 33 proc. sukčių kėslus atpažino ir finansinės žalos išvengė.

Pernai sukčiavimo atakų prieš bankų klientus mastas ir toliau augo – 3,5 karto padaugėjo vartotojų ginčų su bankais dėl apgaulės būdu prarastų lėšų kompensavimo.

Šiemet per pirmąjį ketvirtį Lietuvos bankas gavo daugiau kaip 1000 įvairių kreipimųsi dėl finansinių paslaugų, o nusiskundimai dėl sukčiavimo sudarė apie penktadalį.

15min jau aprašė ne vieną atvejį, kai klientas, supratęs, jog tapo sukčių auka vos pinigai rezervuojami jo sąskaitoje, iš karto kreipiasi į savo banką ir praneša policijai, tačiau bankai vis tiek nestabdo pinigų pervedimo ir nusiunčia mokėjimą sukčiams.

PLAČIAU SKAITYKITE: „1000 eurų į orą“: mamos banko kortele pasinaudojusi dukra užkibo ant sukčių jauko, bankas pinigų sulaikyti negalėjo

Kodėl? Ir ką tuomet gali padaryti patys gyventojai, įkliuvę į sukčių spąstus? Pasirodo, egzistuoja galimybė mokėjimą atšaukti ir pačiam banko klientui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas