Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bažnyčios verslo voratinklyje – gamyklos, patalpų nuoma ir parkingas po katedra

2014 m. Rusijos stačiatikių bažnyčios pajamos iš atliktų ceremonijų, religinės literatūros pardavimų ir aukų siekė 75,7 mln. dolerių. Tai – oficialūs Rusijos federalinės mokesčių inspekcijos duomenys. Kol kas informacija apie 2015 m. pajamas pateikiama nėra. Kaip rašo rbth.com, ši bažnyčia nėra tik religinė organizacija, bet ir stambi verslu užsiimanti korporacija, kuri už gautas pajamas jokių mokesčių nemoka.
Vladimiras Putinas ir patriarchas Kirilas
Vladimiras Putinas ir patriarchas Kirilas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aukų mažėja, bet pinigų daugėja

Neoficialiais Rusijos sociologo Nikolajaus Mitrochino duomenimis, dar 2000 m. per metus stačiatikių bažnyčia uždirbo apie 7 mln. dolerių.

Suprasti akimirksniu

  • Vienas svarbiausių pajamų šaltinių Rusijos stačiatikių bažnyčiai – bažnytines prekes gaminanti „Sofrino“ gamykla
  • Bažnyčia valdo įvairiuose ūkio sektoriuose dirbančias įmones – nuo žemės ūkio iki ritualinių paslaugų
  • 2010 m. Rusijos stačiatikių bažnyčia užsiėmė ir "BMW" automobilių prekyba
  • Vyskupijos valdo įvairius pramonės objektus Rusijos provincijoje

Tuo metu bažnyčia 55 proc. pajamų gavo iš komercinės veiklos, 40 proc sudarė aukos, o likę penki procentai buvo įplaukos iš vyskupijų.

Tačiau per daugiau negu dešimt metų situacija pasikeitė – aukų kiekis sumažėjo, o įplaukos iš vyskupijų sudaro nuo trečdalio iki pusės bendro bažnyčios biudžeto.

Šiuos duomenis verslo naujienų portalui RBK paskelbė iki praėjusių metų pabaigos bendradarbiavimo tarp bažnyčios ir visuomenės departamentui vadovavęs stačiatikių bažnyčios arkivyskupas Vsevolodas Chaplinas.

Bažnyčią domina ir gamyklos, ir viešbučiai

Vienas iš pagrindinių pajamų šaltinių Maskvos patriarchatui yra gamykla „Sofrino“. Joje gaminami bažnytiniai baldai, įvairūs indai, ikonos bei žvakės – daugybė įvairių rūšių religinių prekių, kurių vertė siekia nuo kelių iki šimtų tūkstančių rublių.

Šventikų teigimu, pirkti būtinas prekes iš „Sofrino“ smarkiai rekomenduoja vyskupijos. Ši gamykla liturginiais produktais aprūpina beveik pusę Rusijos bažnyčių.

Tačiau stačiatikių bažnyčia užsiima ne tik religinių prekių gamyba. Kaip rašo laikraštis „Vedomosti“, medicininės prekės, juvelyriniai dirbiniai, patalpų nuoma, žemės ūkis ir ritualinių paslaugų rinka taip pat domina Kremliaus malonę užsitarnavusią bažnyčią.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas I
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas I

Rusijos kompanijų duomenų bazėje SPARK skelbiama, kad patriarchatas yra įmonės „Stačiatikių ritualinis servisas“ valdytojas. Nors ši kompanija šiuo metu jau nedirba, tačiau jos dukterinė bendrovė „Ritualinis stačiatikių servisas“ funkcionuoja, o 2014 m. jos apyvarta siekė 740 tūkst. dolerių.

Bažnyčiai pajamas generuoja ir du Maskvos viešbučiai – „Universitetskaya“ ir „Danilovskaya“. Pajamos iš pastarojo 2014 m. siekė 1,5 mln. dolerių.

Vienas pagrindinių pajamų šaltinių Maskvos patriarchatui yra gamykla „Sofrino“.

Naujienų svetainės newsland.com duomenimis, 2010 m. Rusijos stačiatikių bažnyčia, pasitelkdama susijusių bendrovių tinklą, aktyviai prekiavo „BMW“ automobiliais ir buvo viena iš „BMW Rusland“ įkūrėjų kartu su „BMW Austria“.

Bažnyčios regioniniai filialai – vyskupijos – įtrauktos į pramonės sektorių. Pavyzdžiui, Jekaterinburgo vyskupija anksčiau valdė didelę granito skaldyklą, o Kemerovo vyskupija yra vienintelė statybos bendrovės „KSK“ valdytoja, taip pat Novokuznecko kompiuterių centro bei reklamos agentūros „Evropa Media Kuzbass“ bendrasavininkė.

Milijonus skiria ir valstybė

Bažnyčia pajamas iš žvakių pardavimo bei religinių apeigų atlikimo ir aukų gauna iš tikinčiųjų kiekvieną dieną.

Žvakės dažniausiai gaminamos dešimtyse dirbtuvių ne tik iš naujo vaško, bet ir panaudojant senų žvakių galiukus. Šių žvakių gamybos savikaina yra dešimtis kartų mažesnė už kainą, kuria jos parduodamos šventykloje. Manoma, kad skirtingai nuo bažnyčios dydžio ir populiarumo, pajamos iš prekybos žvakėmis per mėnesį gali svyruoti nuo 70 iki 40 tūkstančių dolerių.

Žvakės dažniausiai gaminamos dešimtyse dirbtuvių ne tik iš naujo vaško, bet ir panaudojant senų žvakių galiukus.

Dalis bažnyčios uždirbtų pinigų, apie 10 – 15 proc., perduodama vyskupijoms, kurių Rusijoje yra apie 300. Vyskupijos 15 proc. gautų pajamų perveda į patriarchato iždą.

Tačiau nuosavas verslas nėra vienintelis bažnyčios pajamų šaltinis, kadangi ją dosniai remia ir Rusijos valstybė.

2012 – 2015 m. Rusijos stačiatikių bažnyčia ir jai giminingos struktūros sulaukė 189,2 mln. dolerių valstybės paramos. Šiais metais Maskva bažnyčiai nusprendė skirti 35,1 mln. dolerių biudžeto lėšų.

Kremliaus pinigai stačiatikių bažnyčią pasiekia keliais kanalais – dalis kaip federalinė parama dvasiniams ir švietimo centrams, o kita dalis kaip pinigai, skirti bažnyčių saugojimui ir remontui.

Į katedrą – pastatyti automobilio

Pagrindinė Rusijos stačiatikių bažnyčia Maskvoje, Kristaus Išganytojo soboras, taip pat yra svarbi religinės organizacijos biudžeto įplaukų dalis.

Scanpix/Sputnik nuotr./Maskvos Kristaus Išganytojo soboras
Scanpix/Sputnik nuotr./Maskvos Kristaus Išganytojo soboras

Be pačios katedros, pastato požemiuose įkurta automobilių plovykla, mokama stovėjimo aikštelė, sauso valymo parduotuvė ir vieta papietauti. Remiantis nustatytomis kainomis, visos šios įstaigos per metus bažnyčiai gali sunešti 675 tūkst. dolerių pajamų. Maža to, čia galima išsinuomoti ir bažnyčiai priklausančias salę ar konferencijų kambarį.

Svarbu pažymėti, kad oficialiai ši katedra ir jos prieigos priklauso ne stačiatikių bažnyčiai, o Maskvos miestui ir yra valdoma pelno nesiekiančios organizacijos „Kristaus Išganytojo katedros fondas“.

Šį fondą subsidijuoja miesto administracija. 2010 sausį – 2012 m. rugsėjį jai iš viso buvo pervesti 9,4 mln. dolerių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas