Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Belgija planuoja naują derybų ratą dėl CETA

Belgijos lyderiai ketvirtadienį planuoja pradėti naują derybų ratą, siekdami išspręsti nesutarimus, užkirtusius kelią pasirašyti svarbią ES ir Kanados laisvosios prekybos sutartį.
Kanados vėliava
Kanados vėliava / „Scanpix“ nuotr.

Rizika yra didelė, nes baiminamasi, kad vidiniai Belgijos nesutarimai gali sužlugdyti po septynerius metus trukusių derybų pasiektą susitarimą ir dar labiau sukrėsti Europos Sąjungos tarptautinę reputaciją, kuri patyrė smūgį po netikėto Didžiosios Britanijos sprendimo palikti Bendriją.

Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas sakė, kad federalinės vyriausybės atstovai ir šalies kalbinės bendruomenės pratęs savo derybas ketvirtadienį 8 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku. Trečiadienį derėtasi iki pat vidurnakčio, tačiau jokių susitarimų pasiekta nebuvo.

Jis anksčiau yra pranešęs, jog abi pusės yra arti kompromiso, kuris leistų Belgijai įveikti nesutarimus su prancūzakalbių bendruomenių lyderiais ir pritarti prekybos sutarčiai, kurią turi palaikyti visos 28 ES narės.

Tačiau, anot jo, dar reikėjo išspręsti kelias technines problemas.

„Laukiame galutinio atsakymo iš įvairių bendruomenių“, – sakė D.Reyndersas pasibaigus vakarykštėms deryboms.

ES lyderiai buvo pozityviai nusiteikę ir įsitikinę, kad Belgijos federalinė vyriausybė gali nutraukti sutarties vilkinimą dar vėų trečiadienį.

Tačiau pietinės prancūziškai kalbančios Valonijos parlamento pirmininkas Rudy Demotte'as įspėjo, kad „vyksta sudėtingos techninės diskusijos“.

Kadangi susitarimas ES viduje dar nepasiektas, Kanados premjeras Justinas Trudeau atidėjo planus ketvirtadienį keliauti į Briuselį, kur turėjo būti pasirašyta Išsamioji ekonomikos ir prekybos sutartis (Comprehensive Economic and Trade Agreement,CETA).

„Kanados delegacija šįvakar į Europą nevyks“, – nurodė J.Trudeau atstovai.

„Kanada tebėra pasiruošusi pasirašyti“

„Kanada tebėra pasiruošusi pasirašyti šią svarbią sutartį, kai Europa bus pasiruošusi“, – sakoma jų pranešime.

Jei Belgijos politikai pritars dokumentams, jie turės būti išsiųsti peržiūrėti visų 28 ES šalių narių ambasadoriams. Tuomet jie turėtų būti grąžinti Valonijos parlamentui ir kitoms Belgijos vyriausybės institucijoms.

D.Reyndersas sakė besitikintis, kad Belgija prekybos dokumentus ambasadoriams išsiųs apie 9 val. Grinvičo (12 val. Lietuvos) laiku.

Belgijos Valonijos regiono vyriausybės vadovas Paulis Magnette'as sakė: „Apgailestaujame, bet rytoj viršūnių susitikimas negalės įvykti.“

Oliveris Paaschas, vokiškai kalbančios bendruomenės galva, pareiškė: „Esu įsitikinęs, kad rytoj sutarties pasirašyti dar nebus įmanoma“, net jei Belgija ir susitars dėl kompromiso, o jis bus pateiktas nagrinėti kitoms Bendrijos narėms.

Pastarosiomis dienomis vyko intensyvios derybos tarp Belgijos lyderių ir ES pareigūnų, siekiant išeiti iš aklavietės.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas, turintis vadovauti viršūnių susitikimui Europos Parlamente Prancūzijos Strasbūro mieste, sakė turintis vilties, kad susitarimas bus greitai pasirašytas.

Jis taip pat įspėjo, kad tarptautinė ES reputacija smarkiai nukentės, jei žlugs sutartis su Kanada, „europietiškiausia ne Europos šalimi ir artima drauge bei sąjungininke“.

Nuo šių derybų sėkmės priklauso ir nuo kiti prekybos susitarimai, įskaitant laisvosios prekybos paktą su Jungtinėmis Valstijomis, sulaukusį dar prieštaringesnių vertinimų.

CETA sujungtų 500 mln. vartotojų turinčią ES rinką su dešimta didžiausia pasaulio ekonomika. Ji būtų iki šiol ambicingiausia laisvosios prekybos sutartis.

Valonijos, 3,5 mln. gyventojų turinčio regiono į pietus nuo Briuselio, lyderiai nori garantijų, kad CETA nepakenks vietinių ūkininkų ir kitų interesams.

Tačiau CETA priešininkai sako, kad šis pavojingas laisvosios rinkos precedentas užtikrina per didelę apsaugą tarptautiniams investuotojams. Anot skeptikų, jie galės versti vyriausybes keisti įstatymus nepaisant gyventojų norų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas