Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendra narystė Lenkų sąjungoje gali pakišti koją J.Narkevičiui: turėjo nusišalinti nuo sprendimų

Priklausymas Lietuvos lenkų sąjungai gali pakišti koją susisiekimo ministrui Jaroslavui Narkevičiui, nes jis nenusišalino nuo sprendimo skiriant pinigus Vilniaus rajono keliams asfaltuoti. Rajono merė Marija Rekst priklauso tai pačiai visuomeninei organizacijai kaip ir J.Narkevičius.
Jaroslavas Narkevičius, Saulius Skvernelis, Rita Tamašunienė ir Marija Rekst
Jaroslavas Narkevičius, Saulius Skvernelis, Rita Tamašunienė ir Marija Rekst / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Primename, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) gruodžio 19 dieną dar kartą išplėtė atliekamą tyrimą dėl susisiekimo ministro J.Narkevičiaus elgesio. Papildomai tiriama, ar valstybės politikas laiku ir tinkamai deklaravo, kad vadovauja juridiniam asmeniui – Lietuvos lenkų sąjungos filialui Trakų rajono skyriui.

Etikos sargai dar turėtų aiškintis, ar ministras apskritai turėjo nusišalinti nuo sprendimo skirti finansavimą Vilniaus rajono keliams, nors to nepadarė ir taip galimai pažeidė įstatymą.

Nuo VTEK galutinio sprendimo gali priklausyti ministro likimas.

Vienija ta pati sąjunga

Susisiekimo ministro J.Narkevičiaus rūpestis Vilnijos krašto kelių asfaltavimu ir pinigų skyrimu jam gali atsirūgti Vyriausiojoje tarnybinės etikos komisijoje (VTEK).

Aiškėja, kad ministras turėjo nusišalinti nuo šio klausimo, nes tiek jis, tiek Vilniaus rajono savivaldybės vadovai priklauso tai pačiai Lietuvos lenkų sąjungai.

Jis bent jau iki šiol buvo šios sąjungos Trakų skyriaus vadovas. Sąjungai priklauso ne tik jo žmona Irena, dirbanti Vilniaus rajono savivaldybėje Kontrolės ir audito skyriuje, bet ir dukra Karolina, kuri užima kultūros ministro patarėjos postą.

Anksčiau į skandalus įsivėlusiai Lietuvos lenkų sąjungai priklauso ir Vilniaus rajono merė Marija Rekst. Ji, beje, tai yra deklaravusi. Tačiau būtent tai ir gali pakišti koją ministrui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marija Rekst
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marija Rekst

Jau anksčiau skelbta, kad Vilniaus rajono ir Trakų savivaldybėms buvo papildomai skirta lėšų iš KPPP fondo, nes buvo gauti tik šių savivaldybių administracijos prašymai.

Beje, abu priklauso ne tik sąjungai, bet ir politinei organizacijai – Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai.

Susiję su moraline skola

Advokatų kontoros „3law Miškinis ir partneriai“ advokatė Dovilė Aukštuolytė primena, kas yra privatūs interesai: tai deklaruojančio asmens (ar jam artimo asmens), šiuo atveju ministro, suinteresuotumas asmenine turtine ar neturtine nauda, jo moralinė skola, moralinis įsipareigojimas ar kitas interesas jam atliekant tarnybines pareigas.

Pasak jos, teismai, aiškindami viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo klausimus, nurodo, kad valstybės tarnautojas, priimdamas sprendimus, privalo vengti net šališkumo regimybės.

„Jeigu turima duomenų apie asmens suinteresuotumą, moralinę skolą skirti pinigų konkrečiai savivaldybei ir tai susiję su tarnautojo ar jam artimų asmenų interesais – galima pagrįstai įtarti sumaišius privačiuosius ir viešuosius interesus“, – sako ji.

Aiškinsis dėl nusišalinimo

VTEK teks aiškintis, ar ministras neturėjo nusišalinti nuo sprendimo skiriant finansavimą Vilniaus rajono keliams, nes taip galėjo būti pažeistas Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas.

Etikos sargai dar aiškinsis, ar spalio 30 dieną vykusiame Vyriausybės posėdyje J.Narkevičius neturėjo nusišalinti nuo klausimo, susijusio su papildomu finansavimu Vilniaus rajono keliams. Tąkart nuspręsta perskirstyti 3,3 mln. eurų kelių asfaltavimui. Dalis lėšų, kaip jau skelbta, atiteko gatvei, kurioje gyvena premjeras Saulius Skvernelis, asfaltuoti.

Nutarimo projektą ir su tuo susijusią medžiagą pasirašė ministras J.Narkevičius, jį pristatė posėdžio metu ir dėl jo balsavo.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Susisiekimo ministras J. Narkevičius susitinka su pašto profesinėmis sąjungomis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Susisiekimo ministras J. Narkevičius susitinka su pašto profesinėmis sąjungomis

Interesų konfliktas galėjo kilti ne tik dėl to, kad rajono merė priklauso tai pačiai sąjungai, bet ir dėl ten pat dirbančios sutuoktinės.

Ministras tokiu atveju galėjo neišlikti objektyvus ir nešališkas, tačiau dalyvavo visų klausimų, keliančių interesų konfliktą, svarstyme ir priėmime.

Negana to, ministras J.Narkevičius nėra informavęs premjero S.Skvernelio apie susidariusį interesų konfliktą, ir į tai VTEK taip pat gali atsižvelgti.

Kas yra Lietuvos lenkų sąjunga?

Lietuvos lenkų sąjunga nėra juridiškai susijusi su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ir veikia kaip savarankiška asociacija. Tai yra visuomeninė organizacija, vienijanti tautinių mažumų atstovus.

Sąjunga 2018 m. buvo įsivėlusi į skandalą, kai paaiškėjo, kad netinkamai panaudojo lėšas, kurias skyrė Varšuva. Tuo buvo susidomėję ir Lenkijos prokurorai. Sąjungos vadovas Michalas Mackevičius buvo net gavęs Lenkijos prokuratūros kvietimą atvykti ir paaiškinti dėl fondo „Pagalba lenkams Rytuose“ pinigų skyrimo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Michalas Mackevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Michalas Mackevičius

15min taip pat rašė, kad M.Mackevičių išsikvietė Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas