Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birštone svečių namus įkūręs V.Jokimas: „Manančius, kad dar būna lengvų verslų, turiu nuvilti“

Atgimstančiame Birštone ant Nemuno kranto įsikūrusios „Vila Klasika“ vadovas Vytautas Jokimas į klausimą, ar buvo sunku, atsako retorišku klausimu – „o dabar būna lengvų verslų?“ Jau ne pirmus metus su šeima verslaujantis vyras teigė galintis nuvilti tuos, kuriems rodosi, kas verslą įkurti paprasta. „Reikia sunkiai ir atkakliai dirbti, o pirmus kelerius metus apie pelną tiesiog negalvoti“, – tikino jaukią vietą šeimų poilsiui Birštone siekiantis sukurti V.Jokimas.
Vytautas Jokimas
Vytautas Jokimas / Asmeninio arch. nuotr.

Nebuvo naujokai

Nuosavą viešojo maitinimo verslą V.Jokimas su žmona įkūrė dar 2001 m. Nuo 2007 m. jį vystė ne tik Birštone, bet ir Vilniuje, taigi verslavimo patirtis buvo nemenka. Pasukti nauja – apgyvendinimo kryptimi šeimą pastūmėjo prasidėjęs Birštono „atgimimas“. „Jame aktyviai dalyvauja ir viešasis, ir privatus sektorius, todėl nusprendėme prie to prisijungti. Miesto savivaldybei paskelbus konkursą dėl apleisto pastato nuomos, nusprendėme jame dalyvauti, tiesa, tada jau turėjome šio verslo viziją“, – pasakojo „Vilos Klasika“, priklausančios įmonei „Už tave“, įkūrėjas.

Nors versle sutuoktiniai nebuvo naujokai, šiokių tokių nesklandumų patirti teko. „Daugiausiai nervų kainavo dokumentų tvarkymas. Pradžioje buvo sunkūs tiek statybiniai, tiek finansiniai aspektai. Rekonstruojamas pastatas yra istorinėje miesto dalyje, paveldo zonoje, todėl projekto derinimas ir įgyvendinimas užtruko ilgiau, beje, ir kainavo daugiau, negu planavome. Nuo pat pradžių iki galo šis procesas truko kone metus, taigi padirbėti teko. Kiti dalykai buvo daugiau ar mažiau žinomi, todėl sunkumų sudarė mažiau“, – teigė V.Jokimas.

„Vila Klasika“ nuotr./„Vila Klasika“
„Vila Klasika“ nuotr./„Vila Klasika“

Lengvų verslų nebūna

Atsakyti, kas yra sunkiausia kuriant verslą, vienareikšmiškai V.Jokimas negalėjo. „Viskas svarbu. Ir gera idėja, ir noras, ir ryžtas. Aišku, labai svarbu yra ir finansinė padėtis“, – teigė jis.

Viskas svarbu. Ir gera idėja, ir noras, ir ryžtas, – teigė V.Jokimas.

„Už tave“ vadovas neabejojo, kuo daugiau esi sutaupęs – tuo lengviau. „Asmeniškai mums finansinius klausimus padėjo išspręsti bendradarbiavimas su „Invega“. Mūsų įmonė nėra didelė, neturi sukaupusi turto, todėl skolinantis iš banko prireikė „Invegos“ garantijos. Nors nemenką projekto dalį finansavome įmonės ir nuosavomis lėšomis, vargu ar be minėtos garantijos būtų pavykę įgyvendinti šią idėją“, – kalbėjo V.Jokimas.

Verslininkai, kreipdamiesi į kredito įstaigas dėl lėšų verslui pradėti ar plėsti, dažnai susiduria su nepakankamo užstato problema. UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (Invega) padeda išspręsti šią problemą, garantuodama pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos. Būtent šioms garantijoms teikti buvo įsteigtas Garantijų fondas, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Nors dokumentų tvarkymas verslininkui kainavo labai daug laiko, sakyti, kad Lietuvoje įkurti verslą labai sunku, jis negalėjo. Kaip ir sakyti, kad lengva. „Visų pirma, noriu nuvilti manančius, kad šiais laikais apskritai egzistuoja lengvų verslų. Reikia suvokti, kad darbo reikės įdėti labai daug. O kalbant apie Lietuvą, nemanau, kad tam, kuris neturi noro stengtis, kitur būtų lengviau. Manau, kad visur panašiai“, – dėstė „Vilos Klasika“ įkūrėjas.

Klasika

Apgyvendinimo ir maitinimo verslai – vieni konkurencingiausių. Paklaustas, ką kitokio siūlydamas V.Jokimas įsitraukė į konkurencinę kovą, verslininkas atsakė – klasiką. „Labai paprasta. Atsakymą sufleruoja svečių namų pavadinimas. Nemažai dėmesio skyrėme interjerui. Esame įsikūrę itin gražioje vietoje, o mūsų didžiausias tikslas – įrengti tiesiog jaukią vietą Birštone šeimų poilsiui“, – kalbėjo V.Jokimas.

Visų pirma, noriu nuvilti manančius, kad šiais laikais apskritai egzistuoja lengvų verslų. Reikia suvokti, kad darbo reikės įdėti labai daug.

Pirmiesiems lankytojams duris svečių namai atvėrė šią vasarą. Verslininkas teigė, kad vertinti veiklą dar nėra lengva. „Darbo čia dar yra labai daug, žengiame tik pirmuosius žingsnius, todėl pasakyti – gerai sekasi ar ne – dar sunku“, – nesiėmė pasiekimų vertinti verslininkas. „Teigiamas rezultatas pasiekiamas tik atkakliai, sunkiai ir kryptingai dirbant, tą ir reikia daryti“, – pridūrė jis.

V.Jokimas neslėpė, kad mintyse sukasi ir naujų idėjų, tačiau atskleisti jų nepanoro. „Visų pirma, reikia iki galo, tinkamai pabaigti šį projektą. Taip sakant, pastatyti ant kojų. O tada, galbūt, imsimės ir ko nors dar“, – tikino verslininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito