Gal per anksti – bet pavyko
D.Praspaliauskas atviravo neretai pagalvojantis, kad įgyvendinti savo idėją ėmėsi galbūt kiek ir per anksti. „Darbo su maisto sritimi patirties turėjau, tačiau atvirai prisipažinsiu, dar pora kilogramų jos būtų buvę tikrai ne pro šalį“, – kalbėjo „Bistro1dublis“ įkūrėjas.
„Buvau keleto maitinimo įstaigų veidu, tačiau ten viskas vyko ne visai taip, kaip norėjau. Nesėkmės visada ko nors pamoko... Taigi laikui bėgant supratau, kad aš nesu tas žmogus, kuris sugeba dirbti ir tarnauti kažkam. Mėgstu tarnauti sau ir savo darbuotojams. Tai ir buvo man paskata kurti ką nors savo“, – priežastį, pastūmėjusią verslauti, įvardijo D.Praspaliauskas.
Buvo labai sunku, sukaupus daugiau patirties viskas eitųsi veikiausiai lengviau, tačiau D.Praspaliauskas nieko nesigaili – jausmas toks, kad nieko nelaukęs ėmė ir pasiėmė savo svajonę.
Nemeluosiu – jei jau vadovauji maitinimo įstaigai, turi būti nusiteikęs, kad teks daryti ir tai, kuo mėgaujiesi, ir tai, ko nekenti.
„Restoranas nedaro nieko, kaip tik maitina tuos, kurie ištroškę ir išalkę maisto“, – paklaustas, kaip galėtų apibūdinti savo restoraną, juokdamasis atsakė jo įkūrėjas.
„Didžiausias iššūkis būtent man tenkanti atsakomybė ir veikla – nuo labdaros iki darbo sutarčių pildymo. Nemeluosiu – jei jau vadovauji maitinimo įstaigai, turi būti nusiteikęs, kad teks daryti ir tai, kuo mėgaujiesi, ir tai, ko nekenti. Darbai tiesiog mėgsta būti atlikti“, – kalbėjo verslininkas.
Nebijoti darbo
Steigti „Bistro1dublis“ buvo D.Praspaliauso idėja, tačiau prie jos sėkmingo įgyvendinimo prisidėjo ne tik jis. Puiki komanda, anot verslininko, buvo labai svarbus ramstis sėkmingai realizuojant idėją.
„Sulaukiau pagalbos tiek iš draugų, tiek pavienių žmonių, kurie tiesiog užsidegė mano idėja ir prisijungė. Vieni papildė personalo vietas, kiti pagelbėjo įsigyjant vieną ar kitą reikiamą komponentą. Tačiau, aišku, priimant sprendimus, prisiimant atsakomybę už šio projekto verslo stovėjau vienas ir lengva nebuvo“, – prisiminė verslininkas.
D.Praspaliauskas pabrėžė, kad norint pasiekti savo tikslo itin svarbu yra beatodairiškai juo tikėti, ir, aišku, atiduoti visą save. „Viskas įmanoma, tik tokiu atveju, jei nenusiplauni nuo darbo“, – ryžtingai kalbėjo „Bistro1dublis“ įkūrėjas.
Anot verslininko, maisto įstaigai itin svarbus yra įvaizdis ir, aišku, teikiamų paslaugų kokybė, bet tam iš tiesų reikia nemenkų lėšų. „Man reikėjo atnaujinti virtuvę, įsigyti naują įrangą, kuri leistų sukurti kitokį restoraną, kuriame gerai jausčiausi ir aš, ir personalas, ir lankytojai.
Manau, restorano virtuvinė įranga negali būti baisi, sukonstruota rūsyje, paskendusi riebaluose. Ji turi būti moderni, jauki, kad lankytojai galėtų net prisėsti šalia mūsų darbo vietos ir pavakarieniauti“, – pasakojo D.Praspaliauskas. Jo teigimu, kitiems tokie dalykai galbūt ir atrodo nesvarbūs, bet, jo nuomone, tai daro nemenką įtaką verslui, įvaizdžiui.
Viskas įmanoma, tik tokiu atveju, jei nenusiplauni nuo darbo.
Reikalinga nauja virtuvinė įranga nebuvo pigi, todėl D.Praspaliauskui teko ieškoti papildomų finansavimo šaltinių.
„Pasikalbėjau su pažįstamu ir jis man patarė kreiptis į kredito įstaigą dėl lengvatinės paskolos iš Verslumo skatinimo fondo. Mano jaunas verslas ant popierėlio atrodė pakankamai patraukliai ir perspektyviai. Visus reikiamus dokumentus susitvarkiau per pusmetį, bet, manau, jei tai būtų daręs labiau patyręs žmogus, būtų susitvarkęs ir greičiau“, – kalbėjo verslininkas.
Verslumo skatinimo fondo paskolos, finansuojamos Europos socialinio fondo lėšomis, teikiamos verslo naujokams, neturintiems pakankamai patirties versle ir reikalingų lėšų. Be to, paskolos yra derinamos su kitomis finansinėmis priemonėmis (daliniu paskolų palūkanų kompensavimu, UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ paskolos garantija darbo užmokesčio kompensavimu) ir su pradedančiųjų verslą nemokamu mokymu ir konsultavimu, pagalba rengiant bei įgyvendinant verslo planus.
Paprašytas patarti ką nors jauniems verslininkams, D.Praspaliauskas visų pirma ragino nestokoti noro ir užsispyrimo. Tuo pačiu, anot verslininko, kartais reikėtų pasinaudoti kitų patirtimi ar pasidomėti teikiamomis galimybėmis, lengvatomis, leidžiančiomis verslui įsisukti greičiau.
Geriausias nusiteikimo pavyzdys – pats Deividas. Vienai plėtros idėjai nepavykus, verslininkas brandina kitą. „Nemeluosiu, pastaruoju metu bandžiau įgyvendinti vieną plėtros projektą su minimaliomis investicijomis. Galima sakyti, kad pavyko, bet galima sakyti ir ne. Netinkamai pasirinkau vietą, artimiausiomis dienomis grįšiu ten, kur buvau anksčiau.
Tačiau, kaip visada sakau, – niekas nenutinka veltui, tai buvo dar viena pamoka“, – nesikrimto verslininkas. „Bistro1dublis“ jau turi ir kitą planą, bus judama su kiek didesniu projektu, kuris, tikėtina, kilstelės personalo skaičių triskart. „Viskas, žinoma, bus susiję su maistu, nes tai veikla, kuri man patinka“, – kalbėjo D.Praspaliauskas.