Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoinas gali sukelti naują finansų krizę

Kriptovaliutos gali sukelti kitą finansų krizę, jeigu jos taps sistemine rizika finansų sistemai, kriptovaliutų ekspertą cituoja „Business Insider“.
Fizinis bitkoinas
Fizinis bitkoinas / 123RF.com nuotr.

Vis daugiau finansų institucijų rodo susidomėjimą kriptovaliutomis, tokiomis kaip bitkoinas arba eteriumas. Kembridžo universiteto ekonomikos istoriko Garricko Hilemano teigimu, tai gali tapti „sistemiškai svarbu“ visai finansų sistemai.

Iki šiol, eksperto teigimu, nebuvo pakankamai kriptovaliutų turinčių asmenų ir institucijų.

„Aš galiu įsivaizduoti, bet aš neprognozuoju, kad kriptovaliutos gali tapti sistemiškai svarbios“, – sakė analitikas.

Sparčiai šiemet augusi bitkoino vertė lėmė investuotojų ir finansininkų susidomėjimą.

Vis augant nerimui, kad kriptovaliutos yra naudojamos finansiniams nusikaltimams vykdyti, pinigų plovimui, šio klausimo ketina imtis Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės valdžia.

Jeigu būtų dar viena krizė, eksperto teigimu, tradiciniams bankams pasipriešinimas būtų dar didesnis nei kilęs 2008 metais, kai ir pradėtas kurti bitkoinas. Nusivylus tradicine bankininkyste, kriptovaliutos išpopuliarėtų dar labiau.

Tiesa, kadangi vis daugiau finansų institucijų pradeda dirbti su kriptovaliutomis, būtent jos ir gali išprovokuoti kitą krizę.

Kol kas ekonomistai nemano, kad kriptovaliutos kelia tokią riziką, nes šiuo metu jos yra pernelyg menkos ir labai atsietos nuo kitų finansų rinkų. Tačiau integracija su tradicinėmis rinkomis gali situaciją pakeisti.

„Dabar iš tradicinių bankinių sistemų gali gana nesunkiai pasitraukti į tai, kas nesusiję su jomis, ir tai gali paskatinti naują krizę“, – sakė ekspertas.

Pasak jo, viena opi problema yra faktas, kad trūksta patikimos informacijos apie kriptovaliutas, neaišku, kuo galima pasitikėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento