Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: peržiūrimos prognozės ir kandidato į JAV prezidentus BTC investicija

Kol bitkoino (BTC) kaina šią savaitę toliau ieškojo krypties, o centriniai bankai bandė neigti jų nekontroliuojamos technologijos naudą, šiame sektoriuje daugėjo inovacijų, didieji tradiciniai investuotojai didino investicijas, garsus ekonomistas pripažino bitkoinų naudą, o „Bitkoino šeima“ papasakojo apie Mėnulio įtaką rinkai. Be to, teismas priėmė daugybei žetonų aktualų sprendimą.
Vyras laiko bitkoiną
Vyras laiko bitkoiną / 123rf.com nuotr.

Kandidato investicija. Kandidatas į JAV prezidentus Robertas F. Kennedy'is jaunesnysis, remiantis bitkoino technologiją, birželio pabaigoje turėjo 100–250 tūkst. JAV dolerių vertės BTC, nors gegužę jis dar sakė neinvestuojantis į BTC.

Painus teismo sprendimas. Vakar JAV teismas pareiškė, kad blokų grandinės technologiją naudojanti mokėjimų kompanija „Ripple“, savo XRP žetoną pardavinėdama instituciniams klientams pažeidė vertybinių popierių įstatymus, tačiau visi kiti šio žetono pardavimai kitiems investuotojams tokie nebuvo.

Šis painus sprendimas, svarbus ir daugybei kitų žetonų (BTC šios problemos neturi) paskatino optimizmą rinkoje, kad XRP ir daugybė kitų žetonų gali išvengti papildomo reguliavimo, baudų JAV rinkoje, dėl ko kainos smarkiai pakilo. Tačiau teisininkai perspėja, kad teismo sprendimas nėra itin aiškus ir dar gali būti apskųstas abiejų ginčo šalių.

„Ripple“ į teismą prieš keletą metų padavė JAV Vertybinių popierių ir biržų komisija.

BTC kaina. Šią savaitę BTC kaina toliau blaškėsi tuos pačiuose rėžiuose tarp 30 ir 31 tūkst. JAV dolerių, tačiau vakar XRP naujienos suteikė optimizmo visai rinkai ir BTC pasiekė naujas daugiau nei metų aukštumas (apie 31 686 JAV dolerių). Nuo tada kaina sumažėjo ir penktadienio rytą buvo nukritusi iki 31 200 JAV dolerių.

Bet kuriuo atveju, kol investuotojai ir spekuliantai laukia aiškesnės krypties, kaip artimiausiu metu judės kaina, rinkoje išlieka tos pačios tendencijos – ilgalaikiai investuotojai toliau didina savo BTC portfelius, o BTC pasiūla keityklose pasiekė penkerių metų žemumas.

Pagrindiniai nežinomieji artimiausiu metu taip pat išlieka tie patys – makroekoniminė aplinka, diktuosianti centrinių bankų palūkanų politiką, reguliaciniai neaiškumai ir nežinia, ar JAV Vertybinių popierių ir biržų komisija patvirtins naujus fondus, leisiančius amerikiečiams lengviau investuoti į BTC.

123RF.com nuotr./Bitkoinai
123RF.com nuotr./Bitkoinai

Bet kuriuo atveju, pastaruoju metu padaugėjo peržiūrimų ilgesnio laikotarpio prognozių dėl BTC kainos. Pavyzdžiui, „Standard Chartered“ banko analitikai pernai gruodį kalbėjo, kad BTC šiemet gali atpigti ir iki 5 tūkst. JAV dolerių, o dabar prognozuoja, kad dėl mažėjančios pasiūlos BTC šiemet gali pasiekti 50 tūkst. JAV dolerių, o kitais metais 120 tūkst. JAV dolerių, arba 20 proc. daugiau nei šio banko analitikai prognozavo balandį.

BTC kaina per mėnesį:

Šaltinis: Coingecko.com

Ekonomisto pripažinimas. Vienas populiarių ekonomistų guru, buvęs JAV Iždo departamento patarėjas, neseniai pasitraukęs iš „Credit Suisse“ banko ir atidaręs nuosavą tyrimų bendrovę, Zoltanas Pozsaras, neseniai patvirtino, kad, nors BTC vis dar yra „atviras klausimas“, viskas, ką jis pats anksčiau yra rašęs apie besikeičiančią pinigų tvarką, žaliavas ir auksą, tiksliai sutampa su „Bitkoino teze“.

Tai, kad BTC negali būti „prispausdintas“ kaip tradiciniai fiat pinigai ir yra nekontroliuojamas valstybių, Zoltanui yra teigiamas dalykas. Ekonomistui klausimų kyla dėl valstybės vaidmens Bitkoino eroje, nes iki šiol pinigai būdavo siejami su valstybe. Jis taip pat „komiškais“ vadina centrinių bankų bandymus paleisti savo žetonus, nes pagal senus modelius dirbantys šie bankai nesupranta, kad žmonės perka BTC ne todėl, kad jis yra skaitmeninis, o todėl, kad jis yra už tradicinės sistemos ribų.

Sulaikytas buvęs vadovas. Pernai žlugusios milijardinės kripto skolintojos „Celsius“, tarp kurios kreditorių yra ir lietuvių, vadovas Alexas Mashinsky'is buvo vakar sulaikytas JAV. Jam ir dar vienam sulaikytam buvusiam kompanijos vadovui pateikti kaltinimai, susiję su klientų klaidinimu, manipuliavimu rinka, vertybinių popierių įstatymų pažeidimais ir t.t.

123RF.com nuotr./Bitkoinai
123RF.com nuotr./Bitkoinai

Prekyba slaptais duomenimis. Blokų grandinių analizės kompanija „Arkham Intelligence“ planuoja liepos 18 d. paleisti kontroversiškai įvertintą platformą, kurioje būtų prekiaujama duomenimis apie BTC ir kripto adresų savininkus. Šie adresai yra tarsi banko sąskaita, tik kad jų turinys ir pinigų judėjimas atvirose blokų grandinėse yra lengvai sekamas ir galimas naudoti nagrinėjant investicines strategijas.

(Ne)sėkmingas pervedimas. Kripto platforma „Crypto.com“ bando per teismus iš savo kliento atgauti 50 tūkst. JAV dolerių, kuriuos neva per klaidą jam persiuntė ir kurių klientas neskuba grąžinti.

Spalvota inovacija. Bitkoino pasaulyje atsirado dar viena inovacija, kaip saugoti svarbiausią BTC naudotojo kodą – 12 arba 24 žodžių kombinacija (angl., seed words), suteikianti prieigą prie BTC, kai jau nebėra kitų būdų pasiekti šį turtą. BTC vystytojas Entero Positivo sukūrė būdą, kaip tokius žodžius paversti į spalvas, taip dar papildomai užkoduojant kombinaciją.

Centrinio banko prisipažinimas. Kol vieni centriniai bankai šią savaitę toliau naudodami klaidingus teiginius bandė įtikinti valstybių vadovus ir rinką, kad jų nekontroliuojamas bitkoinas yra prasta technologija, Brazilijos centrinis bankas patvirtino, kad dabartinis jo kuriamo žetono (angl. CBDC, central bank digital currency) variantas leidžia įšaldyti naudotojų sąskaitas, sumažinti sąskaitų vertę. Tiesa, neaišku, ar tokios kontrolės galimybės bus įdiegtos ir galutiniame variante. Savo ruožtu Rusija planuoja šį rugpjūtį jau su realiais vartotojais pradėti testuoti savo CBDC, arba „skaitmeninį rublį“.

Gigantės investicija. Daugiau nei 7,2 trln. JAV dolerių turto valdanti investicijų kompanija „Vanguard Group“ iki maždaug 560 mln. JAV dolerių padidino savo investicijas į bitkoino „kasėjų“, tokių kaip „Marathon Digital“ ir „Riot Platforms“ akcijas. Pastaruoju metu „kasėjų“ akcijos brango netgi daugiau nei BTC.

BTC žaidimuose. BTC prizai pamažu toliau diegiami populiariuose vaizdo žaidimuose ir dabar tokios (šiuo metu tikrai mažos) išmokos integruotos viename iš „Minecraft“ serverių.

Pirma byla. JAV pirmą kartą paskelbti kaltinimai byloje dėl vagystės iš decentralizuotos kripto keityklos. Įtariamasis Shakeebas Ahmedas buvo sulaikytas ir apkaltintas 9 mln. JAV dolerių vertės žetonų vagyste iš neįvardintos keityklos, veikiančios ant Solana (SOL) blokų grandinės.

Prasti metai nusikaltėliams. Blokų grandinių analitikai iš „Chainalysis“ skaičiuoja, kad su nusikaltimais siejami kripto adresai (čia, tikėtina, įtraukti ir BTC) šiemet sulaukė 65 proc. mažesnių sumų (apie 2,5 mlrd. JAV dolerių iš viso) – nusikaltėlių „pelnai“ krito net stipriau nei aktyvumas legalioje rinkoje.

Ir pabaigai – yra tokia „Bitkoino šeima“, arba penkių narių Taihuttu šeima, kažkada savo turtą pardavusi ir už tuos pinigus prisipirkusi BTC (bent jau anksčiau turėjo ir kai kurių kitų žetonų) ir keliaujanti po pasaulį, pasakodama visuomenei apie BTC. Tad šią savaitę Didis, Portugalijoje apsistojusios šeimos tėvas, pasakojo, kaip jis investicijoms naudoja net ir Mėnulio ciklus. Jis sako nežinąs, ar tai sutapimas, bet per pilnatį prekyba rinkoje suaktyvėja, o kuria kryptimi juda kaina, priklauso nuo to, kokia tuo metu rinka – „bulių“ ar „meškų“.

Žodžiu, stebėkit Mėnulį, jei prekiaujate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas